Προσωπικά δεν έχω αίσθηση αυτό που ζούμε αν είναι αλήθεια ή παραίσθηση

Προσωπικά δεν έχω αίσθηση αυτό που ζούμε αν είναι αλήθεια ή παραίσθηση 1

Ακόμα και μια fake είδηση αποτελεί είδηση – έστω για τον περιορισμένο χωροχρόνο που της αντιστοιχεί. Και να, που η limbo αυτή ψηφιακή κατάσταση επιβεβαιώνεται περίτρανα με δικό της καθιερωμένο λήμμα στα επίσημα λεξικά του κόσμου.

ΑΠΟ ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

Η λέξη “hallucinate” (παραίσθηση/ψευδαίσθηση) όρισε ως έννοια τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με το Λεξικό του Cambridge, για όλους τους λόγους που φανταζόμαστε και για όσους δεν φτάνει καν ο ανθρώπινος νους. Πώς συνδέεται αυτή η διάχυτη φρεναπάτη με το deepfake πορνό της Τέιλορ Σουίφτ και τον υφέρποντα μισογυνισμό που κατέκλυσε το διαδίκτυο;

«Αναμένω ότι το ψυχολογικό μας λεξιλόγιο θα επεκταθεί περαιτέρω για να συμπεριλάβει τις παράξενες ικανότητες των νέων νοημοσυνών που δημιουργούμε» – Henry Shevlin / Φιλόσοφος της γνωστικής επιστήμης, της τεχνητής νοημοσύνης, του νου των ζώων και της συνείδησης.

Ακόμα και μια fake είδηση αποτελεί είδηση – έστω για τον περιορισμένο χωροχρόνο που της αντιστοιχεί. Και να, που η limbo αυτή ψηφιακή κατάσταση επιβεβαιώνεται περίτρανα με δικό της καθιερωμένο λήμμα στα επίσημα λεξικά του κόσμου.

Ένας νέος ορισμός της έννοιας «παραισθήσεις» ήταν μία από τις πολλές ενημερώσεις που σχετίζονται με την ΤΝ στο Λεξικό του Cambridge το 2023. Να το κάνουμε λιανά:

Φέτος παρατηρήθηκε μια αύξηση του ενδιαφέροντος για τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT, το Bard και το Grok, με την προσοχή του κοινού να στρέφεται προς τους περιορισμούς της AI και το κατά πόσον μπορούν να ξεπεραστούν.

«Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), έχουν αποδειχθεί ικανά να παράγουν αληθοφανή πεζά κείμενα, αλλά συχνά το κάνουν χρησιμοποιώντας ψευδή, παραπλανητικά ή κατασκευασμένα γεγονότα, τα οποία παρουσιάζουν με αυτοπεποίθηση και μερικές φορές με εξωφρενικά πιστευτό τρόπο» διαβάζω σε τυχαία άρθρα σχετικά με το θέμα, κάτι μου που θυμίζει αυτόματα τη φράση «οι βλάκες είναι γεμάτοι βεβαιότητες», την οποία σπάω το κεφάλι μου, αλλά δε μπορώ να θυμηθώ ποιος την είπε πρώτος.

Και συνεχίζουμε. Ο παραδοσιακός ορισμός του hallucinate είναι «ό,τι βλέπεις, ακούς, αισθάνεσαι ή μυρίζεις κάτι που δεν υπάρχει, συνήθως λόγω κάποιας κατάστασης υγείας ή επειδή έχεις πάρει κάποιο φάρμακο». Ο νέος, συμπληρωματικός ορισμός είναι:

«Όταν μια τεχνητή νοημοσύνη (ένα υπολογιστικό σύστημα που έχει κάποιες από τις ιδιότητες που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όπως η ικανότητα να παράγει γλώσσα με τρόπο που να φαίνεται ανθρώπινος) έχει παραισθήσεις, όταν, δηλαδή, παράγει ψευδείς πληροφορίες».

Οι ψευδαισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, γνωστές και ως συγχύσεις, εμφανίζονται μερικές φορές ως ανούσιες. Αλλά μπορεί επίσης να φαίνονται απολύτως αληθοφανείς – ακόμη και αν είναι ανακριβείς από πραγματικής άποψης ή τελικά παράλογες.

