Πώς να παντρευτείς έναν εκατομμυριούχο: Οι συμβουλές για να βρεις έναν πλούσιο σύντροφο δεν είναι πια αστείο στα social media

Πώς να παντρευτείς έναν εκατομμυριούχο: Οι συμβουλές για να βρεις έναν πλούσιο σύντροφο δεν είναι πια αστείο στα social media 1

Η άνοδος της ακροδεξιάς, η συντηρητηκοποίηση της κοινωνικής ζωής και η «επιστροφή» της παραδοσιακής συντρόφου-νοικοκυράς τροφοδοτούν μια διαδικτυακή τάση στην οποία οι γυναίκες συμβουλεύουν άλλες γυναίκες για το πώς να βρουν άνδρες «χορηγούς». Οι coach των σχέσεων λένε πια ότι οι γυναίκες είναι «επενδύσεις» και πιστεύουν ότι ο μοναδικός τους στόχος πρέπει να είναι η φροντίδα του άντρα τους.

ΑΠΟ ΜΙΚΑΕΛΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Πρόσφατα, σ’ ένα ζάπινγκ πέφτω στο «Power of Love» όπου βλέπω έναν τύπο που δηλώνει και coach σχέσεων σε απόλυτα κυπριακά να βγάζει λόγο στους υπόλοιπους που… ψάχνουν τον έρωτα μέσα από ένα –και καλά- κοινωνικό πείραμα (σκληροπυρηνικό ριάλιτι είναι) ότι ο ρόλος του άνδρα είναι να είναι ο προστάτης και ο ρόλος της γυναίκας είναι να φροντίζει τον άνδρα και τα παιδιά της. Η αλήθεια είναι ότι τσέκαρα για λίγο σε ποια χρονιά βρισκόμασταν και αφού συνειδητοποίησα ότι είμαστε στο 2024, άρχισα να γελάω δυνατά.

Δεν είναι όμως για γέλια η υπόθεση αυτή. Γιατί αυτό φαίνεται ότι πρόκειται για μία τάση-άποψη στις σχέσεις που είναι παγκόσμια. Μια τάση που τραμποποιεί (από τον Τραμπ) τις σχέσεις.

«Το όνομά μου είναι η Karla Elia, μια εμπειρογνώμονας σχέσεων και μια δημόσια προσωπικότητα αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των γυναικών ηγετών παγκοσμίως για να συνδεθούν με τον σκοπό τους να προσελκύσουν χρήσιμους συντρόφους. Κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να έχει μια ενωμένη πυρηνική οικογένεια, έναν ευτυχισμένο πλούσιο γάμο που θα είναι και μια επιτυχημένη επιχείρηση, κατακτώντας τη γυναικεία ισορροπία». Έτσι παρουσιάζεται η Karla Elía στον ιστότοπό της, τον οποίο «ανέβασε» αφού ανακάλυψε ότι μπορούσε να μετατρέψει τα μαθήματά της για το πώς να παντρευτεί κάποια έναν πλούσιο άνδρα —όπως έκανε η ίδια— σε πραγματική επιχείρηση. Επιμένει ότι ο σωστός άντρας πρέπει να έχει «νοοτροπία παρόχου, χορηγού». Σε συνέντευξή της στην  εφημέριδα The Sun, είπε μάλιστα: «Ένας άντρας πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να έχει την  οικονομική επιφάνεια για να επενδύσει σε μια γυναίκα. Οι γυναίκες είμαστε επενδύσεις».

Αν σκρολάρετε στο ψηφιακό κόσμο, υπάρχουν πολλές γυναίκες όπως αυτή που που καυχιούνται ότι «συντηρούνται» από τους συντρόφους τους. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Sahar Khorramnezhad, μια δικηγόρος που άφησε τη δουλειά της όταν συνάντησε τον νυν αρραβωνιαστικό της. Λέει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ασχολούνται πολύ με το να βρουν έναν πολύ πλούσιο άνδρα, το επιχείρημα ότι ένας «καλός πάροχος» είναι αρκετό. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Nath, η οποία είναι επίσης πολύ δημοφιλής στο Instagram. Στο προφίλ της @soynathc, την ώρα που σερβίρει στον σύντροφό της πρωινό ή κάνει το μακιγιάζ της καυχιέται για το πώς βρήκε έναν « πλούσιο χορηγό». Και οι δύο γυναίκες συμφωνούν ότι βρήκαν την αληθινή ευτυχία όταν άρχισαν να υπηρετούν τους συντρόφους τους, οι οποίοι τις «κακομαθαίνουν» και τις υποστηρίζουν οικονομικά, ώστε να μην χρειάζεται να εργάζονται έξω από το σπίτι. Το τι γίνεται μέσα στο σπίτι είναι μια άλλη ιστορία. Στο σπίτι, είναι πάντα διαθέσιμες να παρέχουν ό,τι ζητήσουν οι σύντροφοι ή οι σύζυγοί τους.

