Υπάρχουν πολλές αφορμές για να επισκεφτείς την Γερμανία, όμως φανταζόσουν ποτέ ότι μια από αυτές θα ήταν για να γνωρίσουμε το γερμανικό super premium gin Monkey 47; Ένα gin αρωματικό, δυνατό σε γεύση αλλά και σε βαθμούς, ιδιαίτερο και κλεισμένο σε μία πανέμορφη φιάλη. Όλα αυτά ίσως και να τα ήξερες. Αυτό όμως που πιθανώς να μην ήξερες είναι ότι το Monkey 47 παράγεται στην Γερμανία και συγκεκριμένα σε ένα μικρό χωριό στον Μέλανα Δρυμό. Εκεί σε ένα μαγικό μέρος, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος ζήσαμε τρεις υπέροχες μέρες.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχουμε στο μυαλό μας τον Μέλανα Δρυμό. Το σκοτεινό δάσος είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Γερμανίας και πραγματικά η φύση οργιάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ βρίσκονται οι πηγές του Δούναβη και του Ρήνου, των δύο σημαντικότερων ποταμιών της Ευρώπης. Πανύψηλα έλατα, ορμητικά ρυάκια και γραφικές λίμνες, αλλά και καταπράσινα λιβάδια σε έναν χώρο που ιστορικά έχει γράψει την δική του ιστορία.
Λέγεται μάλιστα ότι ο Τόλκιν εμπνεύστηκε από αυτό το σκηνικό και τους νάνους Νιμπελούγκεν για να διαμορφώσει μερικούς από τους χαρακτήρες στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Εδώ οι αδελφοί Γκριμ τοποθέτησαν χωρικά την Ραπουνζέλ και την Ωραία Κοιμωμένη. Εδώ ξεκίνησε και ακόμα συντηρείται η παράδοση των ρολογιών – κούκοι μιας και η περιοχή έχει μακρά παράδοση στην ωρολογοποιία. Από εδώ ξεκίνησε και πέρασε στην γειτονική Ελβετία. Αυτό όμως που σίγουρα ξέρουμε και λατρεύουμε όλοι είναι η τούρτα Black Forest, η οποία ξεκίνησε από τον Μέλανα Δρυμό και έχει φανατικούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο. Θα μιλήσουμε για αυτό σε λιγάκι.
Αν αναρωτιέσαι γιατί το δάσος πήρε αυτό το όνομα, τότε η απάντηση κρύβεται στα πανύψηλα δέντρα που δεν άφηναν το φως το ήλιου να περάσει και ήταν πάντα μέσα στο σκοτάδι. Ανάμεσα σε αυτό τον οργασμό της φύσης, της φαντασίας και της δημιουργίας βρίσκεται και το γραφικό χωριό Schwarzwald όπου παράγεται το super premium gin, Monkey 47.
Μπορεί να σου κάνει εντύπωση πως ένα τόσο διάσημο και ποιοτικό gin παράγεται σε μια χώρα που δεν έχει παράδοση σε αυτό το απόσταγμα, όμως θα σου κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ότι η ιστορία του δεν είναι καθόλου μακρά. Πριν από μερικά χρόνια συμπλήρωσε την πρώτη δεκαετία της ζωής του και αυτό δείχνει ότι η γεύση του και τα συστατικά του είναι αυτά που το έχουν κάνει τόσο αγαπητό.
Η ιστορία του όμως δεν είναι καθόλου αμελητέα και έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Δημιουργός του Monkey 47 είναι ο Alexander Stein, ο οποίος εκτός από το ότι η καταγωγή του είναι από το Schwarzwald, δεν είχε καμία σχέση ούτε με τα αποστάγματα, πόσο μάλλον με τα gin. Για να φανταστείς, ζούσε στην Αμερική σαν στέλεχος μάρκετινγκ σε εταιρεία κολοσσό. Όταν όμως πήρε την απόφαση να δημιουργήσει κάτι από το μηδέν στην πατρίδα του κατάλαβε ότι ήθελε βοήθεια. Την βρήκε στις γνώσεις του Christoph Keller, και μαζί πειραματίστηκαν αρκετά για να δημιουργήσουν ένα υπέροχο απόσταγμα, ένα εξαιρετικής ποιότητας gin.
Το Monkey 47, διαθέτει 47 διαφορετικά συστατικά με τον άρκευθο φυσικά, την λεβάντα και το γκρέιπφρουτ να κυριαρχούν και να είναι από τα πρώτα που αναγνωρίζεις μόλις πλησιάζεις τη φιάλη-κομψοτέχνημα στην μύτη. Όμως η μαγεία του δεν κρύβεται μόνο στα συστατικά του αλλά και στον τρόπο παρασκευής του. Για αυτό βρεθήκαμε και στο αποστακτήριο, στην καρδιά του Μέλανα Δρυμού.
Οι τρεις σωματοφύλακες του Monkey 47, Axel Klubescheidt, Julian Langerstraat και Lennart Geist, μας υποδέχτηκαν στο αποστακτήριο του Monkey 47, και μας μύησαν στην μαγεία του. Μπήκαμε στον χώρο παραγωγής όπου τα αρώματα είναι μεθυστικά. Εδώ είναι το πρώτο στάδιο της δημιουργίας όπου τα lingonberries, μικρά κόκκινα κράνμπερις, μπαίνουν μέσα σε δοχεία και μαζί με ουδέτερη αλκοόλη μένουν για μερικές ώρες. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία τότε μπαίνουν ένα προς ένα τα υπόλοιπα συστατικά, που ανάμεσά μας βρίσκουμε τον άρκευθο, η αγγελική, πιπέρια, μπαχαρικά, κάρδαμο, λεμονόχορτο, κόλιανδρος, και πολλά ακόμα. Από όλα αυτά ξεχωρίζει η λεβάντα και λόγω αρώματος αλλά και λόγω χρώματος. Επίσης προστίθενται φλούδες εσπεριδοειδών όπως γκρέιπφρουτ και λεμόνια τα οποία έχουν αποφλοιωθεί προσεκτικά και στο χέρι ώστε να μην έχουν ίχνος από το λευκό μέρος το οποίο βγάζει πικρίλα. Όλη η διαδικασία προετοιμασίας των βοτάνων και των υπόλοιπων συστατικών, γίνεται στο χέρι ενώ τίποτα δεν πετιέται αλλά όλα χρησιμοποιούνται ξανά για διάφορους σκοπούς στο αποστακτήριο.
