Η νέα σεζόν αποκτά όλο και περισσότερο νόημα με τον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας να γεμίζει από άκρως ενδιαφέρουσες επιλογές που φέρνουν τη ζεστή ατμόσφαιρα, τον κοσμοπολίτικο αέρα, τις υπέροχες γεύσεις και μουσικές στο επίκεντρο.
Σε αυτό το άρθρο, ακολουθούν 3 προτάσεις που θα γεμίσουν τον ουρανίσκο σου με νέες γεύσεις και θα σου χαρίσουν μια πραγματικά όμορφη γαστρονομική εμπειρία.
Όσο για εμάς, ανυπομονούμε να επιστρέψουμε ξανά στο ολοκαίνουριο και κοσμοπολίτικο Sebastian του σύγχρονου Ace Hotel, στο Pink Flamingo για να φάμε ξανά τα κλασικά πιάτα «αλλιώς», και στο Rick’s για ένα γεύμα άλλης εποχής.
Sebastian Athens
Ξεκινάμε με το αγαπημένο Sebastian Athens στην οδό Αρτεμισίου 1, Γλυφάδα. Πρόκειται για το μπιστρό που δεν γνωρίζαμε πως λείπει από την Αθήνα. Σερβίρει γαλλοαμερικανικό μενού από τον διακεκριμένο σεφ Elvi Dimitris Zyba, μαζί με κρασιά που επιλέχθηκαν προσεκτικά από το «Wine is Fine».
Οι πόρτες του Sebastian άνοιξαν μόλις πριν λίγους μήνες, αλλά έχει ήδη καταφέρει να έχει μια ξεχωριστή θέση. Πώς να μην έχει άλλωστε, όταν έχει επιλέξει τα καλύτερα εποχιακά υλικά από όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο και φέρνει γεύσεις εμπνευσμένες από Αμερική και Γαλλία.
Το όνομα του εστιατορίου είναι ένας φόρος τιμής στον Άγιο Σεβαστιανό, γνωστό για την επιμονή του και τη δέσμευσή του να φροντίζει τους άλλους -κάτι που ταυτίζεται με τη φιλοξενία. Εμπνευσμένο επίσης από εμβληματικά μπιστρό σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι, το Sebastian στοχεύει να είναι ένα καταφύγιο για ό,τι ρέει ελεύθερα: κρασί, γέλιο, απελευθέρωση.
Το επισκεφθήκαμε τόσο για πρωινό, όσο και για dinner. Από τη μία απολαύσαμε το πρωινό μας δίπλα στην πισίνα του Ace Hotel και από την άλλη, γευτήκαμε το πιο νόστιμο steak στον εσωτερικό χώρο με μουσικές από jazz. Σε καμία περίπτωση μην παραλείψεις τις τηγανίτες ρικότα με κεράσια, κρέμα λεμονιού και καραμελωμένα φιστίκια Αίγινας, κάποιο από τα τέλεια μπέργκερ του μενού, όπως επίσης και τον ψητό αστακό με τις πατάτες.
Αλλά καλύτερα να μας μιλήσει ο ίδιος ο σεφ, σχετικά με την έμπνευσή του γύρω από το μενού, τα υλικά που επέλεξε, αλλά και πώς βλέπει ο ίδιος την πορεία της ελληνικής γαστρονομίας.
Σεφ Elvi Dimitri Zyba, από πού εμπνευστήκατε το μενού για το Sebastian;
Η έμπνευση και η επιρροή του μενού του Sebastian προέκυψε ξεκάθαρα από τα θρυλικά bistro του Παρισιού και της Νέας Υόρκης. Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι από εκεί έχουν ξεκινήσει οι πιο ανατρεπτικές τάσεις που αντέχουν ακόμα στον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, όλοι οι μάγειρες προσπαθούμε να τις προσεγγίσουμε, να τις ξεπεράσουμε ή να τις μεταποιήσουμε και να τις φέρουμε στο σήμερα. Αυτή είναι και η λογική του Sebastian.
Μπαίνοντας στο εστιατόριο νιώθει κανείς την αίσθηση του χώρου αντικρίζοντας τη σάλα, και αυτό είναι ένα έναυσμα για να ξεκινήσει το ταξίδι προς τα θρυλικά μπιστρό που ανέφερα παραπάνω. Το εστιατόριο ξυπνάει τις μνήμες όσων από εμάς είχαν την ευκαιρία και τη διάθεση να επισκεφθούν αυτά τα εστιατόρια.
