«Ό, τι τρως στα 40 σου θα επηρεάσει τα 70 σου» – Η καθοριστική σημασία της διατροφής στη μέση ηλικία

«Ό, τι τρως στα 40 σου θα επηρεάσει τα 70 σου» – Η καθοριστική σημασία της διατροφής στη μέση ηλικία 1
Pexels

Νέα μελέτη του Χάρβαρντ, αναδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης

ΑΠΟ GRACE TEAM

Προφανώς μια υγιής ζωή και καθημερινότητα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αυτός της διατροφής είναι καθοριστικός. Ναι μεν έχει σημασία καθ’ όλα τα χρόνια της ζωής μας να προσέχουμε την διατροφή μας, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει πως η διατροφή στη μέση ηλικία είναι καθοριστική για μια υγιή γήρανση.

Κάπως έτσι λοιπόν, νέα μελέτη του Χάρβαρντ, αναδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «NUTRITION 2024» στο Σικάγο, βασίστηκε σε δεδομένα για πάνω από 106.000 άτομα για περίοδο 30 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 39 ετών και χωρίς χρόνιες ασθένειες κατά την έναρξη της μελέτης και παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων κάθε τέσσερα χρόνια.

«Ό, τι τρως στα 40 σου θα επηρεάσει τα 70 σου» – Η καθοριστική σημασία της διατροφής στη μέση ηλικία 2

Όπως εντόπισαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 40 ετών και μετά, είχαν 43-84% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια υγιή γήρανση στην ηλικία των 70 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν υγιεινή διατροφή.

Ως υγιή γήρανση ορίζεται όχι μόνο η απουσία ασθενειών, αλλά και η ικανότητα να ζούμε ανεξάρτητα και να απολαμβάνουμε μια καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουμε, οπότε συμπεριλαμβάνει τη σωματική υγεία, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία.

Περισσότερα στοιχεία από την έρευνα του Χάρβαρντ

Όσον αφορά στα τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και ακόρεστων λιπαρών συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών, νατρίου, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Η Ανν-Ζιλί Τεσιέ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, σημειώνει ότι ένα εύρημα που ξεχώρισε ήταν η συσχέτιση μεταξύ της υγιούς γήρανσης και της δίαιτας, η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις φυτικές πρωτεΐνες και τα υγιεινά λίπη.

«Ό, τι τρως στα 40 σου θα επηρεάσει τα 70 σου» – Η καθοριστική σημασία της διατροφής στη μέση ηλικία 3

Η διατροφή αυτή συνδέθηκε με 68% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης και η μεσογειακή διατροφή με 67% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.

SHARE THE STORY