Μόλις γεμίσαμε τα δοχεία και μοσχοβόλησε ο τόπος, ο Julian μας παρότρυνε να τα ανακατέψουμε μόνοι μας και έτσι να δημιουργήσουμε το δικό μας μείγμα του Monkey 47. Η δουλειά όμως δεν είχε τελειώσει εδώ. Μπορώ να πω ότι εδώ ξεκινούσε η μαγεία. Πήραμε τα δοχεία και κατευθυνθήκαμε στον αποστακτήρα. Ένα πραγματικό έργο τέχνης. Μόλις το αντίκρισα έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Εκτός από πανέμορφος (σίγουρα ο πιο όμορφος αποστακτήρας που έχω δει από κοντά), με τις δερμάτινες λεπτομέρειες και τον γυαλιστερό χαλκό, είχε και μικρές λεπτομέρειες όπως ο μηχανικός αυτοματισμός για να διαχωρίζεται το κεφάλι και η ουρά από την καρδιά του αποστάγματος που τελικά γίνεται gin.
Μόλις ρίξαμε το μείγμα μας στον αποστακτήρα και βάλαμε και το δοχείο με τα επιπλέον συστατικά μέσα, τον σφραγίσαμε και πατήσαμε το κουμπί. Μετά από λίγο, αφού είχε κάνει το υπέροχο ταξίδι της απόσταξης, οι πρώτες σταγόνες τζιν έπεφταν στο μεταλλικό δοχείο. Το δωμάτιο γέμισε με μεθυστικά αρώματα και εγώ εκστασιασμένος ακολουθούσα αυτό το ταξίδι της δημιουργίας του Monkey 47. Σε τούτο το αποστακτήριο, εκτός από το γνωστό μας Monkey 47 δημιουργείται επίσης και το Sloe Gin, το οποίο έχει ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα από τα berries αλλά και λιγότερο αλκοόλ, ενώ στην εμπορική γκάμα βρίσκουμε και το παλαιωμένο Monkey 47 το οποίο παλαιώνει σε βαρέλια από τοπικά δέντρα. Επίσης βγάζουν κάθε χρόνο, special edition φιάλες οι οποίες εκτός από ιδιαίτερες ετικέτες, έχουν και κάτι μοναδικό που κρύβεται μέσα στο απόσταγμα. Τέλος, ένα Monkey 47 το οποίο θα βρεις μόνο εκεί, είναι το Smoke Cut το οποίο είναι προϊόν απόσταξης αρκευθου ο οποίος νωρίτερα έχει καπνιστεί σε πριονίδια από τα ξύλα των βαρελιών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πια για το παλαιωμένο Monkey 47.
Όλες αυτές τις μέρες, απολαμβάναμε το Monkey 47 εκτός από σκέτο και σε gin τονικ, σε Martinez, σε Negroni αλλά και σε Milk Punch. Ειδικά την τελευταία εκδοχή την απολαύσαμε στο ερειπωμένο Hotel Waldlust όπου βρεθήκαμε μετά από μια βόλτα στο δάσος. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο στο οποίο από το 1902 που πρωτολειτούργησε έχουν διαμείνει διάσημες προσωπικότητες όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο βασιλιάς της Σουηδίας και άλλοι πολλοί. Σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και κατα πολλούς στοιχειωμένο. Επίσης φτιάξαμε το εθνικό γλυκό της περιοχής, τούρτα Black Forest, με ντόπια κόκκινα μούρα τα οποία είχαν εμποτιστεί σε Monkey 47, ενώ στο υπέροχο ξενοδοχείο που μέναμε, Fritz Lauterbad hotel, ψάξαμε και βρήκαμε το speakeasy room του Monkey 47. Ένα δωμάτιο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο μοναδικό αυτό gin όπου θα πιείς και θα περάσεις υπέροχα.
Αν όση ώρα διαβάζεις τις λεπτομέρειες αυτού του ταξιδιού, αναρωτιέσαι γιατί το είπε Monkey 47, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο Bρετανός στρατιωτικός Montgomery Collins, εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο όπου έργο του ήταν η αναβίωση του ζωολογικού κήπου. Μετά το τέλος της θητείας του, δεν επέστρεψε στην πατρίδα του αλλά εγκαταστάθηκε στον Μέλανα Δρυμό, και μαζί του είχε μια μαϊμού. Φυσικά, όπου υπάρχει Bρετανός, υπάρχει και gin, και έτσι άρχισε να ασχολείται με την αποσταγματοποιία και να δημιουργεί το δικό του απόσταγμα. Αυτή η ιστορία ενέπνευσε τον Alexander Stein ο οποίος συνέχισε το όνομα του Monthy και έφτιαξε στον Μέλανα Δρυμό το πρώτο γερμανικό super premium gin το οποίο από το 2010 έχει κατακτήσει τον κόσμο.