Όπως είναι γνωστό, η γραβάτα αποτελεί ένα διαχρονικό αντρικό αξεσουάρ, το οποίο γινόταν όλο και πιο δημοφιλές ανά τα χρόνια και υποδείκνυε την κοινωνική τάξη αυτού που το φορούσε. Όπως και να 'χει, ήδη βλέπουμε ότι έχει περάσει και στην γυναικεία γκαρνταρόμπα από παλαιότερες δεκαετίες όπου οι γυναίκες είχαν υιοθετήσει τη γραβάτα στις καθημερινές τους εμφανίσεις. Μέχρι και σήμερα τη βλέπουμε να φοριέται από ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού συνδυασμένη με πρωτότυπους και stylish τρόπους ή δημιουργώντας ανδρόγυνα και δυναμικά looks.
Αρχικά, η πρώτη εμφάνιση της γραβάτας εντοπίστηκε στην Κροατία τον 17ο αιώνα και ο ρόλος της ηταν περισσότερο συμβολικός. Στη συνέχεια, θαυμάστηκε και υιοθετήθηκε από την Γαλλία ως στοιχείο στυλ στα ρούχα τους και αλλάζοντας την ονομασία της σε cravat. Ωστόσο, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι γυναίκες τις φορούσαν με ρούχα πιο προσαρμοσμένα στο σώμα τους για τη διευκόλυνσή τους σε σωματικές δραστηριότητες όπως τη ποδηλασία.
Μέσα στον 20ο αιώνα, στη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γραβάτα συμπεριλαμβανόταν όλο και περισσότερο στην καθημερινή ενδυμασία των γυναικών και πιο συγκεκριμένα σε όσες εργάζονταν στον στρατό ή σε γραφεία.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80 μπορούμε να πούμε ότι οι γραβάτες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για τις γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο, διότι δημιουργούσαν ένα ανδρόγυνο στυλ που σκοπό είχε να προβάλλει το αίσθημα ισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών, αφού μέχρι τότε επικρατούσε η αντρική παρουσία στον χώρο αυτό. Σήμερα, δεν φοριέται υποχρεωτικά λόγω των συνθηκών αλλά ως επιλογή και άποψη.
Αξίζει να αναφερθούμε σε σημαντικές προσωπικότητες που έχουν κάνει τη γραβάτα μέρος του outfit τους, σε κάποια τους εμφάνιση.