Ο Elon Musk δίνει 1 εκατομμύριο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του Trump – Παράνομο το «giveaway» λένε οι νομικοί

Ο Elon Musk δίνει 1 εκατομμύριο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του Trump – Παράνομο το «giveaway» λένε οι νομικοί 1
Getty Images

Οι απεγνωσμένες κινήσεις του Elon Musk τώρα θα περιλαμβάνουν και εξαγορά ψήφων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας υπέρ του πρώην Προέδρου Donald Trump το Σάββατο, ο δισεκατομμυριούχος, Elon Musk, ανακοίνωσε ότι θα δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε κρίσιμες πολιτείες, εν είδη giveaway, γεγονός που προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις από ειδικούς σε θέματα εκλογικών νόμων, οι οποίοι ανέφεραν ότι η κλήρωση θα μπορούσε να είναι παράνομη.

«Θέλουμε να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε πάνω από ένα εκατομμύριο, ίσως και 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις κρίσιμες πολιτείες για να υπογράψουν την αίτηση υπέρ της Πρώτης και Δεύτερης Τροπολογίας. ... Θα δίνουμε 1 εκατομμύριο δολάρια τυχαία σε ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση, κάθε μέρα, από τώρα μέχρι τις εκλογές», δήλωσε ο Musk σε μια εκδήλωση στο Harrisburg της Pennsylvania.

Ο ιδιοκτήτης της X και CEO της Tesla αναφερόταν σε μια αίτηση που ξεκίνησε από την πολιτική του επιτροπή δράσης, η οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα στην ελευθερία του λόγου και την οπλοκατοχή. Η ιστοσελίδα, η οποία δημιουργήθηκε λίγο πριν από κάποιες προθεσμίες εγγραφής, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι αποκλειστικά ανοιχτό για εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην Pennsylvania, Georgia, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin και North Carolina».

Ο Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει δώσει πάνω από 75 εκατομμύρια δολάρια στο super PAC που υποστηρίζει τον Trump και δήλωσε ότι ελπίζει πως η κλήρωση θα ενισχύσει την εγγραφή των ψηφοφόρων του Trump. Πρόσφατα άρχισε να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία στην Pennsylvania, διοργανώνοντας εκδηλώσεις υπέρ του Trump, προωθώντας την αίτησή του και διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας για τις εκλογές του 2020.

«Αυτή είναι μια εφάπαξ έκκληση», είπε ο Musk στο κοινό λίγο μετά την ανακοίνωση του βραβείου του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. «Απλώς πηγαίνετε εκεί έξω και μιλήστε με τους φίλους σας, την οικογένειά σας, τους γνωστούς σας και τους ανθρώπους που συναντάτε στον δρόμο και ... πείστε τους να ψηφίσουν. Προφανώς πρέπει να εγγραφείτε, βεβαιωθείτε ότι είναι εγγεγραμμένοι και ... βεβαιωθείτε ότι θα ψηφίσουν».

Έχουμε ήδη νικητές όσο οι ειδικοί μιλούν για δωροδοκία

Ο πρώτος νικητής του βραβείου του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ανακοινώθηκε το Σάββατο, με τον Musk να παραδίδει μια τεράστια επιταγή σε έναν υποστηρικτή του Trump στην εκδήλωσή του στην Harrisburg, λέγοντας: «Λοιπόν, ορίστε, παρακαλώ». Την Κυριακή το απόγευμα, σε εκδήλωση στο Pittsburgh, ανακοίνωσε τον δεύτερο νικητή, παραδίδοντας άλλη μία επιταγή σε μια σκηνή διακοσμημένη με μεγάλα πανό που έγραφαν «ΨΗΦΙΣΤΕ ΝΩΡΙΣ».

Σε συνέντευξη την Κυριακή στο NBC, στην εκπομπή «Meet the Press», ο Κυβερνήτης της Pennsylvania, Josh Shapiro, είπε ότι η κλήρωση του Musk ήταν «βαθιά ανησυχητική» και είναι «κάτι που οι αρχές θα έπρεπε να εξετάσουν». Ο Shapiro, Δημοκρατικός, ήταν προηγουμένως γενικός εισαγγελέας της πολιτείας.

Ο ομοσπονδιακός νόμος καθιστά έγκλημα για οποιονδήποτε να «προσφέρεται να πληρώσει ή να δέχεται πληρωμή για την εγγραφή σε ψηφοφορία ή για την ίδια την ψήφο». Η ποινή μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια φυλάκισης. Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η κλήρωση το Σαββατοκύριακο, η ομάδα του Musk τροποποίησε ορισμένες από τις διατυπώσεις τους σχετικά με την κλήρωση.

