Όταν η επικοινωνιακή στρατηγική έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα του επιθυμητού 

Όταν η επικοινωνιακή στρατηγική έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα του επιθυμητού  1

Δεν είναι άξιο απορίας το ότι ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος έχει βάλει με το νου του τα χειρότερα για την πριγκίπισσα της Ουαλίας, ειδικά έπειτα από την μάλλον αποτυχημένη επικοινωνιακά διαχείριση του προβλήματος υγείας της από τα ανάκτορα.

ΑΠΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με την υγεία της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκε σε «προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα» και θα βρίσκεται τις επόμενες 10 με 15 ημέρες στο νοσοκομείο χωρίς προοπτική να επιστρέψει στα επίσημα καθήκοντά της πριν το Πάσχα. Όλες οι δραστηριότητες της μέχρι τότε ακυρώνονται, ενώ διαμορφώνεται εκ νέου και το πρόγραμμα του πρίγκιπα της Ουαλίας. 

Αν και πηγές επιβεβαίωναν πως ότι η Κέιτ δεν αντιμετωπίζει κάποια μορφή καρκίνου, η όλο ασάφεια επίσημη ανακοίνωση των ανακτόρων του Kensington και η έκκληση προς το κοινό να σεβαστεί την επιθυμία της πριγκίπισσας να κρατήσει στην ιδιωτική σφαίρα το προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.  

Η έλλειψη πληροφόρησης για την ακριβή φύση του προβλήματος της πριγκίπισσας έδωσε χώρο στις εικασίες. 

Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Κέιτ στο νοσοκομείο έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα υποβληθεί σε επέμβαση προστάτη αυτήν την εβδομάδα. To timing, λένε οι royal watchers, δεν ήταν τυχαίο, αλλά είχε σαν σκοπό να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από το θέμα της Κέιτ. Η διαφάνεια γύρω από την υγεία του βασιλιά όμως, μάλλον τόνισε ακόμη περισσότερο την σκιά που καλύπτει την υγεία της πριγκίπισσας. 

Η ανακοίνωση των ανακτόρων του Κένσινγκτον πράγματι δημιουργούσε περισσότερα ερωτηματικά παρά έδινε απαντήσεις: Αν η επέμβαση της πριγκίπισσας ήταν προγραμματισμένη γιατί έπρεπε το επίσημο πρόγραμμα της να ακυρωθεί; Τι είδους επέμβαση ή πάθηση που δεν έχει να κάνει με καρκίνο απαιτεί τόσο μακρύ χρόνο ανάρρωσης; Η έλλειψη πληροφόρησης για την ακριβή φύση του προβλήματος της πριγκίπισσας έδωσε μόνο χώρο στις εικασίες. 

H βασιλική οικογένεια έχει μακρά παράδοσή στην απόκρυψη με πιο πρόσφατο παράδειγμα την σιωπή για τον καρκίνο των οστών που αντιμετώπιζε η βασίλισσα Ελισάβετ, που έγινε γνωστός μόνο μετά τον θάνατό της.

Πολύ σύντομα ιατροί κάθε ειδικότητας βρέθηκαν να καταθέτουν δημόσια την γνώμη τους για την  κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας της Ουαλίας στον Τύπο την τηλεόραση, τα social media, ανοίγοντας μια δυσοίωνη βεντάλια πιθανών παθήσεων που μπορεί να την ταλαιπωρούν ξεκινώντας από ελαφρά προβλήματα και καταλήγοντας σε σπάνιες σοβαρές ασθένειες και σύνδρομα.  Η σιωπή των ανακτόρων στις φήμες δεν βοηθά στην διάψευση τους. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η βασιλική οικογένεια έχει μακρά παράδοσή στην απόκρυψη με πιο πρόσφατο παράδειγμα την σιωπή για τον καρκίνο των οστών που αντιμετώπιζε η βασίλισσα Ελισάβετ που έγινε γνωστός μόνο μετά τον θάνατό της, δεν είναι άξιο απορίας το ότι ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος του κόσμου δεν μπορεί τώρα παρά να βάλει με το νου του τα χειρότερα και για την πριγκίπισσα της Ουαλίας, ειδικά έπειτα από την μάλλον αποτυχημένη επικοινωνιακά διαχείριση της υπόθεσης από τα ανάκτορα. 

Δυστυχώς στην εποχή της αδυσώπητης και ανεξέλεγκτης πληροφορίας η απουσία διαφάνειας και η απόκρυψη των γεγονότων από το αδηφάγο κοινό δημιουργεί μόνο αλυσιδωτές αντιδράσεις από fake news και θεωρίες συνωμοσίας που ακυρώνουν ακόμα και την αλήθεια όταν μάλιστα τα ακολουθεί βγαίνοντας στο φως με καθυστέρηση. Αυτή όμως είναι μια σκληρή πραγματικότητα με την οποία τα ανάκτορα δεν δείχνουν ακόμη να έχουν συμβιβαστεί. 

Cover Photo: Getty Images/Ideal Image

SHARE THE STORY