ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Η Paris Hilton υποστηρίζει πως η ΔΕΠΥ είναι η μυστική της υπερδύναμη

Η Paris Hilton υποστηρίζει πως η ΔΕΠΥ είναι η μυστική της υπερδύναμη 1
Photo by Randy Shropshire/Variety via Getty Images

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στα άτομα με ΔΕΠΥ και η Paris Hilton μίλησε για τα πρώτα συμπτώματα κατά την παιδική της ηλικία, τη διάγνωση ως ενήλικη, το στίγμα αλλά και τα θετικά αυτής της διαταραχής, που την κάνουν να ξεχωρίζει.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η Paris Hilton έχει μιλήσει ανοιχτά για τη ζωή της με τη ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή στα αγγλικά ADHD). Το έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις της, το έχει συζητήσει στα social media και τώρα το αποτύπωσε και σε τραγούδι. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες η μη κερδοσκοπική της οργάνωση, 11:11 Media Impact συνεργάστηκε με οργανισμούς όπως το Understood.org για να αλλάξει το αφήγημα γύρω από τη ΔΕΠΥ. Η δράση αφορά γυναίκες και παιδιά που είτε υποψιάζονται ότι έχουν ΔΕΠΥ είτε προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή τους μετά από τη διάγνωση. Η διάσημη κληρονόμος ετοιμάζει ένα νέο άλμπουμ, στο οποίο υπάρχει το τραγούδι ADHD, με τους ακόλουθους στίχους:

«Τώρα κοιτάξτε με, είμαι όσο καλύτερη μπορώ. Ήμουν τόσο πεσμένη, νόμιζα ότι δεν θα ήμουν ποτέ ελεύθερη. Η υπερδύναμή μου ήταν μέσα μου. Βλέπετε; Ήταν η ΔΕΠΥ». Με αφορμή την έναρξη του Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένος μήνας στην ευαισθητοποίηση για τη ΔΕΠΥ, η σταρ έδωσε μια συνεντευξη όπου μιλά ανοιχτά για τη διαταραχή της.

«Μεγαλώνοντας, πάντα μου έλεγαν ότι ήμουν πολύ ενεργητική, υπερβολικά αποσυγκεντρωμένη, πολύ ομιλητική — πάρα πολύ . Το μυαλό μου έτρεχε συνεχώς, πηδώντας από τη μια σκέψη στην άλλη, σαν ένα φλίπερ που αναπηδά μέσα στο κεφάλι μου ή μια Ferrari με φρένα ποδηλάτου (μια μεταφορά που μου περιέγραψε κάποτε ο Dr. Edward Hallowell). Η συνεχής ανάγκη μου για διέγερση, σε συνδυασμό με ένα σχολικό σύστημα που απέτυχε να χωρέσει μέσα του τη φυσική εκμάθηση, με οδήγησαν σε ένα κέντρο αναμόρφωσης, που προφανώς είχε σκοπό να με "διορθώσει"».

Μακάρι να είχε ρωτήσει κάποιος τότε, « Τι συμβαίνει πραγματικά με αυτήν;» Αντίθετα, πέρασα χρόνια νιώθοντας παρεξηγημένη, τιμωρημένη για τον τρόπο που λειτουργούσε ο εγκέφαλός μου. Μόνο πολύ αργότερα στη ζωή μου ανακάλυψα τι συνέβαινε πραγματικά: είχα ΔΕΠΥ – ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας – Για πολλές γυναίκες, η ΔΕΠΥ είναι συχνά ένας σιωπηλός αγώνας. Μάλιστα, 21 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 18-64 ετών πιθανότατα έχουν ΔΕΠΥ ή μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, και πολλές από αυτές είναι ακόμα αδιάγνωστες. Μελέτες δείχνουν ότι τα κορίτσια διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ πολύ σπανιότερα από τα αγόρια, επειδή τα συμπτώματά τους δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με τις υπερκινητικές, διασπαστικές συμπεριφορές που συνήθως συνδέονται με τη ΔΕΠΥ στα αγόρια», αποκάλυψε η Paris Hilton.

Ωστόσο, μίλησε με πολύ υπερηφάνεια για όλα εκείνα τα θετικά που της έχει "δώσει" η ΔΕΠΥ.

