ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Αντώνης Τσαπατάκης: «Δεν δίνω μαθήματα ζωής, υπενθυμίζω αυτά που ξέρουμε, αλλά ξεχνάμε» – Η γενναία ιστορία του παραολυμπιονίκη

Αντώνης Τσαπατάκης: «Δεν δίνω μαθήματα ζωής, υπενθυμίζω αυτά που ξέρουμε, αλλά ξεχνάμε» – Η γενναία ιστορία του παραολυμπιονίκη 1
@tsapatakis_a / Instagram

Οι δηλώσεις του Αντώνη Τσαπατάκη μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο Αντώνης Τσαπατάκης κατέκτησε μετά από μία εξαιρετική εμφάνιση, το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κατηγορία SB4 των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Στην απονομή του μεταλλίου, ο Έλληνας κολυμβητής φαινόταν πανευτυχής. Ο σπουδαίος Αντώνης Τσαπατάκης μίλησε στην ΕΡΤ λίγο μετά την απονομή του αργυρού μεταλλίου στο αγώνισμά του, με όσα είπε να συγκινούν για ακόμα μία φορά.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει: «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα παραδεχθώ κάτι που δεν μπορώ να κάνω. Δεν μπορώ να τα παρατάω. Μετά από 15 χρόνια δεν τα έχω παρατήσει ούτε μία μέρα. Δεν τα παράτησα ούτε σήμερα».

Οι δηλώσεις του Αντώνη Τσαπατάκη μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου

«Τα συναισθήματα είναι ότι για ακόμα μία μέρα ήμουν και παρέμεινα ελεύθερος. Μία ακόμα μέρα που έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα γιατί ξέρω πως αν ξαπλώσω σήμερα το βράδυ για να κοιμηθώ, αν καταφέρω να κοιμηθώ, ότι τα έχω δώσει όλα. Για κάθε κούρσα είμαι χαρούμενος ανεξαρτήτου αποτελέσματος, γνωρίζοντας όμως ότι έχω δώσει το παραπάνω από αυτό που μπορώ», είπε αρχικά ο Αντώνης.

«Το αργυρό μετάλλιο αυτό δεν σημαίνει κάτι, παρά μόνο ότι είναι ακόμα μία μέρα στην δουλειά. Αύριο έχουμε ακόμα έναν αγώνα και μετά ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων. Η ζωή επιφυλάσσει κάθε μέρα έναν αγώνα που δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα, τους γονείς μου, τη γυναίκα μου και σε όσους εμπνεύστηκαν και τους έκανα να ονειρευτούν αυτό το βράδυ», συμπλήρωσε.

Μετά την απονομή ο Έλληνας δις, πλέον, μεταλλιούχος σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (ήταν "χάλκινος" στο Τόκιο το 2021) έκανε μία κατάθεση ψυχής, μιλώντας ξανά στην κάμερα της ΕΡΤ για τη δύσκολη διαδρομή μέχρι τη συμμετοχή του στους Αγώνες, τους ανθρώπους που τον υποστήριξαν για να κλείσει με τη φράση:

«Δεν δίνω μαθήματα ζωής, υπενθυμίζω αυτά που ξέρουμε, αλλά ξεχνάμε».

Ο Αντώνης Τσαπατάκης γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1988 στα Χανιά της Κρήτης, είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες Ολυμπιονίκες των Παραολυμπιακών Αγώνων και παγκόσμιους πρωταθλητές στην κολύμβηση. Αγωνιζόμενος κυρίως στην κατηγορία SB4 των 100 μέτρων πρόσθιο, ο Τσαπατάκης έχει διακριθεί για τη δύναμη, το πάθος και την αποφασιστικότητά του, στοιχεία που τον έχουν καταστήσει εμβληματική μορφή στον χώρο του αθλητισμού.

Ο Αντώνης μεγάλωσε στα Χανιά, και από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να κολυμπά στην τοπική δημόσια πισίνα. Στα 12 του χρόνια εντάχθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων ως αθλητής υδατοσφαίρισης, κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις τόσο στην κολύμβηση όσο και στο πόλο. Το 2005 έγινε δεκτός στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2006, ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσικλέτα προκάλεσε την παράλυση των κάτω άκρων του.

Η ανάγκη του για ανεξαρτησία και η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδήγησαν πίσω στην πισίνα. Μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες από το ατύχημα ξεκίνησε και πάλι την προπόνηση και το 2009 εντάχθηκε στον αθλητικό σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Μεγαλόνησος».

Η δύσκολη στιγμή στην αθλητική του καριέρα και η απόφαση να μην τα παρατήσει

Το 2009, η υγειονομική επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε τον Αντώνιο Τσαπατάκη ανίκανο να συνεχίσει την υπηρεσία του στο Σώμα λόγω της κατάστασης της υγείας του. Ωστόσο, αυτή η δύσκολη απόφαση δεν τον σταμάτησε. Μετά από χρόνια αφοσίωσης και αγώνων, ο Τσαπατάκης ανακοίνωσε το 2022 μια σημαντική εξέλιξη στην επαγγελματική του ζωή: προήχθη σε αξιωματικό της ΕΛΑΣ, μια εξέλιξη που αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα.

Ο ίδιος είχε πει τότε: «Εσείς έχετε καταφέρει κάτι το οποίο δεν φανταστήκατε ποτέ; Εγώ σήμερα κατάφερα κάτι που δεν είχα τολμήσει καν να ονειρευτώ... Το 2009 η υγειονομική επιτροπή της ΕΛΑΣ με θεώρησε ανίκανο να συνεχίσω την υπηρεσία μου στο Σώμα. Σήμερα προήχθην σε αξιωματικό του Σώματος έπειτα από τη νίκη μου στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο 2020. Τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια όμως την ένιωσα για το γεγονός ότι κατάφερα, μέσω της αλλαγής του νομοσχεδίου που ζήτησα, να επαναπροσληφθούν άλλοι 14 συνάδελφοι που είχαν αποταχθεί για τον ίδιο λόγο».

Η διεθνής καριέρα και οι διακρίσεις στους Παραολυμπιακούς

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε μια ακόμη λαμπρή καριέρα που δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα. Οι διεθνείς διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν και το ίδιο έτος, δηλαδή το 2009 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα IPC στην Ισλανδία. Από τότε, έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας περισσότερα από 20 μετάλλια (χρυσά, ασημένια και χάλκινα), ενώ κατέχει δύο εθνικά ρεκόρ.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016, ο Τσαπατάκης κατέκτησε την τέταρτη θέση στα 100μ. πρόσθιο SB4, καταρρίπτοντας ευρωπαϊκά ρεκόρ. Το 2015 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) στη Γλασκώβη, σπάζοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήρθε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 (οι οποίοι διεξήχθησαν το 2021), όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, την πρώτη του διάκριση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2022 ο Τσαπατάκης κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 100 μ. πρόσθιο SB4 στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας, ενώ το 2023 διατήρησε τον τίτλο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μάντσεστερ.

Ο δις παραολυμπιονίκης έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή, έχοντας δημιουργήσει το παιδικό βιβλίο «Το όνειρο» θέλοντας να ευαισθητοποιήσει περισσότερο ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες. Τα λόγια είναι περιττά για να χωρέσουν την σπουδαιότητα του ασημένιου παραολυμπιονίκη του Παρισιού.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