«Όταν αρχίζετε να περιορίζετε τα βραβεία ή τις δωροθεσίες μόνο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ή μόνο σε ανθρώπους που έχουν ήδη ψηφίσει, τότε προκύπτουν ανησυχίες για δωροδοκία», δήλωσε ο Derek Muller, ειδικός σε θέματα εκλογικού νόμου και καθηγητής στη Νομική Σχολή του Notre Dame. «Περιορίζοντας μια δωροθεσία μόνο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, φαίνεται ότι προσφέρετε χρήματα για την εγγραφή ψηφοφόρων».

Η προσφορά χρημάτων σε ανθρώπους που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι πριν ανακοινωθεί το χρηματικό βραβείο μπορεί να παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο, είπε ο Muller, αλλά η προσφορά αυτή «μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί», και τα πιθανά «κίνητρα για νέες εγγραφές είναι πολύ πιο προβληματικά».

Τι λέει ο νόμος;

Οι περισσότερες πολιτείες θεωρούν έγκλημα μόνο την πληρωμή ανθρώπων για να ψηφίσουν, δήλωσε ο Muller. Ανέφερε ότι είναι σπάνιο οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς να ασκήσουν διώξεις για δωροδοκία σε εκλογές και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει περιορίσει την ερμηνεία των νόμων περί δωροδοκίας. Ανεξαρτήτως της μικρής πιθανότητας δίωξης του Musk, άλλοι σεβαστοί ειδικοί σε εκλογικούς νόμους καταδίκασαν έντονα τη συμπεριφορά του δισεκατομμυριούχου.

«Αυτό δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση — αυτό ακριβώς είχε στόχο να ποινικοποιήσει το καταστατικό», δήλωσε ο David Becker, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολήθηκε με υποθέσεις δικαιωμάτων ψήφου και ιδρυτής του μη κομματικού Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας Εκλογών (Center for Election Innovation & Research).

Ο Becker ανέφερε ότι το γεγονός πως το βραβείο προσφέρεται μόνο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους «σε μία από τις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών» αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι ο Musk έχει σκοπό να επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που μπορεί να είναι νομικά προβληματικό.

«Αυτή η προσφορά έγινε τις τελευταίες ημέρες πριν από κάποιες προθεσμίες εγγραφής», ανέφερε ο Becker, ενισχύοντας την εντύπωση ότι τα χρηματικά βραβεία σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν τις εγγραφές.

Ο Rick Hasen, ειδικός σε εκλογικούς νόμους στη Νομική Σχολή του UCLA και επικριτής του Trump, ανέφερε σε μια ανάρτηση στο blog του ότι η κλήρωση του Musk αποτελεί «σαφώς παράνομη εξαγορά ψήφων». Υπογράμμισε ότι το εγχειρίδιο για εγκλήματα εκλογών του Υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώνει ρητά πως είναι παράνομο να προσφέρει κάποιος «ευκαιρίες λοταρίας» με σκοπό να «ενθαρρύνει ή να ανταμείψει» ενέργειες όπως η εγγραφή ψηφοφόρων.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ της Κυριακής, η ομάδα που υποστηρίζεται από τον Musk αναδιατύπωσε τη δωροθεσία ως ευκαιρία εργασίας, δηλώνοντας ότι οι νικητές «θα επιλεγούν για να κερδίσουν 1 εκατομμύριο δολάρια ως εκπρόσωποι της America PAC». Οι δύο νικητές που επιλέχθηκαν το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν σε διαφημιστικά βίντεο στον λογαριασμό του super PAC στο X, πρώην Twitter.

Τόσο ο Muller όσο και ο Becker δήλωσαν ότι η διάκριση αυτή πιθανότατα δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στη πιθανή παρανομία του προγράμματος. Τα ψιλά γράμματα στην ιστοσελίδα του super PAC δεν έχουν αλλάξει από το πρωί της Δευτέρας, και η λοταρία εξακολουθεί να προσφέρεται μόνο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, όπως επεσήμαναν.

Μία άλλη αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος, η Γραμματέας της Πολιτείας του Michigan, Jocelyn Benson, κατακεραύνωσε τον Musk το Σάββατο για «διάδοση επικίνδυνης παραπληροφόρησης» σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογικών καταλόγων, αφού ψευδώς ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν περισσότεροι ψηφοφόροι από πολίτες στην πολιτεία.

SHARE THE STORY