Mike Jeffries: Ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch συνελήφθη για κύκλωμα trafficking και βιασμούς

Mike Jeffries: Ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch συνελήφθη για κύκλωμα trafficking και βιασμούς 1
Getty Images

O Mike Jeffries μαζί με τον σύντροφό του φέρεται να ηγούνταν ενός κυκλώματος πορνείας. Υπόσχονταν castings σε επίδοξα μοντέλα, τα οποία στη συνέχεια εξανάγκαζαν να συμμετέχουν σε όργια, συχνά χορηγώντας τους μυοχαλαρωτικά κι άλλες ουσίες.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch, Mike Jeffries, διακινούσε κύκλωμα trafficking με τα δίχτυα του να ξεπερνούν τα σύνορα της Αμερικής.

Ο Mike Jeffries, έχει συγκεντρώσει 16 ομοσπονδιακές κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς και διεθνή πορνεία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Jeffries εκμεταλλεύτηκε «ένα δίκτυο υπαλλήλων, εργοδοτών και επαγγελματιών ασφαλείας» κατά τη διάρκεια που ηγούνταν της εταιρείας.

«Ενώ ο Jeffries ήταν CEO σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ρούχων στον κόσμο, χρησιμοποιούσε την εξουσία του, τον πλούτο του και την επιρροή του για να διακινεί άνδρες για τη δική του σεξουαλική ευχαρίστηση και αυτή του ερωτικού συντρόφου του, Matthew Smith», δήλωσε ο Breon Peace, Εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.

Ο Smith, 61 ετών, από τη Florida κι ένας άλλος συνεργάτης του Jeffries, ο James Jacobson, 71 ετών, από το Wisconsin, κατηγορούνται επίσης για συμμετοχή στις εγκληματικές πράξεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Jacobson προσλήφθηκε από τους Jeffries και Smith για να στρατολογεί, να παίρνει συνεντεύξεις και να προσλαμβάνει άνδρες για να εκτελούν σεξουαλικές πράξεις έναντι αμοιβής για τον Jeffries και τον Smith.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι μεταξύ του Δεκεμβρίου 2008 και του Μαρτίου 2015, ο Jeffries, ο Smith και ο Jacobson συμμετείχαν σε ένα σχέδιο διακίνησης ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς, στο οποίο στρατολογούσαν άνδρες να συμμετέχουν σε μεγάλα όργια, όπου τα φερόμενα θύματα λάμβαναν μυοχαλαρωτικά γνωστά ως «poppers», αλκοόλ, λιπαντικό, Viagra και προφυλακτικά για να εκτελούν σεξουαλικές πράξεις. Θεωρείται ότι δελεάζονταν σε αυτές τις πράξεις με υποσχέσεις για ευκαιρίες ως μοντέλα για την Abercrombie.

Ο Jeffries παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Abercrombie & Fitch τον Δεκέμβριο του 2014, έχοντας ηγηθεί της εταιρείας από το 1992. Η Abercrombie & Fitch δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τη σύλληψή του.

«Το μήνυμα από τη σημερινή δίωξη είναι σαφές: η σεξουαλική εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων είναι έγκλημα, και το να το κάνεις υποσχόμενος όνειρα για ένα μέλλον στη μόδα ή το μόντελινγκ ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα είναι επίσης έγκλημα», δήλωσε ο Εισαγγελέας στη συνέντευξη τύπου ανακοινώνοντας το κατηγορητήριο.

Διεθνές κύκλωμα πορνείας

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Jeffries και Smith βασίζονταν στη μεγάλη τους οικονομική δύναμη, χρησιμοποιώντας τον Jacobson και ένα δίκτυο υπαλλήλων για να διευθύνουν ένα κύκλωμα που ήταν «αφιερωμένο στην ικανοποίηση των σεξουαλικών τους επιθυμιών». Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι η «επιχείρηση» αυτή θα παρέμενε μυστική, ενώ άπλωνε τα πλοκάμια της και στο εξωτερικό.

Οι Jeffries και Smith πλήρωσαν δεκάδες άνδρες να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και διεθνώς σε διάφορες τοποθεσίες: Hamptons, Νέα Υόρκη, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Μαρόκο και Άγιος Βαρθολομαίος. Ορισμένοι από τους άνδρες φέρονται να πληρώθηκαν για να παρευρεθούν σε πολλαπλές σεξουαλικές εκδηλώσεις.

Όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν το πρωί. Ο Jeffries και ο Smith εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το απόγευμα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα. Ο Jacobson συνελήφθη στο Wisconsin και εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Minnesota.

Ελεύθερος ο πρώην CEO

Ο Jeffries αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Jacobson με εγγύηση 500 χιλιάδων δολαρίων, ενώ ο Smith διατάχθηκε να παραμείνει υπό κράτηση. Θα δικαστούν στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.

«Θα απαντήσουμε λεπτομερώς στις κατηγορίες μόλις το κατηγορητήριο αποσφραγιστεί και όταν είναι σκόπιμο, αλλά σκοπεύουμε να το κάνουμε στο δικαστήριο, όχι στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Brian Bieber, δικηγόρος του Michael Jeffries. Ο δικηγόρος του Matthew Smith εξέδωσε την ίδια δήλωση για τον πελάτη του. Ο δικηγόρος του Jacobson δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ο φερόμενος ρόλος του Jacobson ήταν να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να στρατολογεί και να παίρνει συνεντεύξεις από άνδρες για τις «σεξουαλικές εκδηλώσεις» και να πραγματοποιεί δοκιμές στους υποψηφίους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Jacobson συνήθως απαιτούσε από τους υποψήφιους να συμμετάσχουν πρώτα σε σεξουαλικές πράξεις μαζί του.

