ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Σήμερα είμαστε όλες, όλοι, όλα χαρούμεν@

Σήμερα είμαστε όλες, όλοι, όλα χαρούμεν@ 1

Με 176 ψήφους υπέρ, 76 ψήφους κατά νομοσχεδίου και 2 παρών, ολοκληρώθηκε στις 15/2/2024 η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο.

ΑΠΟ ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

Η 15η Φεβρουαρίου του 2024 είναι μια φωτεινή μέρα για τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ δικαιώματα αλλά και για όλους τους Έλληνες που πολεμάνε καθημερινά, με μικρές ή μεγάλες πράξεις, τη μισαλλοδοξία, τις προκαταλήψεις και την εγγενή ανισότητα.

«Διεκδικούμε να ανήκουμε σε εκείνους τους πολίτες του κόσμου που σκοπός και πράξη ζωής τους είναι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πανανθρώπινες αξίες. Διεκδικούμε επίσης, να κατατασσόμαστε στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων που χαίρεται μόνο όταν συμβάλει στην ευτυχία των άλλων.

»Διεκδικώ, προσωπικά, να ανήκω σε αυτούς τους οποίους είναι αδιανόητο να αρνηθούν σε δυο ανθρώπους να ασκήσουν το όποιο δημοκρατικό τους δικαίωμα εφόσον αυτοί το ζητούν και ιδιαίτερα όταν αφορά το άβατο της ιδιωτικής τους ζωής.

Για αυτούς κυρίως τους λόγους πραγματοποιήσαμε αυτούς τους γάμους, που εσείς θελήσατε, εδώ σήμερα, και δεν μας αρκεί να σας ευχηθούμε αλλά απαιτούμε να είστε ευτυχισμένοι».

 

Αυτή ήταν η ιστορική ομιλία και και το μήνυμα του δημάρχου της Τήλου, Τάσου Αλιφέρη, για τα δύο ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία πάντρεψε το 2008, πρωτοστατώντας και σπάζοντας κάθε αγκύλωση. Η φωνή του έτρεμε από συγκίνηση αλλά το πνεύμα του και η καρδιά του ήταν παντοδύναμα.

Μπορεί ο χρόνος να ήταν άγουρος ακόμα για διεκδικήσεις, οι γάμοι να ακυρώθηκαν στη συνέχεια από το ανώτατο δικαστήριο και ο Τάσος Αλιφέρης να πέθανε το 2012, σε ηλικία μόλις 61 ετών, αλλά ο σκηνοθέτης, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, πρόλαβε να καταγράψει την ιστορία σε ένα ντοκιμαντέρ-διαμάντι και το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι.

Λένε ότι στο διάστημα κάθε φορά που γεννιέται ένα αστέρι γίνεται μια έκρηξη, ένα μεγάλο μπαμ! -το ίδιο ισχύει και εδώ κάτω, στη Γη.

Κόντρα στις ακροδεξιές κορώνες εντός και εκτός Βουλής, στις ορθόδοξες θρησκευτικές παρωπίδες και τα ασυγχρόνιστα αντανακλαστικά, τα συλλαλητήρια με τους σταυρούς στο χέρι, την αμφισβήτηση της διπλανής πόρτας, τη ρητορική του μίσους και την alt right επιχειρηματολογία η Ελλάδα είναι, πλέον, η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε συνταγματικά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

 

Μια μεγάλη στιγμή για τη δημοκρατία μας και μια ακόμα μεγαλύτερη για την ίδια την κοινωνία μας.

Με 176 ψήφους υπέρ, 76 ψήφους κατά νομοσχεδίου και 2 παρών, ολοκληρώθηκε στις 15/2/2024 η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο.

