ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Χαμντάν Μπαλάλ: Από τη σύλληψη στην απελευθέρωση – Η στοχοποίηση ενός Παλαιστίνιου δημιουργού

Χαμντάν Μπαλάλ: Από τη σύλληψη στην απελευθέρωση – Η στοχοποίηση ενός Παλαιστίνιου δημιουργού 1

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης αφέθηκε ελεύθερος από το αστυνομικό τμήμα του Κιριάτ Άρμπα με μώλωπες στο πρόσωπό του και αίμα στα ρούχα του.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Η υπόθεση του Χαμντάν Μπαλάλ φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, την ευάλωτη θέση των Παλαιστινίων ακόμη και των βραβευμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βία, αιχμαλωσίες, καταστολή και βασανιστήρια.

Η πρόσφατη σύλληψη και απελευθέρωση του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Χαμντάν Μπαλάλ, είναι μια ακόμη υπόθεση που δείχνει την αδυναμία ελευθερίας έκφρασης και την έλλειψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής όχθης.

Η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει δράση για την προστασία αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την προώθηση μιας δίκαιης και ειρηνικής λύσης στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.

Αυτή τη φορά, ο ​συν- σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «No Other Land», Χαμντάν Μπαλάλ βρέθηκε αιχμάλωτος, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.​

Χαμντάν Μπαλάλ: Από τη σύλληψη στην απελευθέρωση – Η στοχοποίηση ενός Παλαιστίνιου δημιουργού 2
Getty Ideal Images

Το χρονικό της επίθεσης και της σύλληψης

Σύμφωνα με αναφορές, στις 24 Μαρτίου 2025, ο Χαμντάν Μπαλάλ βρισκόταν στο χωριό Σουσία της Δυτικής Όχθης, όταν δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους. Οι έποικοι, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μασκοφόροι και οπλισμένοι, εισέβαλαν στο χωριό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, πετώντας πέτρες και επιτιθέμενοι στους κατοίκους. Ο Μπαλάλ, ενώ προσπαθούσε να καταγράψει την επίθεση, ξυλοκοπήθηκε και υπέστη τραύματα στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα. Μετά την επίθεση, ισραηλινοί στρατιώτες τον συνέλαβαν, τον έδεσαν και τον μετέφεραν σε στρατιωτική βάση, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, υπέστη περαιτέρω κακομεταχείριση. ​

«Σκοπός της επίθεσης ήταν να με σκοτώσουν», είπε ο ίδιος. «Αφού κερδίσαμε το Όσκαρ, δεν περίμενα πως θα δεχόμουν τέτοιες επιθέσεις», παραδέχτηκε.

Ο Χαμντάν Μπαλάλ είπε ότι κρατήθηκε σε μια στρατιωτική βάση, όπου «μου είχαν δέσει τα μάτια για 24 ώρες. Όλη τη νύχτα πάγωνα. Ήταν ένα δωμάτιο, δεν μπορούσα να δω τίποτα. Άκουγα τη φωνή των στρατιωτών που γελούσαν για μένα», δήλωσε στο Associated Press.

Την επόμενη ημέρα, ο Μπαλάλ αφέθηκε ελεύθερος από το αστυνομικό τμήμα του Κιριάτ Άρμπα με μώλωπες στο πρόσωπό του και αίμα στα ρούχα του. Αυτός και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι που είχαν δεχθεί επίθεση και είχαν συλληφθεί, οδηγήθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο.

Η σύλληψή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και την κινηματογραφική κοινότητα, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία για την ασφάλεια των Παλαιστινίων καλλιτεχνών και ακτιβιστών. Η οργάνωση «Artists for Palestine UK» χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «απαγωγή» και ζήτησε την απόδοση ευθυνών στους δράστες της επίθεσης.

Το περιστατικό αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αυξανόμενης βίας από Ισραηλινούς εποίκους κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Η περιοχή Μασαφέρ Γιαττά, όπου βρίσκεται το Σουσία, έχει γίνει επίκεντρο εντάσεων, με τους Παλαιστίνιους κατοίκους να αντιμετωπίζουν συνεχείς απειλές εκδίωξης και επιθέσεις από εποίκους. Η πρόσφατη άνοδος ακροδεξιών στοιχείων στην ισραηλινή κυβέρνηση έχει εντείνει αυτές τις εντάσεις, οδηγώντας σε αύξηση των περιστατικών βίας. ​

Η σημασία του ντοκιμαντέρ «No Other Land»

Γυρισμένο στο Μασάφερ Γιάτα, χωριό κοντά στη Σουσίγια, το ντοκιμαντέρ No Other Land ακολουθεί νεαρό Παλαιστίνιο που αγωνίζεται εναντίον αυτού που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει εξαναγκαστικό εκτοπισμό κατοίκων του χωριού.

Χαμντάν Μπαλάλ: Από τη σύλληψη στην απελευθέρωση – Η στοχοποίηση ενός Παλαιστίνιου δημιουργού 3

Το χωριό, από όπου κατάγεται ο Μπάζελ Αντρα, έχει κηρυχτεί ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ. Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ δικαίωσε τον Μάιο του 2022 τον ισραηλινό στρατό, απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για να εκδιωχτούν οι κάτοικοι οκτώ χωριών όπου οι ένοπλες δυνάμεις ήθελαν να δημιουργηθεί πεδίο βολής.

Ο εποικισμός της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ χαρακτηρίζεται συχνά από τον ΟΗΕ παράνομος, δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Στην περιοχή, υπό κατοχή του Ισραήλ μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί έποικοι.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