ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Goody’s Burger House: Υψηλό Αίσθημα Εταιρικής Ευθύνης

Goody’s Burger House: Υψηλό Αίσθημα Εταιρικής Ευθύνης 1

Μια καλή πρακτική στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων, που επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση της εταιρείας στις αρχές της βιωσιμότητας.

ΑΠΟ ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα ηθικό και οικονομικό ζήτημα που επιβαρύνει το περιβάλλον εξαντλώντας τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 12.3 του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη μείωση κατά το ήμισυ της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030, καθώς και της απώλειάς τους τόσο στην παραγωγή όσο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 58 εκατ. τόνοι αποβλήτων τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού της, με το σχετικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα 132 δισ. ευρώ ετησίως. Η σπατάλη τροφίμων έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο αφού σε αυτήν οφείλεται περίπου το 16% των εκπομπών αερίου που προέρχονται από το σύστημα τροφίμων της Ε.Ε. επιβαρύνοντας άσκοπα τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους.

Η καταπολέμηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων αποφέρει τριπλό κέρδος: βοηθά αγρότες, εταιρείες και καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα, μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής και της κατανάλωσης φαγητού και εξασφαλίζει απόθεμα φαγητού τη στιγμή που περίπου 37 εκατ. άνθρωποι στην Ε.Ε. δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα.

Goody’s Burger House: Υψηλό Αίσθημα Εταιρικής Ευθύνης 2
Στα Goody's Burger House το φαγητό ετοιμάζεται κατά παραγγελία και όχι από πριν. Η πρακτική αυτή συνεισφέρει σημαντικά και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων, τα Goody’s Burger House συνεργάζονται με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία ενός συστήματος ποσοτικοποίησης και παρακολούθησης των αποβλήτων τροφίμων με στόχο την ορθή διαχείρισή τους. Η μελέτη καταγράφει τους όγκους των αποβλήτων τροφίμων σε ένα δείγμα καταστημάτων της αλυσίδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να εντοπίσει hot spots στη διαδικασία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, σε ένα κατάστημα Goody’s Burger House παράγονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 40 γρ. αποβλήτων ανά απόδειξη, ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία για παρόμοιες υπηρεσίες εστίασης. Ενδεικτικά, μια αντίστοιχη μελέτη του 2013 εκτιμά τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια quick service στην Ευρώπη στα 70-80 γρ. ανά απόδειξη. (Βλ. σχετικά: Drewitt T. (2013). Food waste prevention in quick service restaurants. Lund University Master of Science in Environmental Management and Policy.)

Στα Goody’s Burger House το φαγητό ετοιμάζεται κατά παραγγελία και όχι από πριν. Πέραν της διασφάλισης των αυστηρών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, η πρακτική αυτή συνεισφέρει σημαντικά και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφής. Επιπλέον, τα καταστήματα της αλυσίδας ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες για την ορθή διαχείριση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, ενώ εκπαιδεύουν καθημερινά το προσωπικό τους σε θέματα σωστής χρήσης των πρώτων υλών και του εξοπλισμού.

Τέλος, σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους, τα Goody’s Burger House επιδιώκουν τη διαρκή βελτίωση των συσκευασιών, τη μεριδοποίηση και την τυποποίηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν. Για αυτόν το λόγο, αναδεικνύονται μεταξύ εκείνων που υιοθετούν καλές πρακτικές στον τομέα της αποφυγής της σπατάλης τροφίμων στην εστίαση.

*Στο άρθρο έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από το Sala, S., De Laurentiis, V. & Sanyé-Mengual, E. (2023). EU food consumption and waste: environmental impacts from a supply chain perspective.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