ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Πρώτη φορά Botox: 10 αλήθειες που θέλετε να ξέρετε

Πρώτη φορά Botox: 10 αλήθειες που θέλετε να ξέρετε 1

"Εισαγωγή" στην πιο δημοφιλή μη επεμβατική θεραπεία κατά των ρυτίδων.

ΑΠΟ ΙΛΙΑΔΑ ΚΛΑΓΚΟΥ

Είναι η πιο δημοφιλής μη επεμβατική θεραπεία για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και της χαλάρωσης και, αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό, θα αφήσουμε τους αριθμούς να το επιβεβαιώσουν: το 2022, πάνω από 9 εκατομμύρια ενέσιμες θεραπείες Botox έγιναν σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 26,1% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, γεγονός που δείχνει μια ξεκάθαρη τάση προς την μη επεμβατική αντιμετώπιση των ρυτίδων έναντι των χειρουργικών μεθόδων.

 

Αυτή η… πρωτοκαθεδρία του Botox στο σύμπαν των μη επεμβατικών treatments είναι απολύτως δικαιολογημένη καθώς πρόκειται για μια θεραπεία που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας και μηδενικές ανεπιθύμητες ενέργειες, εφόσον γίνει σωστά.

Για εσάς, λοιπόν, που σκέφτεστε να κάνετε το πρώτο σας Botox αλλά έχετε ακόμα κάποιες απορίες που θέλετε να διευκρινίσετε, ζητήσαμε από την δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα να μας εξηγήσει όλα τα βασικά σημεία που χρειάζεται να γνωρίζετε πριν κλείσετε το ραντεβού σας στον ειδικό.

#1

Τι είναι το Botox;

“Το Botox είναι η εμπορική ονομασία της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, δηλαδή μιας  πρωτείνης που μαλακώνει παροδικά την ένταση της σύσπασης των μυών, δεν παραλύει ούτε καταστρέφει μυς και νεύρα”, εξηγεί η δερματολόγος. Εδώ αξίζει να διευκρινίσουμε πως η εμπορική ονομασία Botox ανήκει στην εταιρία Allergan η οποία και δημιούργησε το φάρμακο που έγινε τόσο δημοφιλές παγκοσμίως ώστε να δώσει το όνομά του σε όλες τις θεραπείες με τοξίνες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εταιρίες που κάνουν βοτουλινική τοξίνη – έχουμε το Dysport, το Alluzience και πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά και μια κορεάτικη τοξίνη που ονομάζεται Letybo, όλα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

#2

Σε ποια ηλικία ενδείκνυται να ξεκινήσω;

“Η ένδειξη χρήσης του είναι όταν αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες ρυτίδες. Κατά τη γνώμη μου  μια πολύ καλή ηλικία να ξεκινήσει κάποιος το Botox είναι στα 28-30 έτη. Για νωρίτερα είμαι κάπως επιφυλακτική, όχι γιατί υπάρχει κάποια αντένδειξη αλλά γιατί ίσως και να μην είναι και τόσο απαραίτητο.”, μας λέει η ειδικός.

#3

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Αν δεν αισθάνεστε άνετα με την ιδέα των ενέσιμων, η δερματολόγος διευκρινίζει πως “Στο Botox η έγχυση γίνεται με πολύ λεπτή βελόνα σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία και είναι σχεδόν ανώδυνη”.

#4

Σε ποιά σημεία του προσώπου μπορώ να κάνω Botox;

“Είναι ιδανική θεραπεία για μέτωπο, μάτια και μεσόφρυο, καμία κρέμα και καμία άλλη θεραπεία δεν θα δώσει αυτό το πολύ ωραίο αποτέλεσμα που δίνει το Botox κ με την ασφάλεια που το προσφέρει. Παρόλο που στα social media ακούγεται πολύ συχνά το Botox σε όλο το πρόσωπο, και ειδικά στο κάτω μέρος του προσώπου για να ανορθώσει το περίγραμμα, αυτό θα πρέπει να γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, μόνο αν υπάρχει πολύ σαφής ένδειξη, γιατί είναι πολύ συχνές οι ανεπιθύμητες ενέργειες με μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί ασυμμετρία στο χαμόγελο η οποία θα κρατήσει γύρω στους 2 μήνες – και εννοείται ότι θα πρέπει να γίνει από έναν πάρα πολύ έμπειρο γιατρό”, τονίζει η κυρία Ρήγα.

