Φεβρουάριος. Τελευταίος μήνας του χειμώνα. Και ενώ θα μπορούσαμε να τον συνδέσουμε με πολύ δυσάρεστα συμβάντα και τραγωδίες –σε αυτό το άρθρο θα δούμε την πιο ευχάριστη πλευρά του. Εκείνη που μας συνδέει λίγο παραπάνω με την παράδοση, τα μασκαρέματα, τα δρώμενα διονυσιακού χαρακτήρα και φυσικά το Σαρακοστιανό τραπέζι. Είναι επίσης και ο μήνας των μακαρονιών, όπου τα τρώμε για να μακαρίσουμε τους νεκρούς, όπως λέγεται.
Ο μήνας αυτός, πήρε την ονομασία του από τη λατινική λέξη «februum», που σημαίνει «κάθαρση», και τη ρωμαϊκή γιορτή καθαρμού και εξαγνισμού Februa που τελούνταν στη Ρώμη αυτό το διάστημα.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, είναι φυσικά και η αρχή της Σαρακοστής με την Καθαρά Δευτέρα. Και μπορεί να γιορτάζουμε το έθιμο στις 3 Μαρτίου, ωστόσο η προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει. Μέσα στο κλίμα του Φεβρουαρίου λοιπόν, της κάθαρσης και της παράδοσης, ψάχνουμε το έδεσμα για το οποίο κάθε φορά ανυπομονούμε και δεν είναι άλλο από την λαχταριστή και τραγανή λαγάνα. Η οποία συνδυάζετε απίστευτα με τα υπόλοιπα εδέσματα του Σαρακοστιανού τραπεζιού, δημιουργώντας γεύσεις, αισθήσεις και συναισθήματα που μένουν. Ειδικά όταν απολαμβάνονται δίπλα στη θάλασσα, μαζί με όμορφους ανθρώπους και χαρταετούς στον ουρανό.
Σε περίπτωση που θα βρίσκεσαι στην Αθήνα το τρίημερο της Καθαράς Δευτέρας, μην παραλείψεις το πέρασμα από τους παρακάτω φούρνους, οι οποίοι προσφέρουν -μαζί με πολλούς ακόμη- τις πιο νόστιμες λαγάνες της πόλης, για να τηρήσεις το έθιμο, και να απολαύσεις τις αυθεντικές γεύσεις.
Black Salami, Εξάρχεια
Τα Εξάρχεια έχουν αναδειχθεί στην τέλεια γαστρονομική περιοχή. Και γι’ αυτή την ημέρα, δεν θα σε απογοητεύσουν. Το Black Salami το έχουμε αγαπήσει για τα υπέροχα και τόσο νόστιμα σάντουιτς και ψωμιά του. Ιδρύθηκε από τον Αντώνη Καζάκο, ο οποίος, αν και με πτυχίο πολιτικών επιστημών, ακολούθησε την αγάπη του για την αρτοποιία, ξεκινώντας να ασχολείται με τη ζύμη το 2017.

Στο πλαίσιο της Καθαράς Δευτέρας, το Black Salami προσφέρει περιορισμένο αριθμό λαγάνων, περίπου 300, λόγω της απαιτητικής διαδικασίας παραγωγής τους. Οι λαγάνες αυτές είναι αργής ωρίμανσης, απαιτώντας 48 ώρες για την παρασκευή τους, και παρασκευάζονται με σουσάμι και μαχλέπι. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή εξωτερική υφή και μαλακή εσωτερικά.
Kora Bakery, Κολωνάκι
Με έμφαση στο προζυμένιο ψωμί το Kora Bakery στην οδό Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, είναι go to επιλογή των ημερών για όσους μείνουν Αθήνα. Ιδρύθηκε από τη Μαρία Αλαφούζου, συγγραφέα και επιμελήτρια, και την Ιάνθη Μιχαλάκη, αναγνωρισμένη ζαχαροπλάστη και αρτοποιό με εμπειρία σε κορυφαία εστιατόρια παγκοσμίως. Το Kora Bakery δίνει έμφαση στις μεθόδους μακράς ζύμωσης, καθιστώντας τα προϊόντα του πιο θρεπτικά και εύπεπτα, ενώ αναζητά τα καλύτερα υλικά από αφοσιωμένους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.
Αυτές τις ημέρες προσφέρει την παραδοσιακή λαγάνα, παρασκευασμένη με φυσικό προζύμι, ταχίνι και σουσάμι. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει ωρίμανση όλη τη νύχτα, προσδίδοντας στη λαγάνα βαθιά γεύση και εξαιρετική υφή.

