Η λέξη “hallucinate” (παραίσθηση/ψευδαίσθηση) όρισε ως έννοια τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με το Λεξικό του Cambridge, για όλους τους λόγους που φανταζόμαστε και για όσους δεν φτάνει καν ο ανθρώπινος νους. Πώς συνδέεται αυτή η διάχυτη φρεναπάτη με το deepfake πορνό της Τέιλορ Σουίφτ και τον υφέρποντα μισογυνισμό που κατέκλυσε το διαδίκτυο;
«Αναμένω ότι το ψυχολογικό μας λεξιλόγιο θα επεκταθεί περαιτέρω για να συμπεριλάβει τις παράξενες ικανότητες των νέων νοημοσυνών που δημιουργούμε» – Henry Shevlin / Φιλόσοφος της γνωστικής επιστήμης, της τεχνητής νοημοσύνης, του νου των ζώων και της συνείδησης.
Ακόμα και μια fake είδηση αποτελεί είδηση – έστω για τον περιορισμένο χωροχρόνο που της αντιστοιχεί. Και να, που η limbo αυτή ψηφιακή κατάσταση επιβεβαιώνεται περίτρανα με δικό της καθιερωμένο λήμμα στα επίσημα λεξικά του κόσμου.
Ένας νέος ορισμός της έννοιας «παραισθήσεις» ήταν μία από τις πολλές ενημερώσεις που σχετίζονται με την ΤΝ στο Λεξικό του Cambridge το 2023. Να το κάνουμε λιανά:
Φέτος παρατηρήθηκε μια αύξηση του ενδιαφέροντος για τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT, το Bard και το Grok, με την προσοχή του κοινού να στρέφεται προς τους περιορισμούς της AI και το κατά πόσον μπορούν να ξεπεραστούν.