Χρόνος προετοιμασίας: 30´ | Χρόνος ψησίματος: 45´ | Χρόνος αναμονής: 2 ώρες και 45´
Βαθμός δυσκολίας: **
Υλικά
(Mερίδες 2 τμχ.)
650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1½ κύβο νωπή μαγιά (40 γρ.)
200 γρ. νερό χλιαρό
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο μαλακό
2 αβγά + 1 επιπλέον για το άλειμμα των τσουρεκιών
50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. κακουλέ
2 γρ. μαστίχα
2 γρ. αλάτι
Ρίχνουμε τη μαγιά σε ένα μέτριο μπολ και τη θρυμματίζουμε με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη συνολική ζάχαρη και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να λιώσει η μαγιά.
Προσθέτουμε 150 γρ. από το συνολικό αλεύρι (1 φλιτζ.) και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουμε έναν ομοιογενή χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε σε χλιαρό σβηστό φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το προζύμι.
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά 100 γρ. βούτυρο. Αποσύρουμε το βούτυρο από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του. Χτυπάμε σε γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα και το κακουλέ με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής, να γίνουν σκόνη.
Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του λιωμένου βουτύρου –δεν πρέπει να είναι καυτό– και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και τα 2 αβγά. Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.