Όταν η θερμοκρασία πέφτει, αυτό που αναζητάμε είναι η θαλπωρή που μπορούν να μας προσφέρουν τόσο η παρέα των αγαπημένων μας ανθρώπων όσο και ένα νόστιμο ζεστό φαγητό. Αν αυτά τα δύο συνδυάζονται, τότε μιλάμε για την απόλυτη αρμονία.
Οι σούπες, ο πατσάς, τα όσπρια, τα φαγητά στη γάστρα και τα μαγειρευτά αποτελούν σίγουρα τις καλύτερες χειμερινές επιλογές. Τα εστιατόρια που ακολουθούν, βρίσκονται στην καρδιά της πόλης ή λίγα χιλιόμετρα μακριά και όλα τιμούν την ελληνική κουζίνα είτε με παραδοσιακό είτε με πιο δημιουργικό τρόπο.
Όσπρια
Dopios

Ο Ντόπιος έχει φέρει στο κέντρο της Αθήνας μια σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Χριστόφορου Πέσκια. Εδώ θα φάτε πιάτα που δημιουργούνται με τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Στα αγαπημένα συγκαταλέγονται το τραχανότο με χαλούμι και καραμελωμένο κουνουπίδι και το μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα κάππαρης, ενώ νέο στο μενού είναι το ποντιακό μαντί με δύο είδη κιμά, κολοκύθα και σάλτσα γιαούρτι.
Ξεχωρίζουμε: Τη ρεβιθάδα με κρέμα μανούρι, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του μαγαζιού.
Σκουλενίου 1, Αθήνα
Annie Fine Cooking

Ένα ελληνικό μπιστρό με αέρα παραδοσιακής κουζίνας που δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη και τη βιωσιμότητα. Στα πιάτα έντονες είναι οι επιρροές της σεφ Κωνσταντίνας Κασπαρίδου από τον Έβρο, απ’ όπου κατάγεται. Το μαγαζί ανοίγει μόνο για δείπνο και το μενού αποτελεί συνεχώς μια έκπληξη. Φροντίζουν να μαγειρεύουν μικρές ποσότητες έτσι ώστε να μην περισσεύει φαγητό. Θα δοκιμάσετε συνταγές με κρέας, ψάρι και όσπρια μαζί με φρέσκες σαλάτες.
Ξεχωρίζουμε: Τη φάβα, την οσπριοσαλάτα και τη λευκή φασολάδα.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος
Το Ρίνι
Ανάμεσα στις παλιές αθηναϊκές πολυκατοικίες γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ρίνι –υποκοριστικό της σεφ Μαρίνας Χρονά– είναι ένα στέκι που γεμίζει από το πρωί έως το βράδυ. Η εμπειρία της σεφ από τη Γαλλία, τη Σουηδία και τα ταξίδια της στο εξωτερικό δίνουν έμπνευση στα πιάτα της, που όμως τιμούν την ελληνική παράδοση. Αγαπά τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, τα οποία χρησιμοποιεί πάντα ανάλογα με την εποχή τους. Το πρωί θα πιείτε καφέ μαζί με ιδιαίτερα γλυκά, ενώ για μεσημεριανό και δείπνο θα φάτε από ραγού κιμά κόκορα μέχρι και αρνάκι στη γάστρα.
Ξεχωρίζουμε: Τη φάβα Λήμνου φουρνιστή με σκουμπρί Καλύμνου και τη ρεβιθάδα με κύμινο, ταχίνι και καλαμάρι σοτέ.
Ρεθύμνου 8, Εξάρχεια
Άκρα
Άνοιξε το 2023 και αμέσως κατάφερε να γίνει δημοφιλές χάρη στην ατμόσφαιρα και τις γεύσεις του σεφ Γιάννη Λουκάκη. Η ανοιχτή κουζίνα που είναι ορατή από τη σάλα θυμίζει σπίτι όπου ένας φίλος μαγειρεύει μπροστά σας. Το μενού αλλάζει καθημερινά και ποτέ δεν ξέρει κάποιος τι θα φάει. Αυτό που είναι σταθερό είναι τα προϊόντα που επιλέγουν, όλα βιολογικά, ακόμα και τα κρασιά, τα οποία είναι ως επί το πλείστον ελληνικά. Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, δεν πετούν τίποτα και αξιοποιούν ό,τι περισσεύει σε άλλες συνταγές. Στο μενού υπάρχουν πάντα, ανάλογα με την εποχή, κρέας, ψάρι και όσπρια, ενώ όλα μαγειρεύονται στη φωτιά ή στους νταβάδες. Αρκετοί προμηθεύονται για το σπίτι το χειροποίητο ψωμί τους.
Ξεχωρίζουμε: Τα ρεβίθια με μανιτάρια και την κρέμα ρεβίθι με μαρούλια ψητά.
Αμύντα 12, Παγκράτι
Λινού Σουμπάσης & Σία

