Η Μιμή Ντενίση σ’ ένα εορταστικό art de la table παρέα με την κόρη και τις φίλες της 1

Η Μιμή Ντενίση, με τη διαχρονική κομψότητά της, μας υποδέχθηκε στο σπίτι της, σε ένα γιορτινό τραπέζι για φίλους, θυμίζοντάς μας το πραγματικό νόημα των γιορτών, που δεν είναι άλλο από την αγάπη.

ΑΠΟ GRACE TEAM

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (Α. ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ) ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΟΥΗ ΧΤΕΝΙΣΜΑ (Μ. ΝΤΕΝΙΣΗ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Είναι γνωστή η ζεστή φιλοξενία της Μιμής Ντενίση, που κανείς δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει μόνο ηθοποιό, σκηνοθέτιδα, μεταφράστρια ή ιστορική ερευνήτρια. Πάνω απ’ όλα, είναι μια γυναίκα που δεν μπορεί παρά να καταπιάνεται με πάθος με ό,τι αγαπά. Κι εμείς που αγαπάμε κάθε αξίωμά της, όπως και κάθε ρόλο της, αυτήν τη φορά είχαμε την τύχη να την απολαύσαμε στην καθημερινή ζωή της, στο σπίτι της, ανάμεσα στους δικούς της ανθρώπους, τους ανθρώπους με τους οποίους επιλέγει να μοιράζεται στιγμές. Η μεγάλη σταρ, έχοντας ως παρακαταθήκη τη θαλπωρή και την αρχοντιά του πατρικού της, γνωρίζει τα μυστικά μιας πετυχημένης γιορτής σαν τα βήματα του αγαπημένου της χορού τριγυρίζοντας μέσα στο χώρο σαν μια άπιαστη δέσμη φωτός. 

Καθώς μεγάλωσα σε ένα αστικό σπίτι όπου όλες οι γυναίκες μαγείρευαν και θεωρούσαν πως σπίτι όπου η νοικοκυρά δεν μαγειρεύει δεν έχει ζεστασιά, ήταν φυσικό να συνεχίσω αυτή την παράδοση.
Η Μιμή Ντενίση σ’ ένα εορταστικό art de la table παρέα με την κόρη και τις φίλες της 2

«Τα Χριστούγεννα στο σπίτι μας ήταν πάντα γεμάτα μουσικές, μυρωδιές, φωτάκια, γλυκίσματα, αγκαλιές... Η μαμά μου ήταν υπέροχη μαγείρισσα, όπως επίσης και η δική της μητέρα. Τα τετράδια με τις συνταγές της ατέλειωτα. Δεν έλειπαν ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια τα διάφορα σουφλέ, οι τάρτες, τα ψαρικά με ιδιαίτερες σος καθώς και το κρέας μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους. Η γιαγιά μου μαγείρευε πάντα κατά τα πρότυπα του Τσελεμεντέ, δηλαδή περισσότερο προς τη γαλλική κουζίνα, όπου πρωτοστατούσε το καλό βούτυρο. Αντίθετα, τώρα έχουμε στραφεί προς μια υγιεινή, μεσογειακή κουζίνα», μας λέει ενώ βρισκόμαστε στην τραπεζαρία με το αψεγάδιαστο art de la table, όπου έχει επιμεληθεί κάθε λεπτομέρεια και έχει φροντίσει να υπάρχει εντυπωσιακή αρμονία. «Αγαπώ τα τραπέζια και τις συγκεντρώσεις στο σπίτι. Είναι χαρά να ανοίγουμε το σπίτι μας και δεν με κουράζει ποτέ να μαγειρεύουμε για φίλους.

Η Μιμή Ντενίση σ’ ένα εορταστικό art de la table παρέα με την κόρη και τις φίλες της 3

Το art de la table είναι το χόμπι μου. Μου αρέσει να συνδυάζω τα σερβίτσια και τα τραπεζομάντιλα με τα λουλούδια και τα κεριά, και κάθε φορά να είναι κάτι διαφορετικό», προσθέτει επιβεβαιώνοντας την εντύπωσή μας ότι όλα περνούν από τη ματιά της, κάθε στοιχείο στο χώρο έχει το δικό της άγγιγμα.

Μαγειρεύει όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο και μνημονεύει με αγάπη τη μαγειρική της μητέρας της τονίζοντας ότι τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της και η κόρη της, Μαριτίνα, έχουν επηρεαστεί από εκείνη, χωρίς να φτάνουν το επίπεδό της. «Η πάβλοβα που αναφέρω συχνά στα έργα μου είναι μια γλυκιά ανάμνηση από τη μαμά μου, όπως και το κέικ με γλάσο λεμονιού που έφερνε πάντα στις πρεμιέρες μου», θυμάται καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις καλεσμένες της.