Εδώ, μπορείς να βρεις και ειδικές τσάντες που περιλαμβάνουν, εκτός από τη λαγάνα, ούζο, πίκλες και χαλβά.
Jesus Crust, Νέο Ψυχικό
Εδώ η προετοιμασία της λαγάνας ξεκινά δύο ημέρες πριν από το ψήσιμο, χρησιμοποιώντας χωριάτικο, κίτρινο αλεύρι. Η ζύμη αφήνεται να ωριμάσει αργά, προσδίδοντας πλούσια γεύση και υφή. Το αποτέλεσμα είναι μια λαγάνα με τραγανή κρούστα και αφράτο εσωτερικό, ιδανική για το σαρακοστιανό τραπέζι. Το ιδανικό της ταίριασμα, φυσικά η ταραμοσαλάτα και ο χαλβάς. Μην ξεχάσεις και τις πίκλες.

Όσο για το Jesus Crust είναι ένας σύγχρονος φούρνος που εστιάζει στην παραγωγή χειροποίητων, φρέσκων και υγιεινών προϊόντων αρτοποιίας, με έμφαση στο προζυμένιο ψωμί. Βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό, στην οδό Σολωμού 9. Το όνομά του αποτελεί λογοπαίγνιο με αναφορά στον Ιησού Χριστό, ενώ το λογότυπό του είναι μια παραλλαγή των προσευχόμενων χεριών του Albrecht Dürer, που αντιπροσωπεύει την παγκόσμια σχέση των ανθρώπων με το ψωμί.
Astérisque, Μετς
Το Astérisque είναι ένας αποκλειστικά χωρίς γλουτένη φούρνος που βρίσκεται στο Μετς, στην οδό Χαρβούρη 2, Αθήνα 11636. Ιδρύθηκε από την Αστέρω Στρατάκη, η οποία, μετά από διάγνωση με κοιλιοκάκη πριν από περίπου 13 χρόνια, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να απολαμβάνουν φρέσκα και νόστιμα αρτοσκευάσματα χωρίς περιορισμούς.
Το Astérisque προσφέρει μια ποικιλία από ψωμιά, γλυκά και αλμυρά εδέσματα, όλα παρασκευασμένα χωρίς γλουτένη. Στο πλαίσιο της Καθαράς Δευτέρας, ο φούρνος παρασκευάζει την παραδοσιακή λαγάνα, χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα χωρίς γλουτένη άλευρα. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει σε άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη να απολαύσουν την παραδοσιακή αυτή λιχουδιά χωρίς ανησυχίες.

Ο χώρος του φούρνου, σχεδιασμένος από την αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Τίνα Τζώκα, συνδυάζει καθαρές γραμμές με ζεστές αποχρώσεις, δημιουργώντας μια φιλόξενη και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το εσωτερικό διακόσμηση περιλαμβάνει φυτά, διακοσμητικά αντικείμενα και vintage σκεύη, προσδίδοντας μια μοναδική αισθητική στον χώρο.
Ηπειρώτισσα

Η Ηπειρώτισσα είναι ένας γνωστός φούρνος σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με παράδοση στην παρασκευή ποιοτικών αρτοσκευασμάτων. Στο πλαίσιο της Καθαράς Δευτέρας, προσφέρει την παραδοσιακή λαγάνα, παρασκευασμένη με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά και μεθόδους που εξασφαλίζουν την αυθεντική γεύση και υφή. Η λαγάνα της Ηπειρώτισσας χαρακτηρίζεται από την τραγανή κρούστα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για το σαρακοστιανό τραπέζι.