#5

Έχει ανεπιθύμητες ενέργειες;

Η ασφάλεια του Botox είναι αποδεδειγμένη κι ο τρόπος δράσης πλήρως αποσαφηνισμένος γιατί χρησιμοποιείται από πολύ παλιά στη νευρολογία σε υπερπολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούμε στις αισθητικές θεραπείες, ακόμα και σε μικρά παιδιά και σε καταστάσεις που έχουν σπασμό οι μυς και υπεραντιδραστικότητα”, λέει η ειδικός.”Όταν εφαρμόζεται σωστά, από έμπειρο ειδικό, ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών είναι σχεδόν μηδενικός“, λέει η ειδικός. “Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτές είναι πλήρως αναστρέψιμες γιατί η δράση του στους μυς είναι παροδική με μέγιστη διάρκεια τους 4 μήνες. Άρα σταματάει η δράση του, αποβάλλεται από τον οργανισμό μας με έναν πολύ ασφαλή τρόπο και ό,τι έχει συμβεί επανέρχεται στο φυσιολογικό – είναι αδύνατον να πάθει κάποιος μόνιμη ζημιά από θεραπεία με Botox και αυτό το κάνει ιδιαίτερα ασφαλές”.

#6

Τι είναι το Baby Botox;

“Baby botox σημαίνει λιγότερες μονάδες φαρμάκου ή λιγότερα σημεία έγχυσης”, λέει η δερματολόγος στο Grace. “Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία όσο με τις ανάγκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε – για παράδειγμα, μια νέα κοπέλα μπορεί να έχει έντονη κινητικότητα των μυών και να χρειάζεται πιο πολλές μονάδες Botox σε σχέση με μια μεγαλύτερη, λιγότερο εκφραστική γυναίκα”.

#7

Σε πόσο διάστημα φαίνονται πλήρως τα αποτελέσματα;

“Το αποτέλεσμα του Botox είναι σταδιακό οπότε αν έχετε κάποιο επίσημο γεγονός θα πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον μία εβδομάδα με 15 μέρες πριν, ακόμα και ένα μήνα νωρίτερα ώστε να έχει μαλακώσει το αποτέλεσμά του και να είναι πιο φυσικό”, εξηγεί η ειδικός.

#8

Τι να προσέξετε μετά τη θεραπεία;

“Μετά τη θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγετε τη ζέστη, την έντονη φυσική δραστηριότητα, την ηλιοθεραπεία”, τονίζει η κυρία Ρήγα.
“Επίσης αποφύγετε το καυτό νερό, τη σάουνα και γενικά την υψηλή θερμοκρασία γιατί ακυρώνει τη δράση του φαρμάκου. Για 4 ώρες μετά, δεν πρέπει να πιέσετε καθόλου τα σημεία της έγχυσης για να μη μεταφερθεί το φάρμακο σε άλλους μυς και προκύψει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ενώ πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ. Σε κάποια άτομα μπορεί να παρουσιαστεί  ήπιος πονοκέφαλος μετά τη θεραπεία (αν και το Botox είναι θεραπεία και για ημικρανίες) αλλά το σύμπτωμα υποχωρεί γρήγορα.”

 

#9

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

“Το φάρμακο βρίσκεται στο δέρμα και στους μυς για 4 μήνες, αποβάλλεται πλήρως μετά αλλά πολλές φορές το θεραπευτικό του αποτέλεσμα,αν δεν είναι υπερεκφραστικοί αυτοί που το κάνουν, μπορεί να κρατήσει ως 6 μήνες¨, μας λέει η ειδικός.

 

#10

Botox στις μεγαλύτερες ηλικίες

“Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ρυτίδες που είναι πολύ βαθιά χαραγμένες και δεν εξαφανίζονται όταν τεντώνουμε το δέρμα, δεν θα φύγουν με το Botox αλλά σίγουρα θα γίνουν λιγότερο βαθιές” τονίζει η ειδικός και προσθέτει. “Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα δεν στοχεύουμε τόσο στις ρυτίδες όσο στο να ξεκουράσουμε το μέτωπο γιατί όσο μεγαλώνουμε αδυνατίζουν οι μύς, χάνουν τον καλό τους τόνο και μπορεί να δημιουργηθεί οφρυόπτωση, δηλαδή να μην μπορεί αυτός που θεραπεύεται να σηκώσει καλά τα φρύδια του.

Χρειάζεται ένας καλός σχεδιασμός θεραπείας καθώς στόχος δεν είναι πάντα η λείανση των ρυτίδων αλλά η ξεκούραστη έκφραση – ακόμα και αν χρειαστεί να μείνουν και μια-δυο ρυτίδες”.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