Η Cindy Ngamba είναι η πρώτη πρόσφυγας Ολυμπιονίκης – «Στο τέλος της ημέρας, είσαι απλά άνθρωπος»

Η Cindy Ngamba είναι η πρώτη πρόσφυγας Ολυμπιονίκης – «Στο τέλος της ημέρας, είσαι απλά άνθρωπος» 1
@refugeeolympicteam / Instagram

«Δεν πρέπει ποτέ να βλέπεις κάποιον ως πρόσφυγα ή μετανάστη, πρέπει να τους βλέπεις γι’ αυτό που είναι», είναι μέρος της δήλωσής της.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η Cindy Ngamba είναι η αθλήτρια από την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων που κατάφερε να εξασφαλίσει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της αποστολής. Η 25χρονη αγωνίστηκε στο άθλημα της πυγμαχίας, το οποίο απασχόλησε έντονα τις προηγούμενες ημέρες προκαλώντας άδικο και παγκόσμιο διασυρμό κατά της Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία.

Η Ngamba όμως φαίνεται να πήρε «εκδίκηση» για όλους τους “διαφορετικούς αυτού του κόσμου”. Πρόσφυγας, λεσβία και τώρα ολυμπιονίκης.

Η Cindy Ngamba είναι η πρώτη πρόσφυγας Ολυμπιονίκης – «Στο τέλος της ημέρας, είσαι απλά άνθρωπος» 2

Με τη νίκη της απέναντι στη Γαλλίδα Davina Michelle, η Cindy Ngamba κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά της πυγμαχίας των 75 κιλών, και να διεκδικήσει το αργυρό και το χρυσό μετάλλιο, για την ομάδα της, την Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων που δημιουργήθηκε το 2015. Ακόμα και αν χάσει στους ημιτελικούς, η Cindy Ngamba έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο βάθρο των Ολυμπιακών αγώνων και στα βιβλία των Ολυμπιακών ρεκόρ.  Κυρίως όμως έχει εξασφαλίσει μια θέση στην παγκόσμια ιστορία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, γράφοντας το δικό της κεφάλαιο.

Οι δηλώσεις της Cindy Ngamba μετά τη νίκη του Ολυμπιακού μεταλλίου

«Αυτό το μετάλλιο σημαίνει τα πάντα για μένα. Ελπίζω να μπορέσω να αλλάξω το χρώμα του μεταλλίου μου στον επόμενο αγώνα»,  δήλωσε η 25άχρονη πυγμάχος μετά τη νίκη της. «Θέλω να πω στους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, συνεχίστε να εργάζεστε σκληρά, συνεχίστε να πιέζετε τον εαυτό σας και μπορείτε να πετύχετε τα πάντα», είπε στέλνοντας το δικό της μήνυμα, στους ανθρώπους της δικής της πατρίδας: Την πατρίδα της παγκόσμιας προσφυγιάς.

Όταν η Cindy σε ηλικία 11 χρονών έφτασε στο Μπόλτον της Αγγλίας, ταξιδεύοντας από το Καμερούν, χωρίς τη μητέρα της, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα, ήρθε αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της. Παρά το σκληρό μπούλινγκ που δέχθηκε από τα παιδιά στο σχολείο, αφιερώθηκε στον αθλητισμό βρίσκοντας στους καθηγητές της, ειδικά στους γυμναστές μια δεύτερη οικογένεια.

Στα 18 της χρόνια, έχοντας ήδη ξεκινήσει την καριέρα της στην πυγμαχία, έκανε coming out, λέγοντας δημόσια, στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον της ότι είναι ομοφυλόφιλη.

«Στη χώρα μου μπορεί να σε βάλουν στη φυλακή ή να σε σκοτώσουν αν είσαι γκέι όπως εγώ», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων.

Μετά από αυτό κατάλαβε δεν υπήρχε γυρισμός για εκείνη στην πατρίδα των παιδικών της χρόνων. «Ο δικηγόρος μου έλεγξε τι ισχύει στη χώρα μου και είδε ότι μπορεί να σε βάλουν στη φυλακή ή να σε σκοτώσουν αν είσαι γκέι όπως εγώ. Δεν θα το άντεχα να με στείλουν πίσω».

Το 2019, σε ηλικία 21 ετών, η Cindy Ngamba συνελήφθη μαζί με τον αδελφό της σε έλεγχο της αστυνομίας επειδή δεν είχε χαρτιά. Την έστειλαν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Λονδίνο, χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της. Είχε ήδη ξεκινήσει την καριέρα της ως πυγμάχος κερδίζοντας μετάλλια σε τοπικά πρωταθλήματα. Είχε μάλιστα γίνει δεκτή από την τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, που τη συνεχάρη για τις επιδόσεις της.

Όμως αυτά δεν είχαν καμία σημασία για το Βρετανικό κράτος, που την απείλησε με ποινή απέλασης στο Καμερούν, επειδή θεωρήθηκε ότι είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα. Η Cindy Ngamba απέκτησε την ιδιότητα του πρόσφυγα μόλις πριν δύο χρόνια. Έπρεπε να αποδείξει στις αρχές ότι είναι ομοφυλόφιλη και ότι αν γυρίσει πίσω, κινδυνεύει ακόμα και με θάνατο.

«Στο τέλος της ημέρας, είσαι απλά άνθρωπος»

«Στην αρχή αισθανόμουν ντροπή που με αποκαλούσαν προσφύγισσα, γιατί ένιωθα αβοήθητη. Αλλά ζεις και μαθαίνεις. Πλέον έχω διαφορετική νοοτροπία. Στο τέλος της ημέρας, είσαι απλά άνθρωπος. Δεν πρέπει ποτέ να βλέπεις κάποιον ως πρόσφυγα ή μετανάστη, πρέπει να τους βλέπεις γι’ αυτό που είναι», έχει δηλώσει.

Της έχουν αρνηθεί τουλάχιστον δύο φορές την απόκτηση ιθαγένειας. Παρά τις διακρίσεις στον αθλητισμό – έχει κατακτήσει τρεις εθνικούς τίτλους σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους και έχει λάβει υποστήριξη από την Βρετανική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (GB Boxing).

Παρά τις καταθέσεις των προπονητών της ενώπιον των αρχών, παρά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε εγκληματολογία, οι αρμόδιοι ήταν ανένδοτοι.

H Cindy Ngamba προπονείται με την πυγμαχική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, όμως λόγω του ζητήματος με την ιθαγένεια δεν μπορεί να πάρει χρήματα, ούτε να της καλύψουν τα έξοδα. Έτσι, βασίζεται κυρίως στους χορηγούς.  Μόλις αποκτήσει βρετανικό διαβατήριο, θα μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας πυγμαχίας της Μεγάλης Βρετανίας, και ενδεχομένως να εκπροσωπήσει τη χώρα σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Προς το παρόν η μόνη «πατρίδα» που τη δέχτηκε είναι η Ολυμπιακή Ομάδα των προσφύγων. Αυτής της πατρίδας τη σημαία ύψωσε περήφανη, κι αυτή θα ανεμίσει, είτε διακριθεί είτε όχι στους επόμενους αγώνες της Πέμπτης.

SHARE THE STORY