Μαγειρικά, ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία το 16ο αιώνα για μια κατηγορία πιτών της Αναγέννησης οι οποίες ήταν ιδιαίτερα πλούσιες και πολύπλοκες, με συνδυασμούς ζυμαρικών και διάφορων κρεατικών. Ετοιμάζονταν για ειδικές εορταστικές περιστάσεις και κύριος σκοπός τους ήταν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους. Αυτό ίσως να εξηγεί τα πολλά μπερδεμένα υλικά μέσα σε αυτή την πίτα, καθώς και τη χρήση ζάχαρης στη συνταγή, ένα υλικό που εκείνη την εποχή ήταν ακριβό και δυσεύρετο στην Ευρώπη.
Από τις πιο γνωστές πίτες αυτής της κατηγορίας είναι το «pasticcio alla Ferrarese» από τη Φεράρα, μια πόλη ανάμεσα στη Βενετία και την Μπολόνια. Το πιάτο παραμένει εμβληματικό της περιοχής, όπου το φτιάχνουν ακόμη.
Τις πρώτες αναφορές για το παστίτσιο στην Ελλάδα τις εντοπίζουμε κατά το 17ο αιώνα, στα νησιά του Ιονίου, τα οποία αποτελούσαν για μεγάλο διάστημα ενετική κτήση. Η διάσημη εκδοχή του που ακόμη συναντάμε στην Κέρκυρα είναι το «Παστίτσιο τσι Νόνας». Το φτιάχνουν συνήθως σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες γιορτές, με κύριο στόχο και εδώ να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους. Η πίτα αυτή, πέρα από τη γλυκιά της ζύμη, περιέχει διάφορα υλικά, από σαλάδο, πικάντικο κερκυραϊκό σαλάμι, ζαμπόν, τυριά και βραστά αβγά, μέχρι μείγμα διάφορων κρεάτων, όπως πουλερικά, μοσχάρι, αρνί, λουκάνικα, κεφτέδες, ακόμα και κυνήγι.
Στα Κύθηρα κάνουν το εντυπωσιακό «βενετσιάνικο παστίτσιο», όπως το αποκαλούν, το οποίο σερβίρουν την Κυριακή της Αποκριάς. Αυτό πάλι γίνεται με μια σχετικά γλυκιά ζύμη και παραδοσιακά περιέχει ζυμαρικά τα οποία ανακατεύουν με μια κοκκινιστή σάλτσα με κιμά, ψιλοκομμένα συκωτάκια, κρασί και μπαχαρικά.
Στη Σύρο επίσης έφτιαχναν μια τέτοιου είδους πίτα η οποία καταγράφεται σε βιβλίο μαγειρικής του 1828. Αυτή η εκδοχή ήταν με γέμιση από μοσχάρι ραγού, δαμάσκηνα και μπαχαρικά, που ανακάτευαν με ζυμαρικά.
Ο Έλληνας σεφ Νίκος Σαράντης στο βιβλίο μαγειρικής του, που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1863, δίνει μια «πειραγμένη» συνταγή για παστίτσιο, η οποία περιέχει ψαρικά ή κυνήγι, προσαρμόζοντας γαλλικές τεχνικές και μόδες της εποχής.
Όμως, το αγαπημένο μας παστίτσιο, έτσι όπως το ξέρουμε και αγαπάμε, είναι δημιούργημα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, ο οποίος πήρε στοιχεία της παλιάς συνταγής, αφαίρεσε το φύλλο και τα πολλά συστατικά, κράτησε τα ζυμαρικά και έκανε μια σάλτσα με κιμά και ζεστά μπαχαρικά, όπως η κανέλα. Όπως και στο μουσακά, έβαλε και εδώ μπεσαμέλ, την οποία κλασικά αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.