Πώς να πλοηγηθεί κανείς σ’ έναν κόσμο όπου -στην πραγματικότητα- τα πάντα είναι απρόβλεπτα, όσο κι’ αν δείχνουν συνηθισμένα; Ο Morgan Housel, βραβευμένος συγγραφέας του best seller “The Psychology of Money” (το οποίο έχει πουλήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα) έχει στοχαστεί πολύ πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα. Καταπιάνεται, δε, με αυτό και στο νέο του βιβλίο “Same as Ever: A Guide to What Never Changes”.
Όπως ο ίδιος εξηγεί σε ένα podcast του, το μυστικό για την ευτυχία δεν είναι να προσβλέπεις στο μέλλον αλλά να στρέφεσαι στον εσωτερικό σου κόσμο. Ο εξωτερικός κόσμος είναι ένα μέρος “ευάλωτο” στην έννοια του τυχαίου, όπου πάντα υπάρχει η πιθανότητα μιας -ενίοτε απρόβλεπτης- αλλαγής. Αυτό που μπορούμε ωστόσο να ελέγξουμε είναι οι αντιδράσεις μας σε αυτόν. Γι’ αυτό μας δίνει 3 συμβουλές που βοηθούν να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές που κάνουμε σε καθημερινή βάση και να έχουμε περισσότερη χαρά στη ζωή μας!
1. Κοντρολάρισε τις προσδοκίες σου
“Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για την ευτυχία σου δεν είναι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεσαι: είναι η απόσταση ανάμεσα σε αυτές και στις προσδοκίες σου” δηλώνει ο Morgan Housel. Συνεπώς, η νοοτροπία και η στάση σου έχουν μεγαλύτερη επίδραση πάνω στην αίσθηση αφθονίας που έχεις για τη ζωή σου απ’ ότι π.χ. τα υλικά αγαθά που κατέχεις. Τα Social media αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πάνω σε αυτό το concept. “Όταν μπαίνουμε στο Instagram, αυτό που οι περισσότεροι βλέπουμε είναι μια προσεκτικά επιμελημένη προβολή των πιο όμορφων, ευκατάστατων και -φαινομενικά- ευτυχέστερων ανθρώπων στον κόσμο.
Αν συνεχίζεις να σκρολάρεις ανελλιπώς αντικρίζοντας κάθε μέρα αυτό το περιεχόμενο και στηρίξεις τις προσδοκίες σου πάνω σε τέτοια πρότυπα, ακόμη κι αν η ζωή σου είναι αντικειμενικά πολύ καλή, είναι εύκολο να περιπέσεις σε απελπισία. Ακόμη κι’ αν τα πας καταπληκτικά, αν οι προσδοκίες σου συνεχώς αυξάνονται, ποτέ δεν θα νιώθεις ικανοποιημένος” εξηγεί ο Morgan Housel. Το μυστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ν’ αποδεχτούμε το γεγονός ότι η βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας αυτή καθαυτή δεν καταλήγει στην αίσθηση ευτυχίας που διαρκεί μακροχρόνια. Αν κοντρολάρουμε ωστόσο τις προσδοκίες μας, είναι πιο πιθανό να νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.
2. Focus στην ευγνωμοσύνη
Ο Housel είναι μεγάλος φαν των ημερολογίων ευγνωμοσύνης! Η αρετή αυτή εξάλλου καταπολεμά την τάση γι’ αρνητικότητα και προάγει τη θετική σκέψη. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο: “Απλώς, στο τέλος κάθε μέρας γράψε “είμαι ευγνώμων γι’ αυτό και για εκείνο” εξηγεί. “Όταν το κάνεις αυτό, χωρίς καν να το γνωρίζεις, ήδη κοντρολάρεις τις προσδοκίες σου: είσαι ευγνώμων για όσα ήδη έχεις αντί να ονειροπολείς για το τί θα μπορούσες να έχεις στο μέλλον” τονίζει.