H ιστορία του φούρνου ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα το 1888, όταν ο Γεώργιος Δαρεμάς και η σύζυγός του, Ελένη Μερκούρη, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα παντοπωλείο για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και των διερχομένων. Άρχισε να λειτουργεί αποκλειστικά ως αρτοποιείο αργότερα, το 1948, όταν είχε περάσει πλέον στα χέρια του εγγονού των πρώτων ιδιοκτητών, Γεώργιου Δαρεμά, και της συζύγου του, Σοφίας Παναγιώτου, ενώ σήμερα στο τιμόνι βρίσκεται ο Κώστας Δαρεμάς, ο οποίος είναι και η ψυχή του.
Από τα φημισμένα προϊόντα του μαγαζιού είναι τα μουστοκούλουρα, που βγήκαν πρώτη φορά από το φούρνο του το 1965, ξετρελαίνοντας, από την πρώτη στιγμή, όλους εκείνους που τα δοκίμασαν. Αν και στα ράφια του υπήρχαν ήδη διάφορα αρτοσκευάσματα με μούστο, καθώς η οικογένεια είχε ανέκαθεν αμπέλια, τα τραγανά και εύγεστα μουστοκούλουρα ήταν εκείνα που απογείωσαν τη φήμη του, καταφέρνοντας όχι μόνο να γίνουν διάσημα σε όλη την Ελλάδα, αλλά να κερδίσουν και μια αναφορά στον οδηγό Michelin.
Τα διάσημα μουστοκούλουρα
Η συνταγή τους δεν κρύβει κάποιο μεγάλο μυστικό. Η επιτυχία της στηρίζεται εξολοκλήρου στη δύναμη που έχει η καλή πρώτη ύλη. Για την παρασκευή τους, χρησιμοποιείται μούστος και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι πλάθονται στο χέρι από κυρίες της περιοχής, που έχουν αγάπη στην παράδοση, δεξιότητα στο ζύμωμα και πίστη στο προϊόν. Οι άξιες γυναίκες που πλάθουν καθημερινά εκατοντάδες κουλούρια αποτελούν αναπόσπαστο και μεγάλο κεφάλαιο του μαγαζιού. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια ο φούρνος Δαρεμά έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φήμη του και τα μουστοκούλουρά του την ίδια γεύση και ποιότητα που τα έκαναν τόσο δημοφιλή.
Τι άλλο θα βρείτε στον φούρνο
Είναι δύσκολο να περάσεις το κατώφλι του Δαρεμά και να φύγεις κρατώντας μια μικρή τσάντα, αφού θα βρεθείς περιτριγυρισμένος από μεγάλα καλάθια γεμάτα λαχταριστά φουρνίσματα και μοσχοβολιστά καρβέλια, δουλεμένα με μαεστρία. Αλεύρι από ελληνικούς μύλους, αιγοπρόβειο βούτυρο, ντόπια τυριά και ό,τι άλλο χρειάζονται για τις παρασκευές τους, όλα διαλεγμένα με αγάπη και σεβασμό.
Αν είστε λάτρεις των παξιμαδιών και των αρτοσκευασμάτων, εδώ θα δοκιμάσετε υπέροχα κριθαρένια, σταρένια αλλά και με γλυκάνισο, που χαρίζει ιδιαίτερη γεύση και ταιριάζει υπέροχα με κίτρινα τυριά, προζυμένια καρβέλια, μεσογείτικα ψωμιά με 100% αλεύρι ολικής άλεσης, πεντανόστιμες πίτες αλλά και πολλά ακόμα κουλουράκια, σε διάφορες γεύσεις, όπως κρασιού, πορτοκαλιού και βανίλιας. Τα μουστοκούλουρα αλλά και μερικά ακόμα από τα κουλουράκια μπορείτε να τα βρείτε και σε κάποια άλλα μαγαζιά στην Αττική, αν σας είναι δύσκολο να φτάσετε μέχρι το Μαρκόπουλο. Εμείς, βέβαια, σας προτείνουμε να διαθέσετε κάποιες ώρες και να επισκεφτείτε αυτή την περιοχή που είναι η καρδιά των Μεσογείων. Εκεί, αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε τον Κώστα Δαρεμά και θα ακούσετε από πρώτο χέρι την ιστορία του μαγαζιού αλλά και πολλές άλλες ακόμα που αφορούν τον τόπο. Φυλάξτε λίγο χρόνο και για μια γρήγορη περιπλάνηση. Υπάρχουν πολλά όμορφα μυστικά στο Μαρκόπουλο και δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνει ένα μέρος όπου θα θέλετε να επιστρέφετε συχνά.