ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ιδιαίτεροι κανόνες ομορφιάς που ακολουθούν πιστά οι αθλήτριες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ιδιαίτεροι κανόνες ομορφιάς που ακολουθούν πιστά οι αθλήτριες 1

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το μακιγιάζ, πρέπει να είναι «περιποιημένο» και τα έντονα και extreme μανικιούρ δεν επιτρέπονται γιατί αποσπούν την προσοχή των κριτών.

ΑΠΟ ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΥΤΣΗ

Το να φτάσει ένας αθλητής να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι σίγουρα εύκολο και από πίσω κρύβεται πειθαρχία, σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Εκτός όμως από όλα αυτά υπάρχουν και πολλοί κανόνες ομορφιάς που πρέπει να ακολουθήσουν οι αθλήτριες, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημά τους. Αυτές είναι οδηγίες που σχετίζονται με τα μαλλιά και το μακιγιάζ και πρέπει να ακολουθούνται, διαφορετικά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν «ποινές» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνολική τους βαθμολογία.

Όταν παρακολουθείτε μια Ολυμπιονίκη όπως για παράδειγμα την Katie Ledecky να κολυμπά ή τη Simone Biles να κάνει τις εντυπωσιακές ασκήσεις, πιθανότατα δεν σκέφτεστε τα νύχια ή τα αξεσουάρ μαλλιών τους, αλλά όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες έχουν σημασία. Τα εγχειρίδια για κάθε άθλημα υπαγορεύουν τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται όσον αφορά την περιποίηση των αθλητών που παίρνουν μέρος στους αγώνες.

Για παράδειγμα, οι κολυμβήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης επιτρέπεται να έχουν μακιγιάζ, αρκεί να μην είναι «θεατρικό». Οι αθλήτριες ενόργανης, από την άλλη, μπορούν να βάφουν τα νύχια τους, αλλά όχι με τρόπο που οι κριτές θεωρούν ότι αποσπά την προσοχή.

Βρείτε παρακάτω όλους τους κανόνες ομορφιάς που πρέπει να ακολουθούν οι αθλήτριες και αν δεν το κάνουν, μπορεί να τους στοιχήσει το χρυσό μετάλλιο:

1. Συγχρονισμένη Κολύμβηση

Ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης είναι να αγγίξουν τον πάτο της πισίνας, υπάρχουν και κανόνες που σχετίζονται με την ομορφιά που ενδεχομένως να τους κοστίσουν πόντους, αν δεν προσέξουν.

Τα ακατάστατα μαλλιά απαγορεύονται, γι' αυτό και χρησιμοποιούν συχνά ζελατίνη για να διατηρήσουν το χτένισμά τους. Αν ακόμη κατά τη διάρκεια των αγώνων τους πέσει κάποιο αξεσουάρ μαλλιών στο νερό τότε θα υπήρχε πρόβλημα.

Όσον αφορά το μακιγιάζ τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καλλιτεχνικής Κολύμβησης των ΗΠΑ του 2024, «Δεν πρέπει να έχουν έντονο θεατρικό μακιγιάζ. Το φυσικό μακιγιάζ είναι το ιδανικό, ενώ επιτρέπονται μόνο μικρά και διακριτικά κοσμήματα».

2. Ενόργανη Γυμναστική

Οι Κανόνες του Προγράμματος Γυναικών Γυμναστικής των ΗΠΑ 2024 που δημιουργήθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προγράμματος Γυναικών έχουν κανονισμούς για τα μαλλιά και τα κοσμήματα. Αναφέρει ότι τα μαλλιά πρέπει να «είναι μακριά από το πρόσωπο ώστε να υπάρχει καλή όραση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων». Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το μακιγιάζ, πρέπει να είναι «περιποιημένο» και τα έντονα και extreme μανικιούρ δεν επιτρέπονται γιατί αποσπούν την προσοχή των κριτών.

Υπάρχει ένας λόγος που δεν έχετε δει ποτέ τη Biles να αγωνίζεται με σκουλαρίκι στη μύτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες: οι αθλητές επιτρέπεται να φορούν μόνο ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. «Όλα τα άλλα πρέπει να αφαιρούνται», σύμφωνα με το εγχειρίδιο κανόνων.

3. Στίβος

Οι κανονισμοί ομορφιάς για τις διοργανώσεις στίβου είναι λίγο πιο χαλαροί. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ένωσης Στίβου των Ηνωμένων Πολιτειών (USATF), υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με τις συνεργασίες των αθλητριών με beauty brands. Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να εκπροσωπούν χορηγούς ή διαφημιστές μέσω τατουάζ, body paint και κοσμημάτων.

Δεν χρειάζεται να τηρούν τους ίδιους κανόνες με τις αθλήτριες όσον αφορά το μανικιούρ, γι' αυτό και πολλές αθλήτριες στίβου έχουν ιδιαίτερα και εκκεντρικά μανικιούρ!

4.Βόλεϊ

Και ενώ οι ενδυματολογικοί κανόνες για τις παίκτριες βόλεϊ είναι αρκετοί, οι κανόνες για τα μαλλιά και το μακιγιάζ είναι πολύ συγκεκριμένοι. Πρέπει να κρατούν τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπό τους, ενώ τα μακριά νύχια δεν επιτρέπονται καθώς θα μπορούσαν να τους εμποδίσουν να παίξουν.

Το βιβλίο κανόνων USA Volleyball 2023-2025 που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB) αναφέρει: «Τα κοσμήματα μπορούν να φορεθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια των αθλητών, όπως εξαιρετικά μακριά κολιέ ή/και περιδέραια ή μεγάλα σκουλαρίκια κρίκοι».

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