Νιώθεις ότι μπορείς να περάσεις ολόκληρη την μέρα σου στο εστιατόριο, οπότε με πολλή όρεξη, άνεση και σχεδόν αβίαστα, σκεφτήκαμε τα πιάτα για όλες τις ώρες της ημέρας.
Υπάρχει κάποιο πιάτο, υλικό ή συνδυασμός γεύσεων που έχεις ξεχωρίσει από το Sebastian ;
Ξεκινήσαμε με το βραδινό μενού και σκεφτόμασταν τα ζουμερά steak au poivre με τις τηγανιτές πατάτες λεπτοκομμένες στο χέρι, ποσαρισμένες στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μετά τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά για να τραγανίσουν και να τις περιλούζει μια γεμάτη σάλτσα από διαφορετικές ποικιλίες κόκκων πιπεριού όπου εκτινάζουν του γευστικούς σου κάλυκες.
Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι το Meatloaf Millionaire. Το απόλυτο mouth melting πιάτο για μένα στο μενού, ένα είδος surf n' turf το οποίο θα συνιστούσα στον κάθε επισκέπτη μας να δοκιμάσει. Είναι τύπου ρολό μοσχαρίσιο με ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά και σερβίρεται με αστακό, σάλτσα μοσχάρι, βούτυρο μυρωδικών και δίπλα του στέκεται ένας βελούδινος πουρές πατάτας.
Πώς βλέπεις την εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια;
Η Ελληνική γαστρονομία διανύει την καλύτερη περίοδό της. Ανοίγουν αρκετά εστιατόρια και ξενοδοχεία και γίνονται πολλά άλλα διαφορετικά projects, τα οποία έχουν σαν πυρήνα την τοπική πρώτη ύλη.
Ο πήχης ανεβαίνει κάθε χρόνο, αρχίζουν οι μεγάλοι θεσμοί να στρέφουν το βλέμμα τους προς την γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας. Αυτό, το βλέπουμε στην αύξηση των εστιατορίων που μπαίνουν στον Οδηγό της Michelin, αλλά και στο κομμάτι των Bar που μπαίνουν στον Οδηγό των 50 Best.
Το θέμα είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και άλλες πτυχές της τοπικής μας κουζίνας για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης που έρχεται στην χώρα μας να γνωρίσει και άλλα κεφάλαια εκτός από τον μουσακά και το σουβλάκι (εννοείται ότι τα αγαπάμε και αυτά).
Να τονίσουμε ότι το επίπεδο της ανάπτυξης της γαστρονομίας το καταλαβαίνεις και από τον τοπικό επισκέπτη που έχει γίνει πιο ενήμερος από ποτέ στα θέματα της γαστρονομίας. Αντιλαμβάνεται πλήρως την ποιότητα που του προσφέρεις οπότε είναι και αυτός ένας μοχλός πίεσης στο να πηγαίνουμε μονίμως προς το καλύτερο.
Στα θετικά είναι επίσης ότι συνεχίζουν όλοι οι Chef προσηλωμένοι στους στόχους τους, ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τα επόμενα χρόνια να γίνει και γαστρονομικός προορισμός.
Το Sebastian σερβίρει πρωινό από τις 7:00-17:00, μεσημεριανό από τις 11:00-17:00 και δείπνο από τις 18:00-23:00. Μεταξύ άλλων διοργανώνει και διάφορα lives ή happenings.
Αρτεμισίου 1, Γλυφάδα, Αθήνα, Ace Hotel & Swim Club.
Pink Flamingo
Πάμε τώρα σε ένα street μαγαζί της Αθήνας, που φημίζεται για τα πιο νόστιμα πιάτα και όχι άδικά. Εδώ ο σεφ Βασίλης Καλλίδης φέρνει γεύσεις από Ασία, αναμειγμένες με το ελληνικό στοχείο, δημιουργώντας τους πιο νόστιμους συνδυασμούς.
