Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε μιλήσει για την υγιή αλληλεξάρτηση ως βασικό συστατικό μιας υγιούς συντροφικής σχέσης. Στον αντίποδα της έννοιας αυτής βρίσκεται η συνεξάρτηση, μία συνθήκη (αλλά και χαρακτηριστικό προσωπικότητας) που συναντάμε συχνά σε δυσλειτουργικές, μη-υγιείς ακόμη και κακοποιητικές σχέσεις.
“Ο όρος της συνεξάρτησης έχει προκύψει μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι ομάδες αυτοβοήθειας των 12 βημάτων, γνωστές και ως Α.Α. (στα ελληνικά Ανώνυμοι Αλκοολικοί)” εξηγεί στο podcast της “Επεισόδιο #6. Συνεξάρτηση” η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου.
«Το συνεξαρτητικό στυλ προσωπικότητας, είναι ο τύπος προσωπικότητας ενός ανθρώπου ο οποίος δυσκολεύεται να υπάρξει μόνος και αποκτά νόημα η ζωή του μόνο όταν προσκολληθεί πάνω σε ένα πρόσωπο το οποίο δεν του φέρεται καλά -για να χρησιμοποιήσω έναν όρο της καθομιλουμένης. Για να καταλάβουμε καλύτερα τη συνεξάρτηση πρέπει να πάμε πίσω στις ρίζες της και στο πώς έχει επινοηθεί αυτός ο όρος, μέσα από τις ομάδες των 12 βημάτων για τους ανθρώπους που υποφέρουν από καθε είδους εξαρτήσεις (από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον τζόγο, το σεξ κ.οκ.)», όπως περιγράφει η ίδια στο podcast της στο ψυχοεκπαιδευτικό κανάλι της στο YouTube. Στην περιγραφή του μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρει πως σε αυτά τα προγράμματα απεξάρτησης παρατηρήθηκε πως κάποιοι συγγενείς ή σύντροφοι αλκοολικών ή άλλων εξαρτημένων ανθρώπων, με τη συμπεριφορά τους, τους διευκόλυναν να συνεχίσουν την εξαρτητική συμπεριφορά.