Είναι πλέον ευρέως γνωστή η ευεργετική δράση των προβιοτικών και των πρεβιοτικών τόσο για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου όσο και για την αντιμετώπιση προβλημάτων και δυσφοριών του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, αν και πολύ σημαντικά, δεν είναι τα μόνα που συμβάλλουν στην ευεξία του: “Ενώ τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά παίζουν σημαντικότατο ρόλο ώστε να βελτιστοποιήσει κανείς την υγεία του εντέρου του, δεν είναι τα μόνα μέσα για να επιτύχει την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος” εξηγεί η διατροφολόγος Jeje Noval Ph.D. που εξειδικεύεται στην υγεία του πεπτικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Για ένα υγιές έντερο απαιτείται μια διατροφή που περιλαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες και τα παρακάτω ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Ψευδάργυρος
Γνωστός για τη συμβολή του στο να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα (καθώς και για την επούλωση των πληγών και την ανάπτυξη) ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητος για την υγεία του εντέρου συμφωνα με μία έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Biomolecules journal. Για την ακρίβεια, “Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση της γαστρεντερικής υγείας βοηθώντας την παραγωγή των απαραίτητων για την αποτελεσματική πέψη στομαχικών οξέων” εξηγεί η διατροφολόγος Sara Korzeniewski, coach σε θέματα διατροφής και διευθύνουσα σύμβουλος της ιστοσελίδας The Organic Dietician. Προσθέτει ότι ο ψευδάργυρος αλλά και το νάτριο είναι τα απαραίτητα στοιχεία για βέλτιστα επίπεδα στομαχικών οξέων ώστε να επιτελέσουν τη σημαντική λειτουργία της πέψης.
Τα ευεργετικά για το έντερο οφέλη τού ψευδαργύρου όμως δεν σταματούν εκεί. Η διατροφολόγος Jeje Noval Ph.D. προσθέτει πως “ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στην ενίσχυση των τοιχωμάτων και της “στεγανότητας” του εντέρου, προλαμβάνοντας το σύνδρομο εντερικής διαρροής (Leaky gut syndrome) καθώς και διατροφικές δυσανεξίες. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ωστόσο στις τροφές που επιτυγχάνουν τη βέλτιστη απορροφητικότητα του από τον οργανισμό συγκαταλέγονται τα στρείδια, τα μύδια, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα σπουδαίο μεταλλικό στοιχείο που συμβάλλει στην καλή λειτουργία και την κινητικότητα του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, “βοηθά να χαλαρώνουν οι μυς του εντέρου κάτι που με τη σειρά του βοηθά τη ομαλή, ήπια κίνηση της τροφής στον πεπτικό σωλήνα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φούσκωμα, μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό πόνο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο στο διαιτολόγιό μας, όσο φυσικά αυτό είναι καλά ανεκτό, όπως σπανάκι, αβοκάντο, γαύρο, αντζούγιες και μαύρη σοκολάτα” εξηγεί η Sara Korzeniewski.