ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Τώρα οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να γίνονται και μαίες- Η νέα εντολή

Τώρα οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να γίνονται και μαίες- Η νέα εντολή 1
@Pexels

Η νέα εντολή στο Αφγανιστάν απαγορεύει στις μαίες να επιστρέψουν στις σχολές για μάθημα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Τι και αν το Αφγανιστάν είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν με νέα εντολή να απαγορεύσουν στις γυναίκες να γίνονται μαίες, και στερούν από όλες το τελευταίο πεδίο ανώτατης εκπαίδευσης που τους επιτρεπόταν μέχρι τώρα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής του αποκλεισμού των γυναικών από την εκπαίδευση και την εργασία.

Πιο αναλυτικά, γυναίκες που εκπαιδεύονται ως μαίες και νοσοκόμες στο Αφγανιστάν είπαν στο BBC ότι έλαβαν εντολή ένα απόγευμα να μην επιστρέψουν στις σχολές τους για μαθήματα το πρωί - ουσιαστικά κλείνοντας την τελευταία «ανοιχτή» πόρτα για περαιτέρω εκπαίδευση στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί ότι τα κορίτσια θα επιστρέψουν στα σχολεία μόλις επιλυθούν ορισμένα ζητήματα - συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το πρόγραμμα σπουδών ήταν «ισλαμικό». Αυτό, όμως, δεν έχει γίνει.

Η μαιευτική και η νοσηλευτική ήταν από τις ελάχιστες σταδιοδρομίες που μπορούν να ακολουθήσουν οι γυναίκες υπό τους περιορισμούς της κυβέρνησης των Ταλιμπάν - ζωτικής σημασίας, καθώς οι άνδρες γιατροί δεν επιτρέπεται να περιθάλψουν γυναίκες, εκτός εάν υπάρχει παρών άνδρας κηδεμόνας.

Αντιδράσεις προκαλούνται ήδη από διεθνείς οργανισμούς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δείχνουν ότι αυτή η πολιτική θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των γυναικών και των παιδιών στη χώρα, όπου οι γυναίκες ήδη αποκλείονται από τη θεραπεία από άνδρες γιατρούς, σύμφωνα με την ερμηνεία της Σαρία από τους Ταλιμπάν.

Επισημαίνεται ξανά πως το Αφγανιστάν έχει ήδη ένα από τα χειρότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι να επισημαίνει ότι 620 γυναίκες πέθαιναν ανά 100.000 γεννήσεις ζωντανών μωρών.

Η απόφαση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι αυτή η πολιτική πλήττει τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνίας να εξελιχθεί οικονομικά και κοινωνικά, αφού οι γυναίκες αποκλείονται από κρίσιμους και ζωτικούς ρόλους στον επαγγελματικό τομέα και όχι μόνο.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