Διεγέρτες κολλαγόνου
Η νέα, γρήγορα ανερχόμενη τάση στην αισθητική δερματολογία που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιγήρανση εστιάζει στην ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών νεότητας των κυττάρων και την παραγωγή καινούριου κολλαγόνου από το δέρμα.
«Οι διεγέρτες κολλαγόνου είναι το αντιγηραντικό treatment νέας γενιάς που θα συζητάμε όλο και περισσότερο από εδώ και στο εξής», μας λέει η δερματολόγος κυρία Παναγιώτα Ρήγα και εξηγεί: «Πρόκειται για ενέσιμα εμφυτεύματα, ουσίες δηλαδή όπως το πολυγαλακτικό οξύ, ο υδροξυαπατίτης, η πολυκαπρολακτόνη, οι οποίες είναι πολύ ασφαλείς και τις οποίες εγχύουμε στο δέρμα με σκοπό να κινητοποιήσουμε τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες».
Για ποιο λόγο αυτή η θεραπεία είναι η τελευταία λέξη στην αισθητική δερματολογία; Είναι γνωστό ότι η αργή αλλά σταδιακή απώλεια του κολλαγόνου ξεκινάει γύρω στα 25, στην εμμηνόπαυση έχουμε ήδη χάσει το 50% του κολλαγόνου μας, ενώ στα τρία πρώτα χρόνια της μετεμμηνόπαυσης, η απώλεια είναι κατακόρυφη. «Με τους διεγέρτες κολλαγόνου -οι οποίοι συστήνεται να γίνονται από την ηλικία των 40-45 ετών- μπορούμε να προλάβουμε και να φρενάρουμε αυτή την εξέλιξη, η οποία “ευθύνεται” για την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης στο πρόσωπο», εξηγεί η ειδικός. Εκτός από το πρόσωπο, οι… πολυτάλαντοι διεγέρτες κολλαγόνου μπορούν να έχουν εφαρμογή και στο λαιμό, στο ντεκολτέ, στα χέρια, ακόμα στη χαλάρωση που υπάρχει πάνω από το γόνατο, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.
«Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το HarmonyCa, ένα υβριδικό υλικό που συνδυάζει υδροξυαπατίτη (διεγέρτης κολλαγόνου) και υαλουρονικό οξύ, με πολύ ωραία αποτελέσματα στο πρόσωπο: το ανανεώνει, το “σηκώνει”, το στηρίζει, χωρίς να το αλλάζει ενώ κυκλοφορούν και το Radiesse (υδροξυαπατίτης), το Sculptra (PLLA), το Lanluma (PLLA) και το Aesthefill (PDLLA) καθώς και το Ellanse (πολυκαπρολακτόνη)», εξηγεί η κυρία Παναγιώτα Ρήγα.
Εξωσώματα (Exosomes)
Μία από τις παγκόσμιες τάσεις στη σύγχρονη πλαστική χειρουργική αφορά και τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που μπορούν να γίνουν στο ιατρείο με μικρή αποθεραπεία, αλλά με αποτελέσματα που διαρκούν. «Μία από αυτές, η οποία επαναφέρει ολικά την πυκνότητα, τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, είναι η θεραπεία με εξωσώματα», μας λέει η πλαστικός χειρουργός, κυρία Μαρία Σκολαρίκου.
«Τα εξωσώματα, τα οποία ακούμε ολοένα και περισσότερο πια, είναι μικρά εξωκυττάρια κυστίδια που παράγονται φυσικά από όλα σχεδόν τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Περιέχουν λιπίδια, πρωτεΐνες, αμινοξέα, πεπτίδια, αυξητικούς παράγοντες και αποστολή τους είναι να διευκολύνουν την ενδοκυτταρική επικοινωνία», εξηγεί η ειδικός. «Ουσιαστικά, πρόκειται για “αγγελιοφόρους” οι οποίοι στέλνουν τα κατάλληλα σήματα στα κύτταρα που έχουν υποστεί φθορές προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι φυσικοί μηχανισμοί επιδιόρθωσής τους αλλά και να ξυπνήσουν τα ανενεργά κύτταρα, επιτυγχάνοντας βαθιά ανάπλαση του δέρματος στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό.
Πρόκειται για μια τοπική θεραπεία που μπορεί να συνδυαστεί με το microneedling, το laser και όλες τις ενέσιμες θεραπείες και συμβάλλει αποτελεσματικά στην κολλαγονογένεση, την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών και του μελάσματος, την ανάπλαση του δέρματος αλλά και στις ουλές ακμής. Τα εξωσώματα φυτικής προελεύσεως μπορούν να εφαρμοστούν και στο τριχωτό της κεφαλής, μια θεραπεία -επανάσταση στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης- και πάλι σε συνδυασμό με το microneedling, το PRP ενώ αναδεικνύουν και τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Focus στο λαιμό
Η περιοχή του λαιμού είναι από τις πρώτες όπου γίνονται ορατά τα σημάδια γήρανσης. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι πλαστικοί χειρουργοί τονίζουμε πως όσο νωρίτερα αντιμετωπίσουμε τη γήρανση του λαιμού, τόσο πιο επιτυχημένο και φυσικό θα είναι το αποτέλεσμα. Πλέον, ένα facelift θεωρείται επιτυχημένο όταν συνοδεύεται και από ταυτόχρονη ανόρθωση του λαιμού», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κύριος Γιώργος Σκούρας.
«Η επαναστατική χειρουργική μέθοδος που είναι το ″next big thing″ στην πλαστική χειρουργική, ονομάζεται “Platysma Window” – πλάτυσμα, είναι ο μυς του λαιμού ο οποίος επηρεάζεται πολύ έντονα από τη διαδικασία της γήρανσης», μας λέει ο ειδικός. «Με το πέρασμα του χρόνου, δεν χαλαρώνει μόνο το δέρμα αλλά και ο μυς του λαιμού. Αν η επέμβαση περιοριστεί στην ανόρθωση του δέρματος και μόνο, το αποτέλεσμα θα είναι βραχυχρόνιο, καθώς η γήρανση τους υποκείμενους μύες θα συνεχίσει να εξελίσσεται.