Οι “DINK” και η σκληρή κριτική των άλλων

Οι “DINK” και η σκληρή κριτική των άλλων 1

"DINK" είναι ένα slag ακρωνύμιο που σημαίνει «double income, no kids» (διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά) και έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές μειονότητες όταν δεν συμβαδίζουν με την κοινώς αποδεκτή πεπατημένη.

ΑΠΟ ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

«Εσύ έτσι έμεινες;» με ρωτάει μια γειτόνισσα, μεγάλη σε ηλικία, άλλο target group από μένα, χρόνια πριν, αναφερόμενη προφανώς στην απουσία τέκνων. «Εσείς με αυτόν τον καημό ξυπνήσατε σήμερα;» απάντησα αυτόματα και γελώντας αλλά χαράσσοντας ξεκάθαρα την κόκκινη γραμμή στην μεταξύ μας επικοινωνία.

Ακολούθησε μια μικρο-παύση, ένα «εχμμμ» και τελικά ψέλλισε «ναι, με αυτόν τον καημό ξύπνησα σήμερα».

«Ε, και με αυτόν τον καημό θα μείνετε» φώναξα γυρνώντας την πλάτη μου και συνεχίζοντας τον δρόμο μου. Τι να της πω; Ότι δεν αισθάνομαι την παραμικρή επιθυμία να τσεκάρω τα κουτάκια κοινωνικής αποκατάστασης, να περιφέρω την ανταύγεια της πλειοψηφίας ως εισιτήριο αποδοχής και, κυρίως, ότι δεν «έμεινα έτσι» όπως σχολίασε η γειτόνισσα αλλά αντιθέτως «προχώρησα έτσι»; Δε θα βγάζαμε άκρη.

 

Οι άνθρωποι νοιάζονται εντόνως για την οικογενειακή κατάσταση κάποιου, και δεν εννοώ τις δημόσιες υπηρεσίες όταν σου ζητάνε να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου ή τις τράπεζες όταν αιτείσαι δανείου ή ακόμα το τμήμα του HR όταν υπογράφεις μια σύμβαση εργασίας.

Οι άνθρωποι νοιάζονται εντόνως για την οικογενειακή κατάσταση κάποιου με τον ίδιο ζήλο που παρακολουθούν από τον καναπέ τους τις ζωές των χαρακτήρων της αγαπημένης τους σειράς να αναπτύσσονται -με πραγματικά αδιάφορο ενδιαφέρον. Μια τέτοια πληροφορία για τον έγγαμο, άγαμο ή άλλο βίο του διπλανού τους στερείται οποιουδήποτε ωφέλιμου φορτίου, αν το σκεφτεί κανείς, παρόλα αυτά παίζει δυνατά ως πατροναριστική, υπεραπλουστευτική ερώτηση.

Οι “DINK” και η σκληρή κριτική των άλλων 2

Κι ενώ αρχικά δε μοιάζει με τέτοια, είναι, τελικά, μια πληροφορία με έξτρα χρέωση.

«Τα ζευγάρια χωρίς παιδιά λένε ότι έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική ελευθερία και οικονομική σταθερότητα – το χειρότερο είναι η κριτική από τους άλλους ανθρώπους» γράφει ένα πρόσφατο άρθρο στο Fortune και συνεχίζει:

«Είναι μια φράση που τα νοικοκυριά με διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά ακούνε τακτικά από συναδέλφους, μέλη της οικογένειας, φίλους, ακόμη και αγνώστους, όταν λένε ότι δεν έχουν ή δεν θέλουν παιδιά.

»Ωστόσο, τα ζευγάρια που επιλέγουν να μην αποκτήσουν απογόνους αποτελούν μια αυξανόμενη μειοψηφία. Το ποσοστό των παντρεμένων ζευγαριών στις ΗΠΑ που αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Αναφοράς Πληθυσμού».

Υπάρχουν διάφορες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η μη απόκτηση παιδιών, δήλωσαν τα ζευγάρια DINK στο Fortune, και παρόλο που υπάρχουν τόσο αρνητικά όσο και μειονεκτήματα σε αυτή την απόφαση -κανένας από αυτούς δεν μετανιώνει για την επιλογή του.

Το να βρουν το δρόμο προς τη θετική πλευρά της απόφασής τους, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο, όπως τίποτα που ξεφεύγει από το «συνηθισμένο» δεν είναι εύπεπτο.

«Οι μέρες που τα οικογενειακά κανάλια αποτελούσαν την ιδανική οικογενειακή διάταξη του διαδικτύου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αντ’ αυτού, εφαρμογές όπως το TikTok κάνουν χώρο για τα DINKS, ένα ακρωνύμιο για τα νοικοκυριά με διπλό εισόδημα και χωρίς παιδιά» γράφει αντίστοιχο θέμα στο Time.