Όταν άνοιξε τις πόρτες του, αποτέλεσε θέμα συζήτησης λόγω της κινηματογραφικής διακόσμησής του με κεριά, εμπνευσμένης από τις μνήμες της Μυρσίνης Λινού και του Γιώργου Σουμπάση. Τα πιάτα τους παραπέμπουν σε παλιά κυριακάτικα τραπέζια, με τη δημιουργική πινελιά του σεφ Λουκά Μάιλερ που μας μεταφέρει στην ελληνική κουζίνα του σήμερα. Προμηθεύονται τυριά, ζυμαρικά, λαχανικά και όσπρια από διαφορετικά σημεία της χώρας, ενώ φτιάχνουν και τα δικά τους προζυμένια ψωμιά. Στο μενού θα βρείτε λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο, αρνάκι φρικασέ αλλά και σούπες ημέρας.
Ξεχωρίζουμε: Τη ρεβιθόσουπα με άγρια μανιτάρια.
Μελανθίου 2, Ψυρρή
Μαγειρευτά αλλιώς
Pharaoh

Ένα εστιατόριο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και γεύσεις που έχει καταφέρει να κερδίσει τους Αθηναίους – και όχι μόνο, καθώς έχει γίνει δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός. Το βιομηχανικό design συνδυάζεται με στοιχεία παλιότερων δεκαετιών, συμπληρωμένα από μια συλλογή εκλεκτικών αντικειμένων από όλο τον κόσμο. Υπό τους ήχους του βινυλίου, θα απολαύσετε πιάτα με ελληνικό χαρακτήρα και την υπογραφή του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη. Η κουζίνα του Pharaoh λειτουργεί χωρίς ρεύμα ή φυσικό αέριο, βασιζόμενη αποκλειστικά σε ξυλόσομπες, ψησταριές με κάρβουνο και ξυλόφουρνους, αναβιώνοντας την ελληνική παράδοση στην πιο αγνή της μορφή. Στο μενού θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πιάτα με λαχανικά, κρεατικά και ψαρικά, όπως αρνί με σάλτσα αβγολέμονο, ψητά άγρια χόρτα με φρέσκο ανθότυρο και καραβίδες περιχυμένες με στακοβούτυρο και θυμάρι.
Ξεχωρίζουμε: Tα περιζήτητα κάστανα στιφάδο με κρεμμύδια στον ξυλόφουρνο.
Σολωμού 54, Εξάρχεια
Τζουτζούκα
Τα μαγειρευτά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό μπιστρό που κλείνει μία τριετία και έχει κατορθώσει να γίνει κλασικό. Ο ζεστός του χώρος φέρνει στο νου παλιά στέκια με νόστιμο φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα. Στο μενού θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων, μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα με σταρένιο τραχανά Αράχωβας και πίκλες σέλερι, κουσκούς σαγανάκι με γαρίδες με μπισκ και κρέμα κατσικίσιας φέτας και φύτρες σκόρδου και τηγανητό κουνουπίδι με κάρι, τσίλι και vegan μαγιονέζα κόλιαντρου. Τα πιάτα συνοδεύονται άψογα από κρασιά που προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα.
Ξεχωρίζουμε: Το συκώτι σχάρας πάνω σε μαγειρίτσα μανιταριών με αβγολέμονο και μυρώνια.
Μεγάλου Βασιλείου 32, Ρουφ
Η Ταβέρνα του Οικονόμου
Ένα μαγαζί που πλησιάζει τον αιώνα λειτουργίας και μας ταξιδεύει στις μνήμες της ελληνικής παράδοσης. Το αυτοσχέδιο μαγειρείο όπου σέρβιρε φαγητά κατσαρόλας ο Γιάννης Οικονόμου το 1930 δεν έχει αλλάξει πολλά στη γεύση του από τότε. Όλα τα χρόνια λειτουργίας του, συγκεντρώνει από ανθρώπους της γειτονιάς μέχρι και πολιτικούς. Στην κατσαρόλα μαγειρεύονται και σήμερα τα φαγητά, με μια μεγάλη ποικιλία από λαδερά αλλά και πιάτα με κρέας όπως το αρνί στο φούρνο και τα σουτζουκάκια.
Ξεχωρίζουμε: Όλα τα λαδερά τους, μελωμένα και πεντανόστιμα.
Κυδαντιδών 32, Πετράλωνα
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Ελληνική Κουζίνα.