Όποιες κι αν είναι οι διατροφικές συνήθειες που έχει κάποιος, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δύσκολα αποχωρίζεται το ψωμί. Όλοι το θυμόμαστε να έχει πάντα τη θέση του στο τραπέζι και η ιστορία του χάνεται στο βάθος του χρόνου. Το ψωμί αποτελεί έναν από τους πυλώνες της μεσογειακής διατροφής και, για πολλούς, «την ουσία της ζωής», καθώς είναι το αγαθό που έθρεψε ολόκληρους λαούς ακόμα και στις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του φαγητού αλλά και του μεροκάματου. Όπου υπάρχει ψωμί, υπάρχει και ελπίδα.
Κι ενώ πρόκειται για μια τροφή βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση, η νέα προσέγγιση της γαστρονομίας κατάφερε να φέρει φρέσκες ιδέες και νέα εγχειρήματα γύρω από αυτήν. Έτσι, στη σκιά της πανδημίας άρχισαν να ξεπηδούν μοντέρνοι φούρνοι σε όλη την Αθήνα, επαναπροσδιορίζοντας το ψωμί και φέρνοντας νεανικό αέρα στο χώρο της αρτοποιίας. Υψηλής ποιότητας προζυμένια ψωμιά, αναρίθμητες επιλογές σε αρτοσκευάσματα και γλυκά και ιδιαίτερη αισθητική είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά για τα οποία ξεχωρίζουν τα συγκεκριμένα μαγαζιά κάνοντας όλη την πόλη να μιλάει για αυτά. Ακολουθούν οι πιο αγαπημένοι new age φούρνοι που άλλαξαν το γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας και σίγουρα αξίζουν την επίσκεψή σας.
Black Salami
Το «Black Salami» δεν είναι άλλος ένας φούρνος. Ξεχωρίζει για το ζυμάρι αργής ωρίμανσης, την απουσία πρόσθετων και τον εκλεκτό συνδυασμό γεύσεων που «παντρεύουν» την ελληνική κουζίνα με την ιταλική. Έτσι, το προζυμένιο ψωμί τους είναι φτιαγμένο από αλεύρι που έρχεται από το Τορίνο και με λάδι από τη Μάνη. Καθημερινά παρασκευάζονται τρία είδη: ένα ημιολικής άλεσης, ένα με σκληρό σιτάρι από την Αλταμούρα της Ιταλίας και ένα ημιολικής πολύσπορο με σίκαλη. Αν είστε στην περιοχή, κάντε μια στάση για αχνιστή φοκάτσια, ιταλικό λαδόψωμο, brunch σε πακετάκι και μια μεγάλη ποικιλία σάντουιτς.
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, Τ/211-4187956
Betty’s Bakery
Αποστολή αυτού του φούρνου είναι να φτιάχνει «αληθινό» ψωμί, βιολογικό, με φυσικό προζύμι, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και ζάχαρη. Κι επειδή το καλό πράγμα αργεί να γίνει, κάθε καρβέλι χρειάζεται περίπου δύο ημέρες για να ετοιμαστεί. Μαγιά και βελτιωτικά είναι έννοιες άγνωστες στο «Betty’s Bakery». Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα προϊόν, χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτό θα ήταν το Superbread, το πρώτο ψωμί-superfood, χωρίς αλεύρι, αποκλειστικά από ξηρούς καρπούς, πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Τα αρτοσκευάσματά τους πωλούνται σε καταστήματα βιολογικών και delicatessen εντός και εκτός Αθήνας.
Κασσάνδρας 10, Βοτανικός, Τ/210-3424832