«Η ΔΕΠΥ δεν είναι περιορισμός. Είναι υπερδύναμη. Είναι το μυστικό μου όπλο σε έναν κόσμο που συχνά μας λέει να παίξουμε με ασφάλεια. Ο εγκέφαλός μου δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή — κάνει ζιγκ-ζαγκ και εξερευνά αχαρτογράφητες περιοχές, επιτρέποντάς μου να σπάσω τα όρια και να παραμένω στον παλμό των πραγμάτων. Η ΔΕΠΥ είναι ο λόγος που μπόρεσα να προβλέψω τις τάσεις, μου έδωσε τη δημιουργικότητα να οικοδομήσω μια αυτοκρατορία, την ορμή να συνεχίσω να υπερβαίνω τα όρια και την ενσυναίσθηση να συνδεθώ με τους ανθρώπους σε ένα βαθύτερο επίπεδο» εξηγεί.

Όπως συμπληρώνει: «Ένα από τα πιο ισχυρά χαρίσματα της ΔΕΠ-Υ είναι η ικανότητα να επικεντρώνομαι υπερβολικά σε πράγματα με τα οποία είμαι παθιασμένη. Όταν με ενδιαφέρει κάτι, μπορεί να χάσω τον εαυτό μου σε αυτό εντελώς, πηγαίνοντας πιο βαθιά από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτή η ικανότητα ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές από τις επιτυχίες μου, επειδή ρίχνομαι σε κάθε λεπτομέρεια και έχω εμμονή με ένα έργο για ώρες, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου. Επειδή ο εγκέφαλός μου ευδοκιμεί με το νέο, τις τολμηρές ιδέες και την καινοτομία, βλέπω τον κόσμο γεμάτο δυνατότητες και έχω μάθει να αγκαλιάζω αυτή την ενέργεια».

Παρά τα θετικά, επιμένει, πως δεν είναι όλα ρόδινα για όσους έχουν ΔΕΠΥ ή άλλη μορφή νευροδιαφορετικότητας, ειδικά για τα λιγότερο προνομιούχα άτομα.

«Η ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να είναι συνθλιπτική και εξαντλητική επειδή το μυαλό μου βουίζει συνεχώς από σκέψεις, ιδέες και περισπασμούς. Οι άνθρωποι βλέπουν συχνά τη λαμπερή, επιτυχημένη πλευρά μου, αλλά στα παρασκήνια, υπάρχουν μέρες που ο θόρυβος μέσα στο κεφάλι μου μπορεί να είναι τόσο δυνατός που είναι δύσκολο να βρω σαφήνεια.

Με τον καιρό έμαθα να διαχειρίζομαι τις δύσκολες στιγμές μου, δημιουργώντας τάξη στη ζωή μου — δημιουργώντας συστήματα για να με κρατούν προσγειωμένη και να περιβάλλω τον εαυτό μου με μια ομάδα που καταλαβαίνει πώς δουλεύω καλύτερα. Ένα από τα αγαπημένα μου hacks είναι να ακούω όλα όσα διαβάζω σε μορφή ήχου (audiobooks, podcasts)! Αλλά ακόμα και με αυτές τις στρατηγικές, υπάρχουν μέρες που η ΔΕΠΥ μπορεί να μοιάζει σαν καταιγίδα στην οποία πρέπει να πλοηγηθώ, και αυτό είναι οκ. Είναι μέρος του ταξιδιού και έχω μάθει να συγχωρώ τον εαυτό μου εκείνες τις στιγμές».

Τέλος μίλησε για το στίγμα της νευροαπόκλισης:

«Το στίγμα που περιβάλλει τη ΔΕΠΥ - και γενικά τη νευροαπόκλιση - πρέπει να αλλάξει. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου συχνά απαιτείται να χωράμε σε κουτάκια, να ακολουθούμε τους κανόνες και να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που τα κάνουν όλοι οι άλλοι. Αλλά η ΔΕΠΥ μου με έχει διδάξει ότι τα πιο μαγικά πράγματα συμβαίνουν όταν απελευθερώνεσαι από αυτές τις προσδοκίες. Πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα νευροαποκλίνοντα άτομα ως «διαταραγμένα» και να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα μοναδικά δώρα που φέρουν».

Όλο το μήνα του Οκτωβρίου, η κληρονόμος θα ανεβάζει καθημερινά περιεχόμενο σχετικό με τη ΔΕΠΥ στα social media της.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