Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα ηθικό και οικονομικό ζήτημα που επιβαρύνει το περιβάλλον εξαντλώντας τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 12.3 του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη μείωση κατά το ήμισυ της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030, καθώς και της απώλειάς τους τόσο στην παραγωγή όσο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 58 εκατ. τόνοι αποβλήτων τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού της, με το σχετικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα 132 δισ. ευρώ ετησίως. Η σπατάλη τροφίμων έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο αφού σε αυτήν οφείλεται περίπου το 16% των εκπομπών αερίου που προέρχονται από το σύστημα τροφίμων της Ε.Ε. επιβαρύνοντας άσκοπα τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους.
Η καταπολέμηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων αποφέρει τριπλό κέρδος: βοηθά αγρότες, εταιρείες και καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα, μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής και της κατανάλωσης φαγητού και εξασφαλίζει απόθεμα φαγητού τη στιγμή που περίπου 37 εκατ. άνθρωποι στην Ε.Ε. δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα.

Στα Goody's Burger House το φαγητό ετοιμάζεται κατά παραγγελία και όχι από πριν. Η πρακτική αυτή συνεισφέρει σημαντικά και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.