ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Δεκατιανό στο γραφείο: 3 εύκολες συνταγές

Δεκατιανό στο γραφείο: 3 εύκολες συνταγές 1

Οι πολλές ώρες που περνάμε καθημερινά στο χώρο εργασίας μας έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουμε συχνά τα βασικά μας γεύματα. Για να μην καταφεύγουμε σε έτοιμες λύσεις, φροντίζουμε να παίρνουμε lunch box μαζί μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ FOOD STYLING/ PROP STYLING & ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΕΑΝΝΑ ΕΞΑΡΧΑΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ

Μπουκίτσες ενέργειας χωρίς τύψεις

Η ιδανική επιλογή για ένα ισορροπημένο υγιεινό σνακ

Χρόνος προετοιμασίας: 5’

Βαθμός δυσκολίας:

Υλικά για 11 τμχ.

  • 3 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 2 αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κράνμπερι ή σταφίδες
  • 2 κ.σ. ινδοκάρυδο
  • 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. τρίμμα σοκολάτας
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ¼ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Δεκατιανό στο γραφείο: 3 εύκολες συνταγές 2

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τον κολοκυθόσπορο, το λιναρόσπορο και το ινδοκάρυδο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σύκα και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το τρίμμα σοκολάτας, την κανέλα και το μέλι και δουλεύουμε το μείγμα με κουτάλι να ομογενοποιηθεί.
Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκιάς και τα κυλάμε πάνω σε ψιλοκομμένα καρύδια, κράνμπερι, ινδοκάρυδο ή ό,τι άλλο υλικό μάς αρέσει.

Σάντουιτς ομελέτας με μανιτάρια

Αρμονικές στρώσεις ομελέτας ανάμεσα σε τραγανά λαχανικά και φέτες χωριάτικου ψωμιού συνθέτουν ένα αγαπημένο αλμυρό πρωινό, που προσφέρει ενέργεια ολόκληρη την ημέρα. Τα αβγά που περιέχει αποτελούν μια εξαιρετική και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης, ενώ μπορούμε εύκολα να το ετοιμάσουμε από το βράδυ και να το απολαύσουμε την επόμενη μέρα στο γραφείο.

Χρόνος προετοιμασίας: 5’
Χρόνος μαγειρέματος: 5’
Βαθμός δυσκολίας:

Υλικά για 2 μερίδες

• 2 αβγά
• 4 μέτρια μανιτάρια σε λεπτές φέτες
• 2 κ.σ. γάλα
• 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• 2 μεγάλες φέτες ψωμί πολύσπορο
• 1 κ.σ. τυρί κρέμα
• 1-2 φύλλα μαρούλι
• 2 φέτες ντομάτα

Δεκατιανό στο γραφείο: 3 εύκολες συνταγές 3

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι, να αφρατέψουν. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά.

Όταν ροδίσει και σταθεροποιηθεί η ομελέτα στο κάτω μέρος, την αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, για 2 λεπτά. Τη βγάζουμε σε πιάτο και την κόβουμε σε κομμάτια. Αλείφουμε κάθε φέτα ψωμιού με λίγο τυρί κρέμα. Απλώνουμε από πάνω το φύλλο μαρουλιού, την ομελέτα και την ντομάτα.

Κλείνουμε το σάντουιτς με την άλλη φέτα ψωμιού και το κόβουμε στη μέση σε δύο μερίδες.

Μυστικό

• Η ομελέτα διατηρείται έως και τρεις ημέρες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε για τη δημιουργία και άλλων σνακ. Ταιριάζει τέλεια ακόμα και σε σαλάτες.

Υγιεινό πρωινό στο γραφείο

Το σωστό πρωινό βοηθά να έχουμε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και κατ’ επέκταση να πεινάμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περιέχει νιφάδες από φαγόπυρο και βρόμη, ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο, νιφάδες κεχρί, χαρουπόσκονη και λιναρόσπορο. Μπορεί να ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ, σε μόλις 5 λεπτά. Το πρωί, προσθέτουμε τα φρούτα και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ή να το πάρουμε μαζί μας στο γραφείο.

Δεκατιανό στο γραφείο: 3 εύκολες συνταγές 4

Χρόνος προετοιμασίας: 5’
Χρόνος μαγειρέματος: 5’
Βαθμός δυσκολίας:

Υλικά για 1 μερίδα

• 3 κ.σ. μείγμα δημητριακών*
• 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου
• 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
• ½ ακτινίδιο ψιλοκομμένο
• ½ μήλο ψιλοκομμένο

Για την επικάλυψη

• 3 κ.σ. γιαούρτι αμυγδάλου
• Φέτες από πράσινο μήλο
• Φιστίκι Αιγίνης
• Αποξηραμένα βατόμουρα ή σταφίδες

 

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Κουζίνα».

 

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