Tabi shoes: H ιστορία των πιο εμβληματικών «άσχημων» παπουτσιών

Tabi shoes: H ιστορία των πιο εμβληματικών «άσχημων» παπουτσιών 1

Τα Tabi shoes, τα παπούτσια με τα διαχωρισμένα δάχτυλα, τα πιο δημοφιλή και, για εμάς, όμορφα «άσχημα» παπούτσια του κόσμου, του Martin Margiela.

ΑΠΟ ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΜΠΑΝΗ

Η μόδα των τελευταίων ετών δείχνει μεγάλη αδυναμία -ή πιο σωστά, αποθεώνει- τα «άσχημα παπούτσια»! Παπούτσια με αμφιλεγόμενη αισθητική που διχάζουν τα πλήθη, έχουν όμως από τη «φύση» τους ισχυρό αντίκτυπο τόσο στο στιλ εκείνου που τα φορά, όσο και στα μάτια εκείνου που τα βλέπει.

Μερικά από αυτά μάλιστα, έχουν γράψει την δική τους ιστορία, ορισμένα από τη δημιουργία τους κιόλας, και είναι αυτό που λέμε, «εμβληματικά». To πιο πιθανό είναι ότι κάπου τα έχετε δει στα social media ή αν ήσασταν τυχερές στα πόδια κάποιας μυημένης σε θέματα μόδας γυναίκας στον δρόμο και σας προκάλεσαν –αρνητική ή θετική, δεν έχει σημασία- εντύπωση.

Φανταστείτε πως περπατάτε μια συνηθισμένη και ίσως αδιάφορη μέρα, σε μια εξίσου συνηθισμένη και αδιάφορη διαδρομή σας στην πόλη. Καθώς περπατάτε σκυμμένη και σκεφτική ένα ζευγάρι «περαστικά» παπούτσια γίνεται το μόνο πράγμα που καταφέρνει να σπάσει την μονοτονία, μια εικόνα – σπίθα που μπορεί να βάλει φωτιά στην φαντασία σας και να σας δώσει έμπνευση.

Όμορφά ή άσχημα δεν έχει καμία σημασία. Σε κάθε περίπτωση εκεί ακριβώς κρύβεται η μαγεία και η δύναμη τους. Δεν είναι όμορφα, μάλλον είναι περίεργα, ακόμα και απαίσια, σίγουρα όμως ποτέ μα ποτέ αδιάφορα.

Τέτοια είναι και τα Tabi shoes, τα παπούτσια με τα διαχωρισμένα δάχτυλα, τα πιο δημοφιλή και, για εμάς, όμορφα «άσχημα» παπούτσια του κόσμου, του Martin Margiela. Ο Martin Margiela θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές της εποχής του. Είναι γνωστός για το ότι επανεξετάζει αυτό που ήδη υπάρχει και έτσι δημιουργεί κάτι νέο. Ιδιαίτερα στις πρώτες του μέρες, συχνά αποδόμησε vintage κομμάτια και, με μερικά προσωπικά τρικ και καινοτόμες ιδέες, δημιούργησε ένα κομμάτι που δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν. Κομμάτια όπως το sock sweater (ένα πουλόβερ φτιαγμένο από στρατιωτικές κάλτσες) ή το gloves top (φτιαγμένο από γάντια ραμμένα μεταξύ τους) είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτού.

Ιαπωνική προέλευση

Ο σχεδιαστής δεν εφηύρε τα παπούτσια με δάχτυλα, αλλά ουσιαστικά τα επανασχεδίασε. Οι ρίζες τους βρίσκονται στην Ιαπωνία του 15ου αιώνα. Οι κάλτσες Tabi συνδυάζονταν με παπούτσια geta ή zori: Ιαπωνικά ξύλινα σανδάλια με ιμάντα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Ένα ταξίδι στην Ιαπωνία ενέπνευσε τον Margiela. Είχε μόλις εγκαταλείψει τον Jean Paul Gaultier και βρισκόταν στη διαδικασία να ξεκινήσει το δικό του brand.

Αρχικά, οι βαμβακερές κάλτσες φοριούνταν μόνο από τους ευγενείς και αργότερα το χρώμα τους σηματοδοτούσε την κοινωνική τάξη. Κυρίως σε λευκό χρώμα, αλλά επίσης σε μοβ και χρυσό για την ανώτερη τάξη και σε ναυτικό μπλε για την κατώτερη τάξη. Στη δεκαετία του 1900, το Tabi έγινε κάτι περισσότερο από μια κάλτσα δύο τμημάτων που προστάτευε τα πόδια από τη βρωμιά και το κρύο και έγινε ένα παπούτσι ίδιου σχήματος με σόλα από καουτσούκ: το Jikatabi (τζίκα-τάμπι). Θεωρείται παπούτσι του εργάτη και φοριέται από τεχνίτες, εργάτες του δρόμου κ.λπ. και συνοδεύει ακόμα και σήμερα πολλούς Ιάπωνες στην καθημερινότητά τους.

