Απίθανο τσουρέκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Απίθανο τσουρέκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 1

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ FOOD STYLING ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Χρόνος προετοιμασίας: 30´  |  Χρόνος ψησίματος: 45´  |  Χρόνος αναμονής:  2 ώρες και 45´
Βαθμός δυσκολίας: **

Υλικά

(Mερίδες 2 τμχ.)

650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

1½ κύβο νωπή μαγιά (40 γρ.)

200 γρ. νερό χλιαρό

200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο μαλακό

2 αβγά + 1 επιπλέον για το άλειμμα των τσουρεκιών

50 γρ. χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

7 γρ. μαχλέπι

2 γρ. κακουλέ

2 γρ. μαστίχα

2 γρ. αλάτι

Ρίχνουμε τη μαγιά σε ένα μέτριο μπολ και τη θρυμματίζουμε με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη συνολική ζάχαρη και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να λιώσει η μαγιά.

Προσθέτουμε 150 γρ. από το συνολικό αλεύρι (1 φλιτζ.) και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουμε έναν ομοιογενή χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε σε χλιαρό σβηστό φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το προζύμι.

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά 100 γρ. βούτυρο. Αποσύρουμε το βούτυρο από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του. Χτυπάμε σε γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα και το κακουλέ με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής, να γίνουν σκόνη.

Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του λιωμένου βουτύρου –δεν πρέπει να είναι καυτό– και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και τα 2 αβγά. Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τη μαστίχα, το κακουλέ και το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος, όπου προσθέτουμε το μείγμα των υγρών υλικών (βούτυρο, αβγά, χυμό κ.λπ.) και το φουσκωμένο προζύμι.

Δουλεύουμε για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα (με το εξάρτημα του γάντζου) μέχρι να βραχεί το αλεύρι. Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 8-10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει σαν τσίχλα. Παίρνουμε με μια μαλακή σπάτουλα τα υπολείμματα των υλικών από τα τοιχώματα του κάδου και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Στο τέλος του ζυμώματος και με το μίξερ πάντα σε λειτουργία, προσθέτουμε σταδιακά σε μικρά κομμάτια το υπόλοιπο βούτυρο (25 γρ.)

Με βουτυρωμένα χέρια πιάνουμε τη μαλακή, αφράτη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ με την ένωση προς τα κάτω. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη κοντά σε ζεστό σημείο για 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, με βουτυρωμένα χέρια την αδειάζουμε στον πάγκο και την ξεφουσκώνουμε πιέζοντάς την. Η συνολική ζύμη έχει βάρος 1.200 γρ. Θα φτιάξουμε δύο μεγάλα τσουρέκια των 600 γρ. το καθένα.

Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Χωρίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης στα δύο και πλάθουμε δύο κορδόνια με μήκος περίπου 50 εκ. Κάνουμε σταυρό τα δύο κορδόνια στον πάγκο και με το χέρι πιέζουμε την ένωση του σταυρού να πλατύνει. Πλέκουμε το τσουρέκι και κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω. Ακουμπάμε το τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και το δεύτερο τσουρέκι. Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σβηστό ζεστό φούρνο για μία ώρα, να φουσκώσουν.

Χτυπάμε 1 μικρό αβγό με 1 κ.σ. νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά τα φουσκωμένα τσουρέκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160ºC, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά. Αν δούμε ότι τα τσουρέκια αρχίζουν να παίρνουν νωρίς χρώμα, χαμηλώνουμε το φούρνο ή τα σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί.

Αφήνουμε τα τσουρέκια να σταθούν στο ταψί εκτός φούρνου για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα ή πετσέτα να στεγνώσουν. Αφού κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη
για να μην ξεραθούν.

*Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στην «Ελληνική Κουζίνα».

SHARE THE STORY

Exit mobile version