Είτε για ένα γρήγορα γεύμα μετά την έξοδο στο κέντρο, είτε για να πάρεις το πακέτο σου και να το απολαύσεις στην ηρεμία του σπιτιού σου, το Pink Flamingo θα δώσει οξύτητες και υπέροχες γεύσεις στον ουρανίσκο σου.
Το μενού αλλάζει συχνά, αλλά εμείς δεν γίνεται να μην σου προτείνουμε τις δροσερές και υπέροχες σαλάτες, αλλά την «καρμπονάρα» του Pink Flamingo, η οποία παίρνεις τις κλασικές και αυθεντικές γεύσεις και με λίγα twists από τον σεφ, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, χάρη στις ασιατικές λεπτομέρειες. Αντί για μακαρόνια, έχουμε ζουμερά, χοντροκομμένα, γευστικά noodles, μαζί με προσθήκες όπως φύκια που απογειώνουν τη γεύση.
Εκτός από την καρμπονάρα που στο Pink Flamingo, σερβίρεται «αλλιώς», θα βρεις και τα κλασικά μακαρόνια με κιμά, αλλά αναβαθμισμένα. Δυο πιάτα που πραγματικά αξίζουν την δοκιμή και αποτελούν και τις νέες προσθήκες στον κατάλογο.
Στο εμπνευσμένο από Ασία, Pink Flamingo όμως, δεν γίνεται να φύγεις χωρίς να έχεις δοκιμάσει τα υπέροχα και αφράτα bao του με ποικιλία στην γέμιση για να καλύπτει όλα τα γούστα. Είτε με γαρίδα, είτε με χοιρινό, μαζί με τις ασιατικές οξύτητες και το λάχανο τουρσί, γίνεται το πιο νόστιμο σνακ που θα αναπολείς για καιρό.
Οι προτάσεις όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς και τα μπέργκερ του μαγαζιού, δικαιώνουν όποιον τα επιλέξει. Για κλείσιμο όμως, σε περιμένει και ένα highlight με γλυκό το οποίο περιλαμβάνει παγωτό, μελομακάρονο, σοκολάτα και την πιο τέλεια καραμέλα. Όσο απλό ακούγεται, τόσο νόστιμο είναι, ενώ σερβίρεται ακόμη πιο χαριτωμένα και με «ασιατική αισθητική».
Σκούφου 2-4, Αθήνα
Rick’s Κηφισιά
Σε πηγαίνουμε ξανά σε ένα εστιατόριο της Κηφισιάς, το Rick's που φέρνει Αμερική και Γαλλία ξανά μαζί –αυτή την κοσμοπολίτικη αισθητική που έχουν αγαπήσει πολύ και οι Αθηναίοι. Το εσωτερικό του χώρου, όσο και το εξωτερικό σε παραπέμπει σε ένα μέρος άλλης εποχής με τις υπέροχες κορνίζες να σου κλέβουν την προσοχή, όσο περιμένεις τα νόστιμα πιάτα να σερβιριστούν.
Το κόκκινο εδώ κυριαρχεί και δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τους δερμάτινους καναπέδες, το τζάκι και τα λευκοστρωμένα τραπέζια. Θα μπορούσα για πολύ ακόμη να περιγράφω την αισθητική και την ατμόσφαιρα του χώρου -με τον ασπρόμαυρο wall of fame να έχει κλέψει την καρδιά μου- αλλά πάμε στο ζητούμενο, το οποίο δεν είναι άλλο από το φαγητό.
Ταρτάρ prime steak κομμένο στο χέρι, shallot με κάπαρη, dijon και µπαγκέτα ψωµιού, ψητό λουκάνικο chorizo, πανσέτα με ψητή ντοµάτα, πίτες, πάπρικα, dip γιαουρτιού είναι μόνο από τις επιλογές που αξίζει να δοκιμάσεις στο Rick’s.
Τα crab cakes επίσης κυριαρχούν, όπως επίσης και τα dry Martini. Όσο για τα γλυκά έχουν και αυτά την τιμητική τους, όπως το παγωτό μουστάρδας ή το τέλειο crème brulee με καφέ και σοκολάτα bitter.
Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης, ενώ τα γλυκά ο αδερφός του Θανάσης. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα λαχταριστό rib eye στον πιο aesthetic χώρο και για κλείσιμο, ένα πραγματικά εντυπωσιακό γλυκό, που θα θες να το γευτείς ξανά και ξανά.