Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια δερματολογική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γύρω από τη ραγδαία αύξηση των μελαγχρωματικών διαταραχών, δηλαδή των σκούρων κηλίδων, σε όλες τις ηλικίες. Ποιος είναι ο μηχανισμός που τις προκαλεί, πώς μπορούμε να τις προλάβουμε και πώς να τις σβήσουμε από το πρόσωπό μας; Οι ειδικοί μάς απαντούν.
Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες, σιωπηλές και, συγχρόνως, δύσκολες στην αντιμετώπισή τους δερματικές παθήσεις. Ο λόγος για τις σκούρες κηλίδες, οι οποίες μπορεί να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας, ωστόσο με την παρουσία τους δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του δέρματος, η παραγωγή της μελανίνης, έχει βγει εκτός ελέγχου.
«Πίσω από την υπερμελάγχρωση κρύβεται μια σύνθετη διαδικασία, με πρωταγωνιστή τη μελανίνη», εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα και προσθέτει: «Η μελανίνη είναι ένα βασικό στοιχείο του δέρματος και έχει ως βασική αποστολή να προστατεύει τα κύτταρα από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία – η ενεργοποίησή της είναι εκείνη που δίνει στην επιδερμίδα το ομοιόμορφο μπρονζέ χρώμα από την ηλιοθεραπεία. Όταν ο φυσιολογικός ρυθμός παραγωγής της διαταραχθεί, εμφανίζονται οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες». Τι μπορεί να εκτροχιάσει την παραγωγή της μελανίνης; «Κυρίως η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, οι ορμονικές διαταραχές και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές και δερματολογικές πράξεις, οι οποίες συνδέονται με τη δημιουργία φλεγμονής. Οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές που ενεργοποιούνται αυτόματα δίνουν εντολή στα μελανινοκύτταρα να παραγάγουν περισσότερη μελανίνη για επιπλέον προστασία. Όμως αυτή η υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης δεν μπορεί να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κηλίδες, πανάδες και υπερμελαγχρώσεις», απαντά η δερματολόγος.
Κυρίως η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, οι ορμονικές διαταραχές και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές και δερματολογικές πράξεις, οι οποίες συνδέονται με τη δημιουργία φλεγμονής.