Οραμα και στόχοι για το μέλλον

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 1

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρέθεσε μια λαμπερή εκδήλωση στον Φάρο, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, φίλων και πυλώνων της εβραϊκής κοινότητας.

ΑΠΟ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ STUDIO PANOULIS

Το όραμα για ένα μεγαλύτερο κοινωνικό έργο και τη συμβολή στην πολιτιστική εξέλιξη της ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας -μέσα από πρωτοποριακές δράσεις με έμφαση στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ψηφιοποίηση- παρουσιάστηκε σε μια μοναδική βραδιά με εκλεκτούς καλεσμένους.

Στη συνεισφορά και τη συγκέντρωση απαραίτητων πόρων, ώστε το ΕΜΕ να συνεχίσει το ουσιαστικό του έργο στάθηκε ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Ερρίκος Αμπραβανέλ,  ο οποίος προσέφερε ένα συμβολικό βραβείο στον Καθηγητή κ. Δημήτρη Αργυριάδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο Σαμουήλ -Μάκης Μάτσας, Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του Μουσείου για το πολύτιμο έργο του στην εξέλιξη και καθιέρωση του Μουσείου ως καταφυγίου μνήμης και κατανόησης

Ο κύριος Ερρίκος Αρώνες, Πρόεδρος του Δ.Σ Συλλόγου Φίλων Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος επεσήμανε

 

 

 

 

 

Το έργο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος κινείται σε τρεις άξονες: τους Επισκέπτες, την Έρευνα και την Εκπαίδευση

Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ο επανασχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και η εσωτερική ανακαίνιση του κτιρίου μας στην Πλάκα, που αποτελούν σημαντικά βήματα για την εξέλιξή του Μουσείου σε έναν οργανισμό που θα αναδεικνύει με σύγχρονο τρόπο τη συμμετοχή και τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Ελλάδας».

.

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 2

Το ζεύγος Μάκη και Ρούλας Μάτσα με τα παιδιά τους Μίνω και Μαργαρίτα

Ο Σαμουήλ Μάκης Μάτσας και η ιστορία του ως Προέδρου του Μουσείου αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Μουσείου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος κ. Μίκης Μοδιάνο: «Το έργο του κ. Μάτσα, αναδείχθηκε ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, δίνοντας έτσι τη βάση για την υλοποίηση πιο πρωτοποριακών σχεδίων. Θέλουμε να κάνουμε την επίσκεψη στο Μουσείο μια εμπειρία η οποία για τους επισκέπτες, ανεξάρτητου ηλικίας, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους» .

 

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 3

Η κυρία Αλίκη Μπενρουμπή,ο κύριος Ερρίκος Αμπραβανέλ, το ζεύγος Δημήτρη και Ελένης Αργυριάδη και ο κύριος Ζάκινος Κοέν

Η ανακήρυξη του Μουσείου ως Ερευνητικού Κέντρου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η δημιουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων αποτελούν μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που επισημάνθηκαν.

Επιπλέον, η έκδοση-σταθμός της συλλογής εβραϊκών επιγραφών «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae» και η εκπαιδευτική δράση του Μουσείου, με την επίσκεψη περίπου 12.000 ατόμων κάθε χρόνο ανάμεσά τους 200 εκπαιδευτικοί και 3.500 μαθητές, καθώς και τη διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού video με θέμα το Ολοκαύτωμα και εκπαιδευτικό ταξίδι στο Άουσβιτς για τους νικητές, αποτελούν παραδείγματα της σημαντικής έρευνας και των δραστηριοτήτων του Μουσείου με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση χρόνια λανθασμένων πεποιθήσεων, και την διάδοση της ενσυναίσθησης και της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και λαών.

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 4

Οι κύριοι Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και Μιχάλης Βλασταράκης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και τη συμβολή μεγάλων χορηγών, όπως η Eurobank Private Banking.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς είχα αναλάβει ο Μίνως Μάτσας και η ορχήστρα του.

 

 

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 5

Το ζεύγος Ερρικου Αρρώνες και Μαρίας Παπαθανασίου και Νταβίντ Ματταθιάς

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 6

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, ο κύριος Μίνως Μάτσας και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 7

Οι κύριοι Βίκτωρας Άσσερ, Ζάκινος Κοέν, Ερρίκος Αμπραβανέλ, η κυρία Ευγενία Χριστοδουλάκου και οι κύριοι Μίκης Μοδιάνο, Μίνως Μάτσας και Ερρίκος Αρώνες

Σχετικά με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ένα ιστορικό, λαογραφικό και εθνολογικό μουσείο, σκοπός του οποίου είναι η συγκέντρωση, καταγραφή, διαφύλαξη, και ανάδειξη της κληρονομιάς των προπολεμικών και μεταπολεμικών εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας.  Στα 45 χρόνια λειτουργίας του, έχει πετύχει πολλές και σημαντικές αναγνωρίσεις όπως το Σήμα Αναγνώρισης Accredited Museum από το Υπουργείο Πολιτισμού.  Είναι επίσης Αναγνωρισμένο Ερευνητικό Κέντρο από το 2014, με σχετική απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η συλλογή του αποτελείται από πάνω από 10.000 αντικείμενα, όπως έγγραφα και ιστορικά τεκμήρια σχετικά με την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, σπάνια και πολύτιμα υφάσματα, ιερά θρησκευτικά κειμήλια, παραδοσιακές φορεσιές καθώς και σημαντικό οπτικοακουστικό αρχείο το οποίο αριθμεί πάνω από 135 συνεντεύξεις, κατά κύριο λόγο Μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κρύφτηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ή που συμμετείχαν στην Αντίσταση.

Εκτός από τις μόνιμες συλλογές του, παρέχει στους επισκέπτες περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, virtual ξεναγήσεις καθώς και μια εμπειρία ψηφιακής πραγματικότητας εμπνευσμένης από την ιστορία της Ρόζας Ασσέρ Πάρδο ταξιδεύοντας τον περιηγητή στο παρελθόν του εβραϊκού πολιτισμού, της εβραϊκής παράδοσης και της εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://jewishmuseum.gr/

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 8

Το ζεύγος Απόστολου και Αφροδίτης Βιλδιρίδη με την κόρη τους Στέλλα

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 9

Οι κυρίες Μαρίνα Κομνηνού και Ρεβέκκα Καμχή

Οραμα και στόχοι για το μέλλον 10

Το ζεύγος Σέργιου και Φανής Μορντώ με την κόρη τους Λέα

SHARE THE STORY