ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Ο Σάββας Σαββόπουλος στη «Μεγάλη Εικόνα»: «Ένα παιδί πρέπει να το φροντίσεις από τη μήτρα. Το επενδύεις»

Ο Σάββας Σαββόπουλος στη «Μεγάλη Εικόνα»: «Ένα παιδί πρέπει να το φροντίσεις από τη μήτρα. Το επενδύεις» 1

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τη Νίκη Λυμπεράκη για το Mega, η οποία αξίζει την προσοχή μας.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Μπορεί η τηλεόραση να έχει ξεπέσει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν συνεντεύξεις που αξίζουν τον χρόνο και την προσοχή μας. Μία από αυτές ήταν και αυτή του κυρίου Σάββα Σαββόπουλου στη «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη στο κανάλι του Mega.

Ο Σάββας Σαββόπουλος στη «Μεγάλη Εικόνα»: «Ένα παιδί πρέπει να το φροντίσεις από τη μήτρα. Το επενδύεις» 2

Ο κ. Σάββας Σαββόπουλος είναι διακεκριμένος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής με πηγαίο ταλέντο στο να αφηγείται τα πράγματα απλοϊκά, αλλά πάντα βασιζόμενα στην επιστήμη της ψυχιατρικής την οποία ασκεί εδώ και 46 χρόνια. Με χιλιάδες ασθενείς στο ιστορικό του, μπορεί να μιλήσει κατάλληλα για τον σύγχρονο ανθρώπινο ψυχισμό, τονίζοντας ορισμένα σημεία, τα οποία αφορούν όλους μας.

Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης, ο κ. Σαββόπουλος τονίζει την καθοριστική σχέση ανάμεσα σε έναν γονιό και κυρίως σε μια μητέρα με το παιδί.

«Ένας γονιός πρέπει να αγαπάει τα παιδιά του και να τα φροντίζει, πολύ συχνά δεν συμβαίνει αυτό, όπως το παιδί στην Κρήτη, ρωτήστε τους εισαγγελείς ανηλίκων, δεν προλαβαίνουν.

«Το παιδί, το επενδύεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για να αποκτήσεις ένα παιδί που θα το φροντίσεις, πρέπει να το έχεις επενδύσει προτού συλληφθεί, πρέπει να το έχεις σκεφτεί, πρέπει να το φροντίσεις από τη μήτρα. Το παιδί, το επενδύεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σάββας Σαββόπουλος στη «Μεγάλη Εικόνα»: «Ένα παιδί πρέπει να το φροντίσεις από τη μήτρα. Το επενδύεις» 3

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στη συμπεριφορά του γονιού είναι να εμπεριέχει το παιδί, να το ακούει, να πιάνει τα μηνύματα, να μην το αγνοεί αλλά και αυτό γίνεται μέσα από τη φροντίδα.

Η σημασία της οριοθέτησης

«Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι οι οριακές παθολογίες, όπου τα παιδιά δεν έχουν καλή οριοθέτηση σε σχέση με τον εαυτό τους και τον κόσμο αλλά και ανάμεσα στο ασυνείδητο και το συνειδητό. Τα όρια μπαίνουν με την παρουσία και η οριοθέτηση είναι ένα καθήκον», εξήγησε.

«Τον πατέρα στο παιδί τον παρουσιάζει η μητέρα και θέτει η ίδια ένα όριο. Ο ρόλος του πατέρα είναι απαραίτητος στην οικογένεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός για να συνεχίσει: «Υπάρχουν μεγάλες ψυχικές διαταραχές που μερικοί προκαλούν αυτή την κατάσταση, το σύνδρομο Μινχάουζεν για να έχουν τη συμπάθεια γι' αυτά που τραβάνε, με τον τρόπο αυτό τραβούν την προσοχή και τη συμπάθεια».

Κι όταν ο ειδικός έπρεπε να εξηγήσει ποια είναι η επιτυχημένη μητέρα, εκείνος χρησιμοποίησε μια φράση του δικού του δασκάλου τονίζοντας:

«Επιτυχημένη μητέρα είναι εκείνη που κάνει το παιδί της τόσο ανεξάρτητο που να μην χρειάζεται να την πάρει τηλέφωνο που να μην νιώθει την υποχρέωση».

Σχετικά με τη μάστιγα της εποχής, τα αυτοάνοσα, τονίστηκε:

«Υπάρχουν παιδιά που οι γονείς τα πίεσαν να είναι πρωταθλητές, καταπληκτικά στο σχολείο, πράγματα που ήθελαν οι γονείς και ίσως οι ίδιοι δεν πέτυχαν. Τα παιδιά για να γίνουν αποδεκτά από τον γονιό, έφτασαν στα άκρα.

Τα παιδιά αυτά, παίρνουν αξία με το να πάρουν αξία από την κοινωνία και φτάνουν σε ένα σημείο που ξεπερνά το κόκκινο. Αυτοί οι άνθρωποι κουράζονται και δεν σταματούν και στο τέλος καταργείται ο συναγερμός της κούρασης και φτάνουν σε αυτοάνοσα.

Ξεκινήσαμε με μερικές δεκάδες αυτοάνοσα και έχουμε φτάσει σε εκατοντάδες. Υπάρχει τόσο στρες, κακή διατροφή, αδιαφορία για την ψυχική υγεία και από τα άτομα και από την κοινωνία, υπάρχει έλλειψη καλής διατροφής και άσκησης».

«Βιώνουμε έναν ναρκισσιστικό πολιτισμό», όπως σημειώθηκε.

«Παρόλο που παλαιότερα δεν υπήρχε νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, οι άνθρωποι ήταν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, υπήρχε αλληλεγγύη και το βασικότερο, δεν υπήρχαν οι μεγάλες διαφορές επιπέδου ζωής. Η διαφορά είναι το τραύμα», εξηγεί ο ειδικός τονίζοντας πως η προβολή της ανισότητας και ο ναρκισσιστικός πολιτισμος κάνουν τελικά τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους.

Μιλώντας για την υπόθεση των Τεμπών, ο ειδικός εξήγησε την έννοια του συλλογικού τραύματος:

«Ο κόσμος ταυτίστηκε με τα θύματα και τις οικογένειες. Το ίδιο συνέβη στο Μάτι, στη Μάνδρα ή στην Ηλεία, δείχνουν ότι υπάρχει ένα αναποτελεσματικό κράτος που δεν νοιάζεται τον πολίτη. Υπάρχει η μαζική ψυχολογία και εκεί ο κόσμος συσπειρώνεται για την ασφάλειά του αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών του. Σε όλο αυτό προτίθεται πως δεν έχει αποκαλυφθεί τι έχει συμβεί, ο κόσμος αναρωτιέται αν γνωρίζει την αλήθεια κι αυτό λειτουργεί ως δυσπιστία. Για να κλείσει αυτή η υπόθεση θα πρέπει να βγει μπροστά η αλήθεια και να αποδοθεί η δικαιοσύνη για να επέλθει το πένθος και η κάθαρση».

Θεραπεύονται τελικά τα ψυχικά νοσήματα;

Στο αν θεραπεύονται τα προβλήματά μας, ο ψυχίατρος λέει ένα ξεκάθαρο «ναι» τονίζοντας πως «τα ψυχολογικά προβλήματα δεν είναι "πολυτελείας" και υπήρχαν ανέκαθεν. Σε κάθε χώρα υπάρχει 1% ποσοστό σχιζοφρένειας».

ΑΠΟΡΡΗΤΟ