ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα παράθυρα στα σπίτια για να εμποδίσουν τη θέα των γυναικών

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα παράθυρα στα σπίτια για να εμποδίσουν τη θέα των γυναικών 1
Getty/ Ideal Images

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απαγόρευση των ΜΚΟ που απασχολούν γυναίκες, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τα παράθυρα στα σπίτια για να εμποδίσουν τη θέα των γυναικών από περαστικούς. Ο Χιμπατουλάχ Αχούντζαντα, ηγέτης των Ταλιμπάν, διέταξε ότι τα κτίρια δεν πρέπει να έχουν παράθυρα που να βλέπουν σε περιοχές όπου μια γυναίκα θα μπορούσε να κάθεται ή να στέκεται.

Η εντολή ισχύει τόσο για τα ήδη υπάρχοντα σπίτια όσο και για τις οικίες που θα χτιστούν στο μέλλον, σύμφωνα με ένα διάταγμα τεσσάρων παραγράφων που δημοσιεύθηκε στο X (πρώην Twitter) το βράδυ του Σαββάτου. Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζαμπιχούλα Μουτζαχίντ στο X, αναφέρει ότι τα νέα κτίρια δεν πρέπει να έχουν παράθυρα που να βλέπουν «στην αυλή, την κουζίνα, το πηγάδι και άλλες περιοχές που συνήθως χρησιμοποιούνται από γυναίκες», όπως αναφέρει το AFP.

«Η θέα των γυναικών να δουλεύουν στις κουζίνες, στις αυλές ή να συλλέγουν νερό από τα πηγάδια μπορεί να οδηγήσει σε ανάρμοστες πράξεις». Το διάταγμα ορίζει ότι σε ακίνητα με παράθυρα που δεν πληρούν τις νέες οδηγίες, οι ιδιοκτήτες θα προτρέπονται να χτίσουν έναν τοίχο ή να μπλοκάρουν την θέα «για να αποφευχθούν οι ενοχλήσεις προς τους γείτονες».

Η Χέδερ Μπαρ, αναπληρώτρια διευθύντρια δικαιωμάτων των γυναικών στην Human Rights Watch, δήλωσε στην εφημερίδα The Independent: «Οι άνθρωποι έχουν μιλήσει για τους Ταλιμπάν που διαγράφουν μεταφορικά τις γυναίκες, αλλά όλο και περισσότερο, αυτή η διαγραφή δεν είναι καθόλου μεταφορική».

Και συνεχίζει: «Έχουν ήδη διατάξει να μην ακούγονται οι φωνές των γυναικών δημόσια, και τώρα ουσιαστικά εμποδίζουν τις γυναίκες ακόμη και να κοιτάξουν έξω από το παράθυρο. Τις σταματούν από το να τις βλέπουν. Τους απαγορεύουν να βλέπουν τον κόσμο. Είναι μια ολοκληρωτική εξάλειψη της προσωπικότητας των γυναικών και είναι σαφώς σε εξέλιξη. Δεν έχουμε καμία ιδέα πού θα καταλήξει αυτό».

Οι Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει τις γυναίκες από την εργασία, την εκπαίδευση και τους δημόσιους χώρους, ενώ επίσης απαγορεύουν τη συμμετοχή τους σε όλα τα αθλήματα, από τότε που κατέλαβαν την εξουσία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων το 2021. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν απαγορεύεται να πηγαίνουν κομμωτήριο, να γυμνάζονται ή ακόμη και να μιλούν ή να προσεύχονται δημόσια.

«Οι άνθρωποι έχουν μιλήσει για τους Ταλιμπάν που διαγράφουν μεταφορικά τις γυναίκες, αλλά όλο και περισσότερο, αυτή η διαγραφή δεν είναι καθόλου μεταφορική».

Μέσα σε ένα μήνα από την κατάληψη της Καμπούλ, το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν απαγόρευσε σε κορίτσια και γυναίκες να σπουδάζουν. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσης ότι οι ανήλικες κοπέλες μπορούν να φοιτήσουν μέχρι την 6η Δημοτικούμε την απαγόρευση να επεκτείνεται και στα κολέγια και τα πανεπιστήμια τον Δεκέμβριο του 2022. Πέραν από την απαγόρευση των παραθύρων, πριν από λίγες μέρες το φονταμενταλιστικό καθεστώς ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των εθνικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στο Αφγανιστάν που αφορούν σε γυναίκες. Θυμίζουμε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, με τις νομοθεσίες που εκμηδενίζουν την αξία των γυναικών, όλο και να αυξάνονται. Μόλις πριν δύο χρόνια, είχε δοθεί εντολή προς τις ΜΚΟ να αναστείλουν την απασχόληση των Αφγανών γυναικών, υποστηρίζοντας ότι δεν φορούσαν σωστά τη μουσουλμανική μαντίλα.

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο X το βράδυ της Κυριακής, το Υπουργείο Οικονομίας προειδοποίησε ότι η μη συμμόρφωση με την τελευταία εντολή θα οδηγήσει σε απώλεια των αδειών λειτουργίας των ΜΚΟ στο Αφγανιστάν. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η θέση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια και επανέλαβε την έκκλησή του για την ανατροπή των απαγορεύσεων και των περιορισμών από τους Ταλιμπάν.

«Αυτό επηρεάζει πραγματικά το πώς μπορούμε να παράσχουμε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους του Αφγανιστάν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φλωρενσία Σότο Νίνο-Μαρτίνεθ. «Και προφανώς ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι μιλάμε για μια χώρα που αρνείται βασικά δικαιώματα στον μισό πληθυσμό της και όπου [οι κάτοικοι] ζουν υπό την φτώχεια, και πολλοί από αυτούς, όχι μόνο οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση».

Το υπουργείο δήλωσε ότι είναι υπεύθυνο για την καταγραφή, τον συντονισμό, την ηγεσία και την εποπτεία όλων των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από εθνικές και ξένες οργανώσεις. Στην ίδια επιστολή αναφέρουν πως απαγορεύονται όλες οι εργαζόμενες γυναίκες από όλα τα ιδρύματα που δεν ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι επεμβαίνουν στις δραστηριότητες και το ανθρωπιστικό έργο των ΜΚΟ και επιμένουν πως οι οργανώσεις αυτές είναι ελεύθερες να παρέχουν βοήθεια σε όποιον το χρειάζεται στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως το αντίθετο ισχύει, κάτι που φαίνεται και από τις προαναφερθείσες απαγορεύσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τομ Φλέτσερ, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, υποστηρίζει πως η Αστυνομία Ηθικής των Ταλιμπάν είχε βάλει στόχο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των ΟΗΕ, σταματώντας τους από τις δραστηριότητές τους. Αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν αυξηθεί δραματικά.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