Πώς να παντρευτείς έναν εκατομμυριούχο: Οι συμβουλές για να βρεις έναν πλούσιο σύντροφο δεν είναι πια αστείο στα social media 2

Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο των προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες followers, που συμβουλεύουν τις γυναίκες πώς να βρουν έναν πλούσιο σύζυγο; Όπως υποστηρίζουν κοινωνικοί επιστήμονες και ερευνητές που παρακολουθούν το φαινόμενο τόσο αυτό όσο και το φαινόμενο της «παραδοσιακής συζύγου» είναι μέρος της πατριαρχικής αντίδρασης στον φεμινιστικό λόγο και την πρόοδο. Διατυπώνεται ως απάντηση στα χρόνια της άνθησης των φεμινιστικών κινητοποιήσεων και στο πώς ο φεμινισμός προσπαθεί να σπάσει το διαχωρισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Τώρα, με την άνοδο των φεμινιστικών κινητοποιήσεων, υπάρχει μια αντεπίδραση για να κρατηθούν τα πράγματα ως έχουν και μια προσπάθεια επιστροφής στο πατριαρχικό status quo του παρελθόντος για να τοποθετηθούν οι γυναίκες ξανά στο ρόλο της τέλειας συζύγου και νοικοκυράς.

Οικονομική κακοποίηση

Ο ιστότοπος πολυτελών γνωριμιών Seeking έχει συνολικά 480.000 εγγεγραμμένους χρήστες στην γειτονική μας Ισπανία, ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών, και αναφέρει ότι οι περισσότερες γυναίκες της πλατφόρμας επιλέγουν τον πολυτελή τρόπο ζωής ως κύριο χαρακτηριστικό που επιθυμούν από τον πιθανό σύντροφό τους και μετά την συναισθηματική σύνδεση μαζί του. Τα χρήματα νικούν την αγάπη. Είναι εντυπωσιακό ότι όταν απαντούν για το τι ψάχνουν σε μια σχέση, μόνο το 26% απαντά «αληθινή αγάπη» σε σύγκριση με το 46,4% των singles που δηλώνουν ότι αναζητούν «έναν πολυτελή τρόπο ζωής».

 Σύμφωνα όμως με το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα όπως έχει διαμορφωθεί το 2024 η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, αντί για έναν αγώνα, πρέπει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Ίσως είναι και η πρώτη ελευθερία των γυναικών σήμερα. Αντί όμως να βοηθήσουμε  κορίτσια και νεαρές γυναίκες ώστε να μην  εξιδανικεύουν ή ρομαντικοποιούν την οικονομική εξάρτηση από έναν άνδρα, αυτή η νέα τάση την κανονικοποιεί. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπουμε να συμβαίνουν περιστατικά (και) οικονομικής κακοποίησης που έχουν ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των δαπανών των γυναικών, την παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης και την παρεμπόδιση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Και δεν είναι μόνον αυτό: γιατί είναι αδύνατο για τις γυναίκες να διακόψουν τη σχέση τους, ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά, ακριβώς λόγω της οικονομικής εξάρτησής τους.

Σύμφωνα με τους κοινωνικούς επιστήμονες η κανονικοποίηση της οικονομικής εξάρτησης των γυναικών από τους άνδρες συνεπάγεται ότι δεν αμφισβητείται κοινωνικά η κατανομή των ρόλων ή οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων και ενισχύει το κυρίαρχο στερεότυπο του «κουβαλητή» και της «νοικοκυράς» το οποίο φαινόταν ξεπερασμένο και σίγουρα είναι επιζήμιο για τη μεταμόρφωση ή την προβολή μοντέλων γυναικείας ενδυνάμωσης που στοχεύουν στην οικονομική αυτονομία και συνδέονται με τη δυνατότητα ανάπτυξης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το να υπάρχουν σχέσεις  εξάρτησης που αναζητούνται ή/και διαπραγματεύονται, είναι πολύ διαφορετικό από το να βλέπουμε αυτή τη μετατόπιση ως απάντηση σε ένα εξιδανικευμένο μοντέλο ρομαντικής αγάπης και αφοσίωσης.

Στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η εφαρμογή My Sugar Daddy κυκλοφόρησε ένα τεράστιο πανό στο κέντρο της Μαδρίτης. Έγραφε: «Αρχίστε να πιστεύετε στην αγάπη με την πρώτη Visa» — ένα παιχνίδι με την ισπανική λέξη vista για τη «ματιά».

Όπως αναφέρει η εφαρμογή στον ιστότοπό της, «η έννοια του sugardating έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, οδηγούμενη από το αυξανόμενο άνοιγμα προς εναλλακτικές μορφές σχέσεων και την επιθυμία για εμπειρίες πολυτέλειας. Το My Sugar Daddy προσφέρει μια πλατφόρμα για όσους αναζητούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, όπου νεαρά και φιλόδοξα άτομα (sugar babies) μπορούν να συνδεθούν με έμπειρους, επιτυχημένους άντρες (sugar daddies)».

Και αυτή η άποψη φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική αν σκεφτεί κανείς ότι το γλυκό πρώτο συνθετικό sugar μπορεί να είναι η πύλη για τη σεξουαλική εκμετάλλευση νέων κοριτσιών.

SHARE THE STORY