Quincy Jones: Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός σε ηλικία 91 ετών

Quincy Jones: Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός σε ηλικία 91 ετών 1

Ο πολυβραβευμένος μουσικός, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, σε ηλικία 91 ετών.

ΑΠΟ GRACE TEAM

«Μαύρη» είναι η σημερινή ημέρα για την διεθνή μουσική βιομηχανία, αφού πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστή η είδηση θανάτου του μουσικού Quincy Jones.

Ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, σε ηλικία 91 ετών.

Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1933 στο Σικάγο. Η καριέρα του στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας κράτησε περισσότερες από έξι δεκαετίες, είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής -από τον Frank Sinatra και τον Michael Jackson έως τον Ray Charles και την Aretha Franklin -, ενώ κατέχει το ρεκόρ των 80 υποψηφιοτήτων στα βραβεία Grammy – έχοντας κερδίσει 28 βραβεία αλλά και το βραβείο Grammy Legend που του απονεμήθηκε το 1992.

Ο Jones έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1950 ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας τζαζ μουσικής, προτού προχωρήσει στην ποπ μουσική και τη σύνθεση μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1969, ο Quincy Jones και ο συνεργάτης του τραγουδοποιός Bob Russell έγιναν οι πρώτοι Αφροαμερικανοί που προτάθηκαν ποτέ για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, για το «The Eyes of Love» από την ταινία «Απαγόρευση».

Ο Jones ήταν επίσης υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη δουλειά του στην ταινία του 1967 «Εν Ψυχρώ», όντας ο πρώτος Αφροαμερικανός δύο φορές υποψήφιος την ίδια χρονιά.

Ήταν ακόμη παραγωγός, από κοινού με τον Michael Jackson, στα άλμπουμ του «Thriller» (1982) και «Bad» (1987), καθώς επίσης παραγωγός και διευθυντής ορχήστρας του φιλανθρωπικού τραγουδιού, το 1985, «We Are the World», το οποίο συγκέντρωσε κεφάλαια για τα θύματα του λιμού στην Αιθιοπία.

Το 2013, ο Jones εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame ως νικητής, μαζί με τον Lou Adler, του βραβείου Ahmet Ertegun. Το περιοδικό Time τον ανέδειξε ως έναν από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της τζαζ στον 20ού αιώνα.

SHARE THE STORY

Exit mobile version