Και έτσι από αυτόν τον Φεβρουάριο του 2024, είκοσι μία, πλέον ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν και τελούν γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου: Αυστρία, Ανδόρα, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ή είσαι ομοφοβικός ή είσαι άνθρωπος - δεν μπορείς να είσαι και τα δύο» είχε γράψει ο Ινδός συγγραφέας, Abhijit Naskar στο βιβλίο του «Είτε πολιτισμένος είτε φοβικός: Μια πραγματεία για την ομοφυλοφιλία» για να συνεχίσει βάζοντας πολλά θέματα καταπίεσης στο τραπέζι: «Στην ένωση δύο μυαλών, ο προσανατολισμός της σεξουαλικότητας είναι άσχετος.

»Μπορείτε να φανταστείτε, κάποιος να σας λέει ότι η αγάπη σας για τον εραστή σας είναι αμαρτία. Μπορείτε να φανταστείτε, κάποιος να σας λέει, ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες και προορίζονται μόνο για να υπηρετούν τους άνδρες. Μπορείτε να φανταστείτε, κάποιος να σας λέει, ότι ένας άνδρας μπορεί να έχει πολλές γυναίκες και να θεωρείται πολιτισμένος. Εδώ αυτός ο κάποιος είναι ένας φονταμενταλιστής πίθηκος – ένα θεωρητικό παράσιτο από την εποχή του λίθου, που κατάφερε με κάποιο τρόπο να επιβιώσει ακόμη και εν μέσω όλης της ανόδου της λογικής και της διανόησης».

Η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και αυτό είναι μια αλλαγή- ορόσημο, μια στιγμή που ο νομοθέτης κοίταξε τον άνθρωπο κατάματα και μια στιγμή υψηλής δικαίωσης για τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας αλλά και για τους αγώνες όλων όσοι αρνούνται τις ταμπέλες, τις διακρίσεις, τον φόβο, όλων όσοι μάχονται καθημερινά τα χαμερπή ένστικτα.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε στο Reuters η Στέλλα Μπέλια, επικεφαλής της ομάδας γονέων του ίδιου φύλου Rainbow Families. «Αυτή είναι μια μέρα χαράς».

 

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ισότητα και ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ελληνική κοινωνία», δήλωσε επίσης στο Reuters ο 40χρονος Νίκος Νικολαΐδης, ιστορικός, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση υπέρ του νομοσχεδίου πριν από την ψηφοφορία.

Η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ενώνοντας την ελληνική κοινωνία, καταρρίπτοντας παθογένειες και προκαταλήψεις, δίνοντας ορατότητα και κύρος, τραβώντας ουσιαστικά τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πολιτική πρόοδο και το βαθύ, άτεγκτο συντηρητισμό.

«Είμαι πολύ περήφανη ως Ελληνίδα πολίτης γιατί η Ελλάδα είναι πραγματικά -πλέον- μία από τις πιο προοδευτικές χώρες» είπε η Ερμίνα Παπαδήμα, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Τρανσέξουαλ. «Νομίζω ότι η νοοτροπία πρόκειται να αλλάξει. Πρέπει να περιμένουμε, αλλά νομίζω ότι οι νόμοι θα βοηθήσουν σε αυτό».

Η ιστορία το έχει δείξει, άλλωστε. Το 2015, η Ελλάδα επέτρεψε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το 2017 έδωσε νομική αναγνώριση στην ταυτότητα φύλου, ενώ πριν από δύο χρόνια απαγόρευσε τη θεραπεία μετατροπής για ανηλίκους που αποσκοπούσε στην καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου.

«Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στη θρησκεία- η θρησκεία δημιούργησε προβλήματα στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου» θα πει ο Αμερικανός συγγραφέας και κοινωνιολόγος, DaShanne Stokes, κάποια χρόνια πριν.

Η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, στο θέμα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων. Το ποτάμι όμως δε γυρίζει πίσω.

 

Από ΄δω και πέρα μόνο καλέσματα σε γάμους φίλους περιμένουμε. Κι έχουμε πολλούς.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: istockphoto.com

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