Πώς λειτουργούσαν τα όργια;

Ο Jeffries και ο Smith προσέλαβαν ξεχωριστό οικιακό προσωπικό για να επιβλέπει αυτά τα πάρτι και να κατευθύνει τους άνδρες να φορούν κοστούμια, να χρησιμοποιούν σεξουαλικά βοηθήματα ή να προετοιμάζονται για συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Το προσωπικό λειτουργούσε επίσης ως ασφάλεια, ελέγχοντας ποιος έμπαινε και έβγαινε από τα όργια, και δεν τους επέτρεπαν να φύγουν μέχρι οι Jeffries και Smith να αποφασίσουν ότι οι εκδηλώσεις είχαν τελειώσει.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα παραπομπών και συνεντεύξεων για τα σεξουαλικά πάρτι, αλλά δεν αποκάλυπταν στους άνδρες λεπτομέρειες για το τι θα συνέβαινε σε αυτά τα πάρτι, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους εύρους και της φύσης της σεξουαλικής δραστηριότητας που θα απαιτούνταν από αυτούς, όπως η πρωκτική επαφή και η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων.

Επίσης, κατηγορούμενοι στρατολογούσαν σκόπιμα μόνο ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι περιποιούνταν σωματικά πριν από τα σεξουαλικά πάρτι. Για παράδειγμα, τους ζητούσαν, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, να ξυρίσουν τα γεννητικά τους όργανα. Οι άνδρες ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν προσωπικά αντικείμενα, όπως ρούχα, πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Jeffries και Smith διέταζαν άλλους να κάνουν ενέσεις ή έκαναν οι ίδιοι ενέσεις στους άνδρες με μία ουσία, με σκοπό να τους κάνουν να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις «στις οποίες διαφορετικά δεν ήταν σωματικά ικανοί ή πρόθυμοι».

Αυτές οι ενέσεις συχνά προκαλούσαν στους άνδρες επώδυνες σωματικές αντιδράσεις που διαρκούσαν για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φερόμενα θύματα είχαν προηγουμένως εργαστεί σε καταστήματα της Abercrombie ή είχαν συμμετάσχει ως μοντέλα σε καμπάνιες της εταιρείας. Οι άντρες αυτοί δε γνώριζαν ότι θα συμμετείχαν σε όργια, κι ανταυτού τους έλεγαν ότι επρόκειτο για φωτογραφίσεις ή για corporate events. Μερικά από τα φερόμενα θύματα ήταν μόλις 19 ετών, σύμφωνα με πηγές.

Πολλοί από αυτούς τους άνδρες ήταν επίδοξα μοντέλα και πίστευαν ότι η συμμετοχή τους στα πάρτι θα ωφελούσε την καριέρα τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι νεαροί άντρες απειλήθηκαν πως αν δεν έκαναν ό,τι τους ζητούσαν, αυτό θα σήμαινε το τέλος της καριέρας τους. Τα θύματα φέρονται να υποχρεώθηκαν να υπογράψουν συμβόλαια, που τους απαγόρευαν να μοιραστούν οποιαδήποτε πληροφορία για τις σεξουαλικές εκδηλώσεις, ακόμα και με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Οι φήμες και οι κατηγορίες εναντίον του ζευγαριού προϋπήρχαν

Ο Jeffries βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής το 2023, μετά από έρευνα του BBC που ισχυρίστηκε ότι ο CEO και ο σύντροφός του, Matthew Smith, χρησιμοποιούσαν έναν μεσάζοντα για να στρατολογούν και να εκμεταλλεύονται νεαρούς άνδρες. Δεκάδες άνδρες κατέθεσαν αγωγή πέρυσι κατά του Jeffries και της Abercrombie & Fitch, κατηγορώντας τον πρώην CEO ότι χρησιμοποίησε τη θέση του στην εταιρεία για να εκμεταλλευτεί και να κακοποιήσει άνδρες. Η Abercrombie & Fitch δήλωσε τότε ότι ήταν «σοκαρισμένη» από τις κατηγορίες και ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.

Ως CEO για πάνω από δύο δεκαετίες, ο Jeffries μεταμόρφωσε την Abercrombie & Fitch σε ένα παγκόσμιο brand που επικεντρωνόταν στη μόδα για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, συχνά ακολουθώντας ένα αρκετά προκλητικό μάρκετινγκ.

Το 2006, ο Jeffries προκάλεσε αντιδράσεις με μια συνέντευξή του στο Salon, όταν είπε: «Απευθυνόμαστε στο ελκυστικό παιδί-πρότυπο της Αμερικής, με καλή διάθεση και πολλούς φίλους. Πολλοί δεν ανήκουν (στα ρούχα μας) και δεν μπορούν να ανήκουν. Είμαστε αποκλειστικοί; Απολύτως.»

Το 2013, η Abercrombie & Fitch έγινε viral για τους λάθος λόγους μετά από μια αίτηση στο Change.org, που συγκέντρωσε σχεδόν 80.000 υπογραφές, ζητώντας από την εταιρεία να εισαγάγει μεγαλύτερα μεγέθη σε t-shirt. Εκείνη τη χρονιά, η Abercrombie & Fitch υπέκυψε στην πίεση και ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να προσφέρει ρούχα σε μεγαλύτερα μεγέθη.

Ο Jeffries παραιτήθηκε το 2014, με πολλούς να γιορτάζουν την αποχώρησή του, καθώς δε συμφωνούσαν με το προβληματικό όραμά του για την εταιρεία.

SHARE THE STORY