Όσοι είμαστε λάτρεις του καφέ έχουμε μετρήσει τη ζωή μας με κουταλιές καφέ, όπως έλεγε και ο T.S. Eliot. Και συνεχίζουμε να την μετράμε.
Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας είναι μέσα στις δεκαπέντε πρώτες σε κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα αγγίζει τα 5.5 kg ανά άτομο ετησίως. Οι ρίζες του καφέ στην Ελλάδα φτάνουν πολύ βαθιά πίσω στον χρόνο όπως και η ιδιαίτερη πολιτιστική και κοινωνική σημασία που απέκτησε βαθμιαία ο καφές για τους Έλληνες, σημασία που κατέχει, άλλωστε, ακόμα.
Γιατί στην Ελλάδα μετράμε τη ζωή μας και με τα ραντεβού που δίνουμε για καφέ: για να συναντήσουμε ένα φίλο, να κάνουμε μια επαγγελματική συνάντηση, να κάτσουμε κάπου με την οικογένεια, να ευχαριστηθούμε τον ήλιο με μια ωραία φραπεδιά ως επιβράβευση για κάτι που καταφέραμε ή γιατί έτσι… αλλά και οι φοιτητές που δημιουργούν στέκια και δίνουν ραντεβού για καφέ, για να κάνουν -και καλά- τις εργασίες τους.
Από 1η Ιουλίου αυτός ο καφές που ευχαριστιόμαστε πιο πολύ απ’ όλους έγινε πιο «πικρός» σε μια καφετέρια ή σε ένα παραδοσιακό καφενείο, αφού ο συντελεστής ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ, τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επιστρέφει στο 24% μετά από τέσσερα χρόνια που είχε προσγειωθεί στο 13% λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, στο 13% παραμένει μόνιμα ο συντελεστής ΦΠΑ για τον καφέ που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away, δηλαδή «στο χέρι».