Η Μιμή Ντενίση σ’ ένα εορταστικό art de la table παρέα με την κόρη και τις φίλες της 4

Πρέσβειρα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Γαλλίας, με παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Ακαδημία, και με πολλές βραβεύσεις και επαίνους, όπως από την Ακαδημία Αθηνών, την UNESCO, την Εκκλησία της Ελλάδος καθώς και από πολλούς άλλους φορείς, η Μιμή Ντενίση κατάφερε να επικοινωνήσει το πάθος της για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας με άμεσο και δυνατό τρόπο, ικανό να συγκινήσει όλους. Με την παγκόσμια επιτυχία του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» και τη συνέχειά του, «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη», αναδύθηκαν σημαντικές ιστορικές πτυχές τόσο της Μικρασιατικής Καταστροφής όσο και της πορείας των προσφύγων στην Ελλάδα, και φυσικά οι έρευνές της πέρασαν και μέσα από τις κουζίνες των ανθρώπων. «Δεν γίνεται να κάνεις έρευνα για μια χώρα, για μια εποχή, για έναν πολιτισμό, χωρίς να μπεις στην κουζίνα τους.

Η αδυναμία μου είναι η ζαχαροπλαστική. Η ελληνική και η γαλλική κουζίνα ήταν οι κυρίαρχες στο σπίτι μας. Η tarte tatin ή, αλλιώς, tarte fine είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Τη δοκιμάζουν όλοι στο Παρίσι, αλλά σπάνια τη φτιάχνουμε στην Ελλάδα. Είναι σχετικά εύκολο γλυκό, με μόνη δυσκολία την καραμέλα, που χρειάζεται υπομονή.
Η Μιμή Ντενίση σ’ ένα εορταστικό art de la table παρέα με την κόρη και τις φίλες της 5

Από εκεί αντλείς τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για την καθημερινή ζωή. Και μόνο από την κουζίνα μιας χώρας γνωρίζεις και κατανοείς τον πολιτισμό της. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία γεύσεων τόσο μεγαλύτερος και ο πολιτισμός. Οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι, οι Θρακιώτες και οι Εβραίοι Σεφαραδίτες συνέβαλαν πολύ στην πλούσια κουζίνα που έχουμε σήμερα. Η Ελλάδα είχε ήδη τη δική της κουζίνα, με διαφορετικότητα ανά περιοχή –ρουμελιώτικη, κρητική, ηπειρώτικη κ.ά.– και ο ερχομός των προσφύγων την εμπλούτισε σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά οι Μικρασιάτες, λόγω του κοσμοπολιτισμού τους, είχαν ένα μείγμα ανατολίτικης και ευρωπαϊκής κουζίνας που έφερε στη χώρα μας άγνωστα φαγητά και γλυκίσματα», τονίζει και το σπίτι της είναι σαν να γεμίζει από αρώματα γαρίφαλου και κανέλας.

Η Μιμή Ντενίση σ’ ένα εορταστικό art de la table παρέα με την κόρη και τις φίλες της 6

Και το δείπνο συνεχίζεται με μια ευχάριστη χαλαρότητα που φέρνει τις γιορτές πιο κοντά μας. Μαζί μας και η Μαριτίνα, ένα ζεστό κορίτσι με ξεχωριστή αμεσότητα και απλότητα. «Η Μαριτίνα αγαπά εξίσου τα τραπέζια με φίλους. Η μητέρα μου την έμαθε να μαγειρεύει από 8 χρονών.

Έχει αίσθηση της γεύσης και της αρέσει να αναλαμβάνουμε μαζί τα τραπέζια, εκείνη το φαγητό κι εγώ τα γλυκά». Τις φανταζόμαστε να συνυπάρχουν στην κουζίνα, να γελούν, να δημιουργούν, να φτιάχνουν αναμνήσεις. Γνωρίζοντας τις πολλές και ατέλειωτες υποχρεώσεις της, τη ρωτώ αν βρίσκει χρόνο να ζει τέτοιες απλές στιγμές και μου απαντά καταφατικά:

Η Μιμή Ντενίση σ’ ένα εορταστικό art de la table παρέα με την κόρη και τις φίλες της 7

«Ένα σπίτι που μοσχοβολά ζάχαρη και κανέλα ή μπαχάρια μού δίνει αίσθηση θαλπωρής και ασφάλειας. Δεν είναι τυχαίο που οι καλύτερες συζητήσεις και σχέσεις διαμορφώνονται γύρω από ένα τραπέζι. Το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους και η αγάπη περνά από το στομάχι. Θεωρώ πως είναι απόλυτη ανάγκη να μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι καθώς οι νέες τεχνολογίες, όσο απαραίτητες κι αν είναι, έχουν αποξενώσει τους ανθρώπους. Το να αφιερώνεις χρόνο και φροντίδα για να ευχαριστήσεις τους δικούς σου είναι απόδειξη αγάπης. Είναι ο πιο άμεσος, απλός και γλυκός τρόπος να μοιραστείς τα συναισθήματά σου».

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