Μέχρι σήμερα, τα παπούτσια, καθώς και οι κάλτσες Tabi και τα κιμονό, αποτελούν μέρος της παραδοσιακής ενδυμασίας.

 

Το φινάλε του show κορυφώθηκε σε αυτό που έκτοτε έγινε θρύλος. Τα μοντέλα εμφανίστηκαν με λευκές ρόμπες εργαστηρίου, με τα παπούτσια τους βουτηγμένα σε κόκκινη μπογιά, αφήνοντας περίεργα, κόκκινα χνάρια στην πασαρέλα.

Ο Martin Margiela ήθελε ένα παπούτσι που να δίνει την ψευδαίσθηση ενός γυμνού ποδιού που στηρίζεται σε ένα χοντρό τακούνι. Όταν ήρθε η ώρα να δημιουργηθούν υποδήματα για την πρώτη συλλογή Maison Martin Margiela όμως, κανένας τσαγκάρης δεν θα αναλάμβανε το σχέδιό των Tabi. Tο διαχωρισμένο δάκτυλο ήταν πολύ ριζοσπαστικό για τα παραδοσιακά εργαστήρια.
Ήταν ο Geert Bruloot, ο πρώτος έμπορος λιανικής που προμήθευσε τα παπούτσια του Margiela πριν από τον Gaultier στην μπουτίκ του στην Αμβέρσα, Cocodrillo, ο οποίος θα του σύστηνε τον μελλοντικό τσαγκάρη του: έναν Ιταλό τεχνίτη ονόματι Mr. Zagato.
Tα Τabi άνοιξαν την επίδειξη στο ντεμπούτο του show για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 1989. Το show πραγματοποιήθηκε στο Café de la Gare στο Παρίσι στις 4:40 μ.μ. Το πρώτο μοντέλο φορούσε μια ψηλόμεση λευκή παντελόνα και κάλυπτε με τα χέρια της, τυλιγμένα με κορδέλες στους καρπούς, το γυμνό στήθος της.
Το φινάλε κορυφώθηκε σε αυτό που έκτοτε έγινε θρύλος. Τα μοντέλα εμφανίστηκαν με λευκές ρόμπες εργαστηρίου, με τα παπούτσια τους βουτηγμένα σε κόκκινη μπογιά, αφήνοντας περίεργα, κόκκινα χνάρια στην πασαρέλα.
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του για το θέμα -για μια έκθεση στο MoMu της Αμβέρσας σε συνεπιμέλεια του Bruloot με τίτλο “Foot Print: The Tracks of Shoes in Fashion”—ο Margiela εξηγεί αυτή τη θεατρική απόφαση κάπως έτσι: «Σκεφτόμουν ότι το κοινό θα έπρεπε να προσέξει τα καινούργια υποδήματα. Και τι θα ήταν πιο εμφανές από το αποτύπωμά τους;»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maison Margiela (@maisonmargiela)

Τα Τabi μοιάζουν αρκετά με κλασικές μπότες ώστε να μην είναι το πρώτο πράγμα που θα πρόσεχε κανείς σε μία εμφάνιση, αλλά μετά από μια πιο προσεκτική ματιά, γίνονται το πρωταγωνιστικό κομμάτι του συνόλου και διχάζουν. Μάλιστα ο Margiela πήρε το βαμμένο από τα Tabis ύφασμα της πασαρέλας και το ξαναχρησιμοποίησε για το επόμενο show του μετατρέποντάς το σε γιλέκο που συγκρατείται από καφέ κολλητική ταινία.

Tο δεύτερο show του αυτή την φορά για το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 1989, ήταν εξίσου iconic. Παρουσιάστηκε σε μια παιδική χαρά στα περίχωρα του Παρισιού, με τα παιδιά της γειτονιάς να παρατάσσονται στην πρώτη σειρά, ζητωκραυγάζοντας και το πλήθος να σκαρφαλώνει στους τοίχους για να παρακολουθήσει. Τα παιδιά, οι κάτοικοι, οι καλεσμένοι και οι δημοσιογράφοι έγιναν τελικά ένα.

