ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Αρετή Αραβέλα: Το νεότερο μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιάδας, η αρθρογρύπωση και η πραγματοποίηση του ονείρου της

Αρετή Αραβέλα: Το νεότερο μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιάδας, η αρθρογρύπωση και η πραγματοποίηση του ονείρου της 1
@ Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου / Facebook

Η 12χρονη Αρετή είναι έτοιμη να ζήσει το μεγάλο της όνειρο στην ηλικία των 12 ετών και εκτός από τους γονείς και την προπονήτρια της, έχει στο πλευρό της και όλη την Ελλάδα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Σήμερα ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού για το 2024 και η ελληνική αποστολή βρίσκεται ήδη στην Γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα προς όλες τις προσπάθειες των αθλητών, οι οποίοι κάνουν τα αδύνατα – δυνατά και αποτελούν φωτεινό πρότυπο και παράδειγμα για όλους. Ένα από τα πρόσωπα της ελληνικής αποστολής που έχει ξεχωρίσει είναι και η μόλις 12 ετών Αρετή Αραβέλα. Πρόκειται για την νεότερη αθλήτρια της αποστολής, η οποία θα αγωνιστεί στην κολύμβηση και έχει ήδη κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων και όχι μόνο.

«Η συμμετοχή σε μια διοργάνωση όπως οι Παραολυμπιακοί είναι σίγουρα όνειρο για κάθε αθλητή»

Λίγο πριν την συμμετοχή τους στους Παραολυμπιακούς, η 12χρονη παραολυμπιονίκης μίλησε στο «Βήμα» δηλώνοντας πως το όνειρο της γίνεται πραγματικότητα. «Η συμμετοχή σε μια διοργάνωση όπως οι Παραολυμπιακοί είναι σίγουρα όνειρο για κάθε αθλητή. Για μένα βέβαια ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ό,τι το φανταζόμουν. Αισθάνομαι ανυπομονησία, χαρά και λίγο άγχος θα έλεγα, περιμένοντας τη συμμετοχή μου στους αγώνες» λέει στο «Βήμα» η μικρή από τη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε το κολύμπι πριν από μία διετία ουσιαστικά για να βελτιωθεί κινητικά.

Η πάθηση από την οποία πάσχει

Η αρθρογρύπωση πρόκειται για άγνωστης αιτιολογίας συγγενή νευρομυϊκή πάθηση, που δε θεωρείται ούτε γενετική ούτε κληρονομική γενικά. Παρουσιάζεται με συχνότητα 1:3000 γεννήσεις παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από περιορισμένη κίνηση σε δύο ή περισσότερες αρθρώσεις και ακαμψία. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε συγκάμψεις που παρουσιάζονται κατά την εμβρυϊκή ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση. Μπορεί να επηρεαστούν οποιεσδήποτε αρθρώσεις και τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε κάθε ασθενή είναι μοναδικά. Υπάρχουν πάνω από 400 τύποι που κατηγοριοποιούνται επιμέρους.

Αρετή Αραβέλα: Το νεότερο μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιάδας, η αρθρογρύπωση και η πραγματοποίηση του ονείρου της 2

Για την βελτίωση της ασθένειας, προτείνονται θεραπείες όπως:

Υδροθεραπεία: Συνεισφέρει στην αύξηση της κινητικότητας, της ενδυνάμωσης των μυών, της ευκαμψίας  και τη βελτίωση του προσανατολισμού, στη διασφάλιση σωστής στάσης σώματος και σωστής καρδιακής λειτουργίας, καθώς επίσης και στη μείωση του πόνου.

Θεραπεία με ιππασία: Παρέχει βελτίωση προσανατολισμού και μη φυσιολογικού μυϊκού τόνου, στάσης σώματος, κίνησης και ισορροπίας.

Φυσικοθεραπεία: Με κατάλληλες διατάσεις και γενικά μεγάλου εύρους ασκήσεις βελτιώνεται η κίνηση, η στήριξη και επιτυγχάνεται ενδυνάμωση.

Εργοθεραπεία: Συνεισφέρει σε καθημερινές ασχολίες, όπως διατροφή, ενδυμασία, κινήσεις ενδυνάμωσης και γράψιμο. 

Η 12χρονη Αρετή λοιπόν ξεκίνησε την κολύμβηση από πολύ νεαρή ηλικία προκειμένου να βελτιώσει τα συμπτώματα της ασθένειας της, και τόσο η προπονήτρια της, όσοι και οι γονείς της, δεν άργησαν να αντιληφθούν το ταλέντο της στο νερό και να εντυπωσιαστούν από τους χρόνους που έκανε η Αρετή στην πισίνα.

«Όλα άρχισαν όταν ήρθε στο σχολείο της ο παραολυμπιονίκης Δημήτρης Καρυπίδης»

«Δεν υπήρχε περίπτωση να μη σταθούμε δίπλα της, εγώ νιώθω ειλικρινά ότι κάναμε το απόλυτα φυσιολογικό και όχι κάτι σπουδαίο» δηλώνει μεταξύ άλλων ο πατέρας της Αρετής στο «Βήμα». «Όλα άρχισαν όταν ήρθε στο σχολείο της ο παραολυμπιονίκης Δημήτρης Καρυπίδης και είχε μιλήσει στα παιδιά για την αναπηρία, αλλά και τις δυνατότητες αθλητισμού. Η Αρετή ενθουσιάστηκε και αμέσως τη γράψαμε – με τη συμβουλή και του Δημήτρη – στο σωματείο του Ηρόδικου στην Κομοτηνή γιατί εκεί θα είχε την προπονήτριά της Νατάσσα Μοσχίδου, με την οποία ταίριαξαν αμέσως» συμπληρώνει ο πατέρας της Αρετής, που την είδε από τα 100 και 200 μέτρα αρχικά να προχωράει πολύ γρήγορα σε περισσότερα.

Η 12χρονη Αρετή είναι έτοιμη να ζήσει το μεγάλο της όνειρο στην ηλικία των 12 ετών και εκτός από τους γονείς και την προπονήτρια της, έχει στο πλευρό της και όλη την Ελλάδα.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