Καθίσαμε στο γιορτινό τραπέζι με αγαπημένους φίλους της showbiz αλλά και της μαγειρικής και μοιραστήκαμε τις χριστουγεννιάτικες γευστικές τους αναμνήσεις.
Ειρήνη Νικολοπούλου
Τα Χριστούγεννα των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων είναι ταυτισμένα με τον Πειραιά, όπου γεννήθηκα. Θυμάμαι εκείνες τις ημέρες όλα τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουμε μέχρι εξαντλήσεως. Κάναμε μόνο μια διακοπή για να φάμε και τις περισσότερες φορές επιστρέφαμε αμέσως μετά στο δρόμο για να συνεχίσουμε το παιχνίδι μας μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η Ειρήνη Νικολοπούλου (Δημοσιογράφος-εκδότρια, eirinika.gr, madeingreece.news) φωτογραφημένη από τον Νίκο Μαλιάκο στο σπίτι της Μιμής Ντενίση.
Παρέα με τα γειτονόπουλα βγαίναμε από τα σπίτια με το χριστουγεννιάτικο ψητό στα χέρια, το αφήναμε στο φούρναρη και γυρνούσαμε να το παραλάβουμε για να στρώσουμε το τραπέζι.
Τίμος Ζαχαράτος
Τίμος Ζαχαράτος- Σεφ
Όταν σκέφτομαι τις γιορτές, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις. Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια στο φούρνο, όλη η οικογένεια μαζεμένη γύρω από ένα τραπέζι, δίπλα στο τζάκι. Όλα αυτά με συνδέουν πολύ με τα Χριστούγεννα. Το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους, μας φέρνει πιο κοντά, δημιουργεί βιώματα και στιγμές.
Λάκης Γαβαλάς
Λάκης Γαβαλάς- Σχεδιαστής
Οι αναμνήσεις μου από τα Χριστούγεννα συνδέονται πάντα με το art de la table. Πρέπει να υπερθεματίσουμε, ώστε οι καλεσμένοι να νιώθουν άνετα, απολαμβάνοντας ωστόσο την πολυτέλεια που απαιτούν οι ημέρες. Πολλά ελάφια στη μέση του τραπεζιού, με έλατα που τα σκεπάζουν και στο πιάτο μια αφράτη μους. Στο γιορτινό τραπέζι φτιάχνουμε ό,τι καλύτερο, για να είναι καλή και η διάθεσή μας.
Κατερίνα Ζαρίφη
Κατερίνα Ζαρίφη- Ραδιοφωνική παραγωγός- δημοσιογράφος
Η αγαπημένη μου γευστική ανάμνηση είναι την εποχή που η γιαγιά μου η Κατερίνα μού έφτιαχνε κοκκινιστό με μακαρόνι, που το είχαμε στη Θήβα σαν εορταστικό φαγητό, και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι από τη μυρωδιά της καμένης μυζήθρας και του βουτύρου. Όσο κι αν προσπαθώ να κάνω αυτό το φαγητό, η γεύση δεν είναι ποτέ η ίδια. Μάλλον γιατί αυτό που έτρωγα παιδί είχε το κομμάτι της οικογένειας και της χαράς.
Νίκος Θωμάς
Νίκος Θωμάς- Σεφ
Οι ομορφότερες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις είναι από τα παιδικά μου χρόνια στη Σπάρτη όταν όλη η οικογένεια φορώντας πιτζάμες μαζευόταν γύρω από το τραπέζι με τις λιχουδιές που έστηνε η μαμά μου και ό,τι προβλήματα κι αν είχαμε λύνονταν ως διά μαγείας. Το κοτόπουλο ήταν πρωταγωνιστής των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών. Θεωρώ ότι το φαγητό βοηθά τις σχέσεις να γίνουν πιο έντονες και δημιουργικές.
*Ευχαριστούμε το Athénée για τη φιλοξενία.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό «Ελληνική Κουζίνα» που κυκλοφορεί με το Βήμα της Κυριακής.