Η ιστορία του ψωμιού στη χώρα μας μετρά χιλιάδες χρόνια. Αποτελούσε πάντα ένα από τα βασικά είδη της διατροφής και δεν έλειπε από κανένα τραπέζι. Γι’ αυτό και έχει συνδεθεί με όλες τις γιορτές αλλά και με όλες τις μεγάλες στιγμές της ζωής μας. Με ψωμί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ψωμί φτιάχνουμε όταν γεννιέται ένα παιδί, ψωμί μοιράζουμε μετά τη λειτουργία, ψωμί και προζύμι δίνουμε στα νιόπαντρα ζευγάρια όταν μπαίνουν στο νέο σπίτι τους. Είναι πάντα παρόν, να μας χορταίνει, να μας μεταφέρει την αίσθηση της θαλπωρής, να μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και δύναμη. Δεν είναι τυχαίο ότι το λένε «ουσία της ζωής» ούτε ότι πάντα θεωρούνταν ιερό και ευλογημένο.
Στο χωριό
Σε όλη την Ελλάδα συνηθιζόταν κάθε χωριό να έχει το φούρνο του, όπως ακριβώς και την εκκλησία του. Ακόμα κι όταν τα περισσότερα σπίτια είχαν ξυλόφουρνους, ένας κεντρικός φούρνος υπήρχε. Εκεί πήγαιναν τις λαμαρίνες με το φαγητό τις Κυριακές, εκεί έφτιαχναν τους πολλούς άρτους στα πανηγύρια. Ο φούρναρης είχε σοβαρή δουλειά και ενέπνεε τον ίδιο σεβασμό με το δάσκαλο του χωριού. Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά του φούρνου δεν είναι απλή υπόθεση. Όλοι θέλουν να έχουν το πρωί ζεστό ψωμί, γι’ αυτό κάποιος πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι του τις πρώτες πρωινές ώρες και να το ετοιμάσει. Το φως του φούρνου –ή η λάμπα τις παλιότερες εποχές– έσπαγε το πηχτό σκοτάδι και ξεκινούσε την ημέρα ώρες προτού σηκωθεί ο ήλιος. Ο φούρναρης ήταν πάντα ο άγρυπνος φρουρός του τόπου και εκείνος που ήξερε τους πάντες και τα πάντα, γιατί δεν υπήρχε κάποιος που να μην περνά από το κατώφλι του. Ακόμα και σήμερα που οι κοινωνίες είναι πιο αποξενωμένες, στα χωριά και στις γειτονιές παραμένει η ίδια φιλοσοφία. Όταν μάλιστα ο φούρνος είναι ένας από εκείνους που μετρούν είκοσι ή τριάντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας, είναι επόμενο ότι ο φούρναρης έχει δημιουργήσει δεσμούς και έχει αρχίσει να γίνεται μακροσυγγενής με όλους.
Στο νησί
Όσοι από μας δεν έχουμε καταγωγή από τα νησιά αλλά τα επισκεπτόμασταν από πάντα γνωρίζουμε ότι ένα από τα πρώτα που αναζητάμε πιάνοντας λιμάνι είναι ο φούρνος. Όπως και σε κάθε άλλο μέρος άλλωστε. Κάπως έτσι βρήκαμε το φούρνο στους Καρβουνάδες που ονομάζεται Τα Κύθηρα, αλλά κανείς δεν τον ξέρει έτσι αφού όλοι προτιμούν να τον αποκαλούν με το όνομα του χωριού ή «ο φούρνος του Βαρελά», από το παρατσούκλι της οικογένειας Κασιμάτη, που τον άνοιξε στις αρχές του ’90. Ένας φούρνος στην καρδιά του χωριού αλλά και στην καρδιά του νησιού που κάναμε αγαπημένο μας στέκι, δοκιμάσαμε όλα τα ζυμώματά του και δεθήκαμε τόσο με τους ανθρώπους του που θελήσαμε να μάθουμε την ιστορία τους.