ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Eurovision 2025: Όσα έγιναν στη βραδιά του Εθνικού τελικού – Τα γενέθλια της Παπαρίζου και οι βαθμολογίες

Eurovision 2025: Όσα έγιναν στη βραδιά του Εθνικού τελικού – Τα γενέθλια της Παπαρίζου και οι βαθμολογίες 1

Highlight ήταν και η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι με το «Ζάρι», προσφέροντας μια ξεχωριστή νότα στη βραδιά.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Στον εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο Christmas Theater στην Αθήνα, η Klavdia με το τραγούδι «Αστερομάτα» αναδείχθηκε νικήτρια και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στη Βασιλεία της Ελβετίας τον Μάιο.

Η 22χρονη Klavdia, που ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί αναδείχθηκε σε μεγάλη νικήτρια μέσα από ψηφοφορία: το 50% των ψήφων ανήκε στο κοινό και το υπόλοιπο 50% στις δύο κριτικές επιτροπές, μιας ελληνικής (25%) και μιας διεθνούς (25%).

Eurovision 2025: Όσα έγιναν στη βραδιά του Εθνικού τελικού – Τα γενέθλια της Παπαρίζου και οι βαθμολογίες 2

Τη βραδιά παρουσίασαν οι Έλενα Παπαρίζου και Σάκης Ρουβάς, δύο από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το σόου ξεκίνησε με τους δύο οικοδεσπότες να ερμηνεύουν εμβληματικά τραγούδια του διαγωνισμού, όπως το «Waterloo» των ABBA και το «Hold Me Now» του Johnny Logan. Στη συνέχεια, η Μαρίνα Σάττι εμφανίστηκε με το «Ζάρι», προσφέροντας μια ξεχωριστή νότα στη βραδιά.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 12 καλλιτέχνες, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη σκηνή με την εξής σειρά:

RIKKI – «Elevator (Up and Down)»

Θάνος Λάμπρου – «Free Love»

Κώστας Αγέρης – «Γη μου»

Andy Nicolas – «Lost My Way»

Klavdia – «Αστερομάτα»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου & Κώστας Καραφώτης – «Παράδεισος»

Georgina Kalais & John Vlaseros – «High Road»

BARBZ – «Sirens»

Evangelia – «Vále»

Dinamiss – «Odyssey»

Nafsica – «Unhurt Me»

Xannova Xan – «Play It!»

Η τελική κατάταξη των 12 τραγουδιών διαμορφώθηκε ως εξής:

Klavdia – «Αστερομάτα» – 44 βαθμοί

Evangelia – «Vále» – 42 βαθμοί

BARBZ – «Sirens» – 30 βαθμοί

Dinamiss – «Odyssey» – 24 βαθμοί

Xannova Xan – «Play It!» – 20 βαθμοί

Κώστας Αγέρης – «Γη μου» – 18 βαθμοί

RIKKI – «Elevator (Up and Down)» – 14 βαθμοί

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου & Κώστας Καραφώτης – «Παράδεισος» – 13 βαθμοί

Θάνος Λάμπρου – «Free Love» – 12 βαθμοί

Georgina Kalais & John Vlaseros – «High Road» – 8 βαθμοί

Andy Nicolas – «Lost My Way» – 8 βαθμοί

Nafsica – «Unhurt Me» – 0 βαθμοί

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμμετοχή της Nafsica με το τραγούδι «Unhurt Me» δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κανέναν βαθμό, ούτε από το κοινό ούτε από τις κριτικές επιτροπές, κάτι που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στον διαγωνισμό.

Η Klavdia, με την ερμηνεία της στο «Αστερομάτα», κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη σκηνή της Βασιλείας τον Μάιο, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2025.

Eurovision 2025: Όσα έγιναν στη βραδιά του Εθνικού τελικού – Τα γενέθλια της Παπαρίζου και οι βαθμολογίες 3

Τι σημαίνει “Αστερομάτα”

Το τραγούδι “Αστερομάτα” που παρουσιάζει για τη Eurovision συνδυάζει σύγχρονους και ethnic ήχους, ενώ οι στίχοι του, γραμμένοι στα ελληνικά, μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα.

Αντλώντας έμπνευση από τη γενοκτονία και των ξεριζωμό των Ποντίων, ούσα και η ίδια ποντιακής καταγωγής, η Klavdia τραγουδά για όλους τους ανθρώπους που, εν μέσω ενός ταραχώδους παγκόσμιου περιβάλλοντος από το οποίο δεν λείπουν οι πολεμικές συγκρούσεις, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Πρωίαν σε είδον” αποκάλυψε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους στίχους του τραγουδιού, η οποία αφορά στα βιώματα της οικογένειάς της με την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Η ποντιακής καταγωγής τραγουδίστρια διηγήθηκε πώς οι πρόγονοί της αναγκάστηκαν να εκπατριστούν και να εγκατασταθούν στη Σοβιετική Ένωση, όπου γεννήθηκαν οι γονείς της, αποφασίζοντας να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 1991.

“Η “Αστερόματα” είναι μια όμορφη γυναίκα που έχει ωραία μάτια σαν αστέρια” έχει πει.

Η έκπληξη στη Eurovision

Από τη βραδιά, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Η Έλενα Παπαρίζου είχε γενέθλια και οι συνεργάτες της, μαζί με την παραγωγή και τον Σάκη Ρουβά, της ετοίμασαν μια τούρτα, ενώ πίσω στο wall αναγραφόταν η ευχή “Happy Birthday Helena!”.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