Στα καλά νέα της ημέρας έχουμε την Tilda Swinton να μας υπενθυμίσει, πως ενάντια σε όλον αυτό τον σκοταδισμό που κυριαρχεί, θα υπάρχουν προσωπικότητες που θα βγαίνουν μπροστά, και με θάρρος θα λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την ομιλία του Richard Gere, έχουμε την Tilda Swinton, η οποία τιμήθηκε με Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο, στη φετινή Μπερλινάλε. Η ηθοποιός όμως, πέρα από τον κινηματογράφο, χρησιμοποίησε την περίσταση για να καταγγείλει τους «εγκληματίες πολέμου», τις «κρατικές μαζικές δολοφονίες» και τις «κυβερνήσεις που είναι εξαρτημένες στην απληστία».
Στην ομιλία της την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, η Swinton εξήρε το φεστιβάλ ως «ένα βασίλειο χωρίς σύνορα και χωρίς πολιτική αποκλεισμού, δίωξης ή απέλασης». Στη συνέχεια μίλησε για την «εκπληκτική αγριότητα των μαζικών κρατικών δολοφονιών που επιτρέπονται από τη διεθνή κοινότητα».
«Είναι απαράδεκτο για την ανθρώπινη κοινωνία», πρόσθεσε, αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ούτε αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες συγκρούσεις. Ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους παγκόσμιους ηγέτες για τη συνεργασία τους με τους «καταστροφείς του πλανήτη».