 

«Τα βίντεο DINK, τα οποία έχουν πάνω από 33 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, παρουσιάζουν τον τρόπο ζωής των παντρεμένων ζευγαριών χωρίς παιδιά- από το να ταξιδεύουν στον κόσμο, να μεγαλώνουν κατοικίδια ζώα, να ξοδεύουν 100 δολάρια σε γλυκά, γιατί έτσι, γιατί όχι; Η Kate Anderson, γνωστή ως @engelthang στο TikTok, απέκτησε σχεδόν 100.000 οπαδούς δημοσιεύοντας “dink vlogs” – βίντεο που δείχνουν την καθημερινή ζωή της ίδιας και του συζύγου της. Ένα από τα πιο δημοφιλή της βίντεο είναι μια νύχτα ραντεβού στο Costco. “Δεν έχουμε παιδιά να μεγαλώσουμε, αλλά έχουμε πολλές εμπειρίες να ζήσουμε», λέει σε ένα βίντεο με περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια likes» συνεχίζει το άρθρο στο Time.

Ενώ αυτό μπορεί να είναι άλλη μια περίπτωση της εφαρμογής βίντεο που επιβραβεύει τη σχετικότητα, είναι επίσης μια άμεση αντανάκλαση της πραγματικότητας για πολλούς ενήλικες. Τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται στις ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία και υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων στις ΗΠΑ που δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά, σύμφωνα με μια μελέτη της Pew Research του 2021.

Στην Ελλάδα, βέβαια, οι σχετικές έρευνες συνοδεύονται πάντα από τη λέξη «ανησυχητικό» δίπλα στη λέξη «υπογονιμότητα» και στην επισήμανση του τύπου «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη πλήρεις επιδημιολογικές μελέτες της υπογονιμότητας, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 300.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά» ή πιο αναλυτικά «η υπογονιμότητα αφορά το 15% του γενικού πληθυσμού. Στο 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, το πρόβλημα οφείλεται μόνο στη γυναίκα ή μαζί στη γυναίκα και στον άντρα, στο 30% των περιπτώσεων κυρίως στον άντρα ή σε συνδυασμό με τη γυναίκα, στο 15% εξίσου και στους δύο, ενώ σε ένα 15% δεν έχουν βρεθεί τα αίτια» αναζητώντας το πρόβλημα στην οργανική δυσκολία και όχι σε μια επιλεγμένη στάση ζωής.

«Έτσι που λέτε, η Ελλάδα είναι μια χώρα με κάργα καλούς νοικοκυραίους, που “έχουν γυναίκα και παιδιά”, πράγμα που τους εμποδίζει να γίνουν πρωτοπόροι και να βγουν από την πεπατημένη. Λες και οι άλλοι, που συνεχώς διακινδυνεύουν, δεν έχουν γυναίκα και παιδιά, αλλά γάτα και γατάκια. Τι να κάνουμε; Εμείς θα συνεχίσουμε και χωρίς αυτούς. Οι πρωτοπόροι δεν θα λείψουν ποτέ από τον κόσμο, ό,τι και να συμβεί» είχε γράψει ο Βασίλης Ραφαηλίδης στην Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας, δίνοντας το πνεύμα που κυριαρχεί.

Βέβαια, όσο κι αν οι γενιές Ζ και οι millenials αγκαλιάζουν τη λέξη «DINK», δεν επινόησαν τον όρο. Οι Boomers τον χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες, όπως σημειώνεται στο άρθρο του Time του 1987 «Living: Here Come the DINKs».

Ο όρος επινοήθηκε στο αποκορύφωμα της κουλτούρας των γιάπηδων τη δεκαετία του 1980. Η Μεγάλη Ύφεση παγίωσε αυτή την κοινωνική τάση, καθώς περισσότερα ζευγάρια περίμεναν περισσότερο για να κάνουν παιδιά ή επέλεξαν να μην κάνουν καθόλου.

Υπάρχουν και οι παραλλαγές, φυσικά του όρου, οι οποίες κουβαλάνε κι αυτές τους συμβολισμούς τους:

«DINKY» σημαίνει «double income, no kids yet» (διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά ακόμα), υπονοώντας ότι το ζευγάρι είναι άτεκνο προσωρινά και σκοπεύει να αποκτήσει παιδιά αργότερα. Η βρετανική ραδιοφωνική κωμική σειρά Double Income, No Kids Yet είχε αυτόν τον τίτλο.

 

«GINK» σημαίνει «green inclinations, no kids» (πράσινες ανησυχίες, χωρίς παιδιά), αναφερόμενο σε όσους επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά λόγω της κρίσης του περιβάλλοντος.

«DINKWAD» σημαίνει «double income, no kids with a dog» (διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά, με ένα σκύλο).

Επιμύθιο: Δεν υπάρχει μία και μοναδική πραγματικότητα, όπως δεν υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια. Υπάρχουν οι «DINK», ενίοτε υπάρχουν και οι «ντανγκ», πολύ συχνά συναντάμε και τους «ντονγκ». Και είναι όλοι τους μια χαρά παιδιά.

*Πηγή φωτογραφιών: Unsplash.com

SHARE THE STORY