Εσείς πόσες φορές σκεφτήκατε γυρίζοντας κουρασμένοι από τη δουλειά, να σχηματίσετε τον αριθμό του αγαπημένου σας delivery, αφήνοντας για μία ακόμα μέρα αναξιοποίητα όλα όσα έχετε στο ψυγείο σας και στο ντουλάπι σας;
Έχουμε συνηθίσει να παραγγέλνουμε φαγητό το οποίο όμως επιβαρύνει την τροφική αλυσίδα, να πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια χωρίς καν να έχουν προλάβει να αλλοιωθεί, να σπαταλάμε το φαγητό μας.
Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για τη διατροφή της ανθρωπότητας πετιέται κάθε χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Το ιλιγγιώδες νούμερο αναλογεί στη συνολική ποσότητα τροφίμων που παράγεται στην υποσαχάρια Αφρική. Έπειτα υπάρχει και το οικονομικό κόστος. Το Πρόγραμμα Δράσης για τα Απόβλητα και τους Πόρους (WRAP) έχει αποφανθεί ότι τα απόβλητα τροφίμων κοστίζουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία περίπου 367 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, «συμπεριλαμβανομένων των δαπανών προμήθειας τροφίμων, εργασίας, κοινής ωφελείας και διαχείρισης απορριμμάτων».
Το ζήτημα της σπατάλης τροφής (Food Waste) είναι οικονομικό, ηθικό, κυρίως όμως είναι περιβαλλοντικό, αφού μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι εξαντλούμε τους -έτσι κι αλλιώς- περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια άνοιξε για τα καλά η κουβέντα γύρω από την κουλτούρα «δεν πετάμε τίποτα» (Zero Food Waste).