Η διαδρομή, που ξεδιπλώνεται στις υπώρειες του Βράχου της Ακρόπολης αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο μοναδικής σπουδαιότητας· εδώ, η Ιστορία προβάλλει ανάγλυφη, δεσπόζουσα. Στη μία πλευρά του δρόμου αναπτύσσεται ένα μείζον αρχαιολογικό πάρκο, ενώ στην άλλη ορίζεται το σύνορο της σύγχρονης πόλης, με κατοικίες, γραφεία, το Μουσείο. Ανάμεσά τους, ο πεζόδρομος συνιστά το πεδίο του διαλόγου, την terra incognita μεταξύ του τότε και του τώρα.
Στην αφετηρία της διαδρομής στέκει στα δεξιά η προτομή της Μελίνας Μερκούρη (1920-1994), που πρώτη οραματίστηκε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, σε έναν “Μεγάλο Περίπατο” που θα αναδείκνυε τα σπουδαία κλασικά μνημεία. Λίγο μετά, πάλι στα δεξιά, το άγαλμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, πολεμιστή της Επανάστασης του 1821, που έδωσε και το όνομά του στη γύρω περιοχή. Πίσω του ξεκινά η οδός Βύρωνος, μία από τις εισόδους στην παραδοσιακή Πλάκα, με τα νεοκλασικά σπίτια, τα νησιώτικα στενά, τα μνημεία και τα παραδοσιακά καταστήματα. Από την απέναντι πλευρά, η οδός Αρεοπαγίτου διασταυρώνεται με την οδό Μακρυγιάννη, έναν πεζόδρομο με πολλά καφέ και εστιατόρια. Εκεί, βρίσκεται και ο σταθμός μετρό της Ακρόπολης, όπου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του, καθώς και αντίγραφα έργων τέχνης από την Ακρόπολη. Στις εισόδους του σταθμού βλέπει κανείς αντίγραφα των γλυπτών από τα αετώματα του Παρθενώνα, ενώ στις αποβάθρες εκτίθεται αντίγραφο της ζωφόρου του ναού.
Συνεχίζοντας τον περίπατο επί της Αρεοπαγίτου, αριστερά δεσπόζει το κρυστάλλινο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (www.theacropolismuseum.gr), που εγκαινιάστηκε το 2009 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη. Έκτοτε έχει δεχθεί πολλά εκατομμύρια επισκέπτες και έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. Το κτίριο αποτελείται από δύο υπόγειους ορόφους σε έναν πυρήνα περιορισμένης έκτασης, ισόγειο, τρεις ορόφους και περιβάλλοντα χώρο που λειτουργεί σαν ανοικτό μουσείο - ανασκαφή. Στα εκθέματά του, που αναπτύσσονται σε περισσότερα από 14.000 τ.μ., συμπεριλαμβάνονται ευρήματα από τις κλιτύες (πλαγιές) του Βράχου της Ακρόπολης, κάποια της Μυκηναϊκής και της Γεωμετρικής περιόδου, αλλά κυρίως τα περίφημα σε όλο τον κόσμο αριστουργήματα της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ρωμαϊκής περιόδου.