Τι κάνει τα παπούτσια τόσο ξεχωριστά;

Η γνώμη γύρω από τα Tabis παραμένει διχασμένη: Κάποιοι θεωρούν τα παπούτσια Tabi πολύ άσχημα, ενώ άλλοι λατρεύουν τον μοναδικό τους χαρακτήρα. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι παπούτσια για τα οποία οφείλετε να έχετε άποψη – δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Mε την πρώτη ματιά, μοιάζουν με κλασικά μποτάκια, και μόνο με μια πιο προσεκτική εξέταση παρατηρείτε ότι υπάρχει ένα κενό στην περιοχή των δαχτύλων. Επιπλέον, η εμφάνισή τους θυμίζει πολύ αυτή των οπλών – έτσι απλά μας φαίνονται παράξενα. Στην τελικά με τον δικό τους γοητευτικά θρασύ τρόπο μας αναγκάζουν να νιώσουμε!

Ένα παπούτσι για γνώστες

Επειδή το παπούτσι είναι τόσο ιδιαίτερο ήταν δημοφιλές εκτός του mainstream. Η avant-garde εμφάνιση ήταν περισσότερο ένα σύμβολο στάτους για τους εναλλακτικούς λάτρεις της μόδας που ήθελαν να ξεχωρίζουν από το πλήθος. Σήμερα, τα Tabis έχουν γίνει must-have λόγω της αυξανόμενης προβολής από τα media.

Ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να βρουν τα tabis το δρόμο τους προς την ελίτ των trends. Την ώρα που τα «άσχημα», αλλά και τα εκκεντρικά παπούτσια γίνονται γενικά όλο και πιο δημοφιλή, όπως τα Moon Boots, τα Big Red Boots από την MSCHF κ.λ.π, η δημοτικότητα των Tabis αυξάνεται επίσης. Εξάλλου, το να ξεχωρίζετε από το πλήθος εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο, και με παπούτσια όπως αυτά, σίγουρα θα το πετύχετε

Το παπούτσι είναι επίσης πολύ φωτογενές και χαρακτηριστικό. Αμέτρητοι influencers έχουν ήδη μοιραστεί φωτογραφίες με τα παπούτσια με ένα τσιγάρο ή ένα ποτήρι κρασί ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους και έχουν λάβει αμέτρητα likes γι’ αυτό.

Επιπλέον, το παπούτσι έχει γίνει μέρος της ποπ κουλτούρας, μέσα από δημοφιλείς fashion εκπομπές όπως το Emily in Paris, να έχουν ήδη «αγκαλιάσει» τα παπούτσια. Οι μπότες Tabi είναι επίσης πιο δημοφιλείς από ποτέ μεταξύ των διασημοτήτων όπως η Dua Lipa, Kylie Jenner, Nick Jonas και A$AP Rock.

Το περιστατικό με τον Tabi Swiper

Τα Tabis βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας του Lyst Index με τα πιο δημοφιλή προιόντα των τελευταίων μηνών.

Το Tabi Mary Jane του Maison Margiela κέρδισε την 1η θέση, ξεπερνώντας τα όρια της high fashion περνώντας στο mainstream. Οι αναζητήσεις για Tabi αυξήθηκαν κατά 342% μετά το viral “Tabi Swiper” στο TikTok.

Πριν μερικούς μήνες μια ιστορία κλοπής τρομοκράτησε τις Νεοϋορκέζες στο Tik Tok. Συγκεκριμένα, μία γυναίκα κατηγόρησε έναν άνδρα με τον οποίο βγήκε ραντεβού, ότι της έκλεψε ένα ζευγάρι Tabi Mary Janes από το διαμέρισμά της.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ο άνδρας, στ΄αλήθεια είχε κλέψει τα παπούτσια και μάλιστα για να τα χαρίσει στην κοπέλα του! Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο ίδιος εμφανίστηκε για να να τα επιστρέψει. Το περιστατικό ωστόσο έγινε viral.

@nextlevellexuss Girls and gays of TikTok please get to work 😭 #nycdating #tinderhorrorstories #hingedating #margielatabis #nyc#greenscreen ♬ bad idea right? – Olivia Rodrigo

Tabis ένα non basic στιλ

Παρά το hype και την τόσο μεγάλη προβολή σε όλες τις πλατφόρμες, το παπούτσι δεν είναι για όλους λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής του. Ανεξάρτητα από το πόσο mainstream θεωρείται πλέον το παπούτσι, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει στη σφαίρα της μόδας – για τους περισσότερους ανθρώπους, το παπούτσι είναι και παραμένει το παπούτσι – οπλή.

SHARE THE STORY