ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Ζητάμε συγγνώμη από τη Blake Lively και τη Gigi Hadid αλλά το method dressing δεν είναι για όλους

Ζητάμε συγγνώμη από τη Blake Lively και τη Gigi Hadid αλλά το method dressing δεν είναι για όλους 1

Η κοινή τους εμφάνιση έμοιαζε περισσότερο με μία «κακή στιγμή» στο Met Gala.

ΑΠΟ ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΜΠΑΝΗ

Σπάνια γράφω για να κατακρίνω μια εμφάνιση και ο λόγος είναι όχι φυσικά επειδή δεν υπάρχουν κακές εμφανίσεις ή επειδή εγώ μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με την μόδα δεν έχω άποψη, απλώς προτιμώ να γράφω όταν έχω κάτι καλό να πω, μία αξιόλογη εμφάνιση ή προσπάθεια να αναδείξω μέσα από το «βήμα» που μου δίνεται. Είναι η δική μου προσέγγιση όπως θα έκανα και στην πραγματική μου ζωή, όπου θα προτιμούσα να μην πω τίποτα παρά να σχολιάσω αρνητικά κάτι, ιδίως όταν πρόκειται για την εικόνα κάποιου. Αντίθετα θα μπορούσα ακόμα και να φωνάξω αν είχα καλό λόγο να πω.

Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά κυρίως επειδή συνήθως καλούμαστε να μιλήσουμε για τα looks μεγάλων stars και όχι καθημερινών ανθρώπων. Θα κάνω όμως πρώτα μία παρένθεση για να μιλήσω για το method dressing.

Το method dressing, εμπνευσμένο από τη μέθοδο υποκριτικής "Method Acting", αφορά την εμβάθυνση των ηθοποιών στους χαρακτήρες τους μέσα από τo ντύσιμο. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση κοστουμιών όχι μόνο ως εξωτερική εμφάνιση, αλλά και ως μέσο για να κατανοήσουν καλύτερα τον ψυχισμό και τη ζωή του χαρακτήρα τους.

Οι ηθοποιοί επιλέγουν να ντύνονται σύμφωνα με την εποχή και το στιλ του χαρακτήρα τους, ακόμα και εκτός σκηνής ή γυρισμάτων, προκειμένου να ζήσουν όπως εκείνοι και να αντλήσουν έμπνευση για την ερμηνεία τους. Αυτό τους βοηθά να νιώσουν πιο άνετα και φυσικά στο ρόλο τους, καθώς η ένδυση μπορεί να επηρεάσει τη στάση, την κίνηση και τη συμπεριφορά τους.

Παραδείγματα method dressing περιλαμβάνουν τη Meryl Streep, που φορούσε τις μπότες της Margaret Thatcher κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του "The Iron Lady", και τον Daniel Day-Lewis, που ήταν γνωστός για τη βαθιά του αφοσίωση στη μέθοδο αυτή, ζώντας για μήνες όπως οι χαρακτήρες που υποδύθηκε.

Το method dressing, λοιπόν, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση της υποκριτικής τέχνης, προσφέροντας μια πιο αυθεντική και πιστευτή εμπειρία τόσο στους ηθοποιούς όσο και στους θεατές.

Το method dressing έχει βρει νέες εφαρμογές στην εποχή μας, με τους celebrities να υιοθετούν αυτή την τεχνική σε press tours και εμφανίσεις. Η Zendaya, σε συνεργασία με τον image architect Law Roach, ανέβασαν την τεχνική αυτή σε άλλο επίπεδο κατά τη διάρκεια των press tours για τις ταινίες "Dune: Part Two" και "The Challengers". Οι εμφανίσεις της Zendaya ενσωμάτωσαν στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τους χαρακτήρες και τα θέματα των ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστεί, δημιουργώντας huge fashion trends όπως πιο πρόσφατα το "tenniscore", εμπνευσμένo από το ρόλο της στο "The Challengers".

Παράλληλα, η Margot Robbie υιοθέτησε αυτή την τακτική για την ταινία "Barbie", φτάνοντας να ενσαρκώσει την ίδια την Barbie στις δημόσιες εμφανίσεις της. Η στρατηγική αυτή οδήγησε στη δημιουργία της τάσης "Barbiecore", που χαρακτηρίζεται από την εμβηματική hot pink απόχρωση, με παιχνιδιάρικα και κοριτσίστικα στοιχεία. Με αυτές τις εμφανίσεις, η Robbie και η ομάδα της ενίσχυσαν τη σύνδεση των θεατών με τον χαρακτήρα της Barbie, ενώ προώθησαν την ταινία με έναν δημιουργικό τρόπο. Το αν φτάσαμε να βλέπουμε ροζ και να μας πιάνει αναγούλα, είναι άλλο θέμα.

Ζητάμε συγγνώμη από τη Blake Lively και τη Gigi Hadid αλλά το method dressing δεν είναι για όλους 2

Michael Loccisano/GA/The Hollywood Reporter via Getty Images/Ideal Image

Όλα αυτά τα αναφέρω με αφορμή την χθεσινή κοινή εμφάνιση της Blake Lively και της Gigi Hadid στην πρεμιέρα της ταινίας "Deadpool & Wolverine" στην οποία προταγωνιστεί ο σύζυγος της Blake, Ryan Reynolds. Αν και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη λογική του method dressing με ένα dress code που θύμιζε τους δύο υπερήρωες της Marvel, το αποτέλεσμα ήταν κακόγουστο και δυσαρμονικό.

Η Blake Lively επέλεξε μια μπορντό strapless ολόσωμη φόρμα Atelier Versace με κεντήματα που παρέπεμπε στη στολή του Deadpool με ασορτί ψηλοτάκουνες γόβες, ενώ η Gigi Hadid φόρεσε ένα κίτρινο co-ord set Miu Miu με μαύρες ψηλοτάκουνες γόβες, καφέ αξεσουάρ και χρυσά κοσμήματα. Ο μινιμαλισμός απουσίαζε εντελώς από το fashion statement τους, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που δεν κατάφερε να πείσει. Η Hadid, που έχει ξεκάθαρα εμμονή με το κίτρινο χρώμα τελευταία, δεν ήταν τόσο κακή (το μόνο που πραγματικά δεν καταλαβαίνω είναι γιατί αυτό το χτένισμα), αλλά μαζί με την εμφάνιση της Blake το αποτέλεσμα ήταν τελικά κιτς.

Παρά την προσπάθειά τους να ενσωματώσουν στοιχεία υπερηρώων, οι εμφανίσεις τους έμοιαζαν περισσότερο ως μια επιτηδευμένη απόπειρα παρά ως μια αυθεντική ενσωμάτωση των χαρακτήρων, καθιστώντας τις δυσαρμονικές και κακόγουστες. Όσο για την σύνδεση με το Met Gala, κάπως μου θύμισαν την εμφάνιση της Blake στο Met το 2018 (και τότε φορούσε Versace) και της Rihanna με κίτρινο Guo Pei gown το 2015, αλλά οι αναφορές είναι πολλές και χάνεται το νόημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο είναι συνήθως πολύ στιλάτες. Η Blake Lively, μάλιστα, είναι γνωστό ότι δεν συνεργάζεται με κάποιον στιλίστα, δείχνοντας το δικό της προσωπικό στιλ. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που πέφτει σε υπερβολές, όπως σε αυτή την εμφάνιση.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