Οι ψευδαισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Ένα αμερικανικό δικηγορικό γραφείο χρησιμοποίησε το ChatGPT για νομική έρευνα, η οποία οδήγησε σε παραπομπή φανταστικών υποθέσεων στο δικαστήριο.

Στο διαφημιστικό βίντεο της ίδιας της Google για το Bard, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έκανε ένα πραγματικό λάθος σχετικά με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Η Wendalyn Nichols, Διευθύντρια Εκδόσεων του Cambridge Dictionary, δήλωσε: «Το γεγονός ότι τα ΤΝ μπορούν να έχουν “παραισθήσεις”, μας υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζεται να επιστρατεύουν τις ικανότητες κριτικής σκέψης τους στη χρήση αυτών των εργαλείων. Οι τεχνητές νοημοσύνες είναι φανταστικές στο να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να εξάγουν συγκεκριμένες πληροφορίες και να τις ενοποιούν. Αλλά όσο πιο πρωτότυπες τους ζητάτε να είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να παρεκκλίνουν».

Και κάπου εδώ, έρχεται η εκούσια ψευδαίσθηση παραγόμενη από ανθρώπινο παράγοντα με τη βοήθεια της AI. Μπέρδεμα; Σίγουρα.

Για σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα την περασμένη εβδομάδα, οι deepfake πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ εξαπλώθηκαν ραγδαία μέσω του X

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, πρώην Twitter, άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει που μια εικόνα συγκέντρωσε 47 εκατομμύρια προβολές πριν κατέβει. Ήταν κυρίως οι θαυμαστές της Σουίφτ που κινητοποιήθηκαν και ανέφεραν μαζικά τις εικόνες και υπήρξε μια αίσθηση δημόσιας οργής, με ακόμη και τον Λευκό Οίκο να το χαρακτηρίζει «ανησυχητικό».

Το X τελικά αφαίρεσε τις εικόνες και μπλόκαρε τις αναζητήσεις στο όνομα της ποπ σταρ το βράδυ της Κυριακής.

Για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα της δημιουργίας και της ανταλλαγής μη συναινετικής ψεύτικης πορνογραφίας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας θα ήταν μια φρικτή υπενθύμιση της δικής τους κακοποίησης, ακόμη και αν ελπίζουν ότι το φως της δημοσιότητας θα αναγκάσει τους νομοθέτες να αναλάβουν δράση.

Αλλά, ακριβώς επειδή οι εικόνες αφαιρέθηκαν, η εμπειρία της Σουίφτ απέχει πολύ από τον κανόνα. Τα περισσότερα θύματα, ακόμη και αυτά που είναι διάσημα, είναι λιγότερο τυχερά. Η 17χρονη ηθοποιός της Marvel, Xochitl Gomez μίλησε αυτό το μήνα για την αποτυχία του X να αφαιρέσει τα πορνογραφικά deepfakes της. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με εμένα. Και όμως είμαι εκεί πέρα με το πρόσωπό μου», είπε.

Μια μελέτη του 2019 από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Deeptrace διαπίστωσε ότι το 96% του διαδικτυακού περιεχομένου βίντεο deepfake ήταν μη συναινετικής πορνογραφίας. Όταν η συντριπτική πλειονότητα της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία deepfake πορνογραφίας, επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα.

Είναι «απλώς ο νέος τρόπος ελέγχου των γυναικών. Παίρνεις κάποια σαν τη Σουίφτ, η οποία είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και ισχυρή, και είναι ένας τρόπος να τη βάλεις πίσω στο κουτί της. Είναι ένας τρόπος να πεις σε κάθε γυναίκα: δεν έχει σημασία ποια είσαι, πόσο ισχυρή είσαι – μπορούμε να σε υποβιβάσουμε σε σεξουαλικό αντικείμενο και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό».

Από αυτή την άποψη, δεν είναι κάτι καινούργιο «αλλά είναι η διευκολυνόμενη εξάπλωση αυτής της συγκεκριμένης μορφής παθολογικού μισογυνισμού που θα πρέπει να μας ανησυχεί για το πόσο ομαλοποιημένη και αποδεκτή είναι» καταλήγει η έρευνα.

Και όλα ξαφνικά φαντάζουν το ίδιο πιθανά και το ίδιο απίθανα – όσο χοντροκομμένα κι αν μοιάζουν.

SHARE THE STORY