Σκέφτομαι, ότι καμιά φορά τους ανθρώπους που κάνουμε πρότυπα στη ζωή μας για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί τη δική τους, ίσως φτάνει ένα σημείο που μπορεί να τους αφήσουμε να ξαναγίνουν κανονικοί μέσα μας γιατί κουραστήκαμε να τους έχουμε στο βάθρο.
Στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν ισχύει αυτό. Δεν κουραζόμαστε να μας δίνει μαθήματα ζωής. Και είναι δωρεάν. Γιατί εκείνος τα πλήρωσε πολύ ακριβά στην παιδική του ηλικία.
Το πιο πρόσφατο μάθημα μάς το παρέδωσε, στο περιθώριο του Final Four του Βερολίνου, όταν ρωτήθηκε αν θα γύριζε να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα. Απάντησε ότι δεν θα γύριζε σε κάποια μεγάλη ομάδα «αλλά σίγουρα αν γύρναγα ποτέ, θα πήγαινα πίσω στον Φιλαθλητικό, από εκεί που ξεκίνησα» εξήγησε και τόνισε ότι θα τον ανέβαζε στην Α1 κατηγορία. Ο Γιάννης Σμυρλής, γενικός αρχηγός του Φιλαθλητικού Ζωγράφου μίλησε στην ΕΡΤ για όσα είπε ο Γιάννης, αλλά και όλα όσα προσφέρει στον σύλλογο που τον ανέδειξε.
«Αισθανθήκαμε πολύ μεγάλη συγκίνηση ακούγοντας αυτή τη δήλωση του Γιάννη (Αντετονκούμπο). Ο Γιάννης πάντοτε αγαπούσε και αγαπάει την ομάδα και, με τον τρόπο του κάθε φορά, προσπαθεί να βρίσκεται κοντά μας. Το έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές αυτό», δήλωσε ο κ. Σμυρλής. Μάλιστα αποκάλυψε ότι όποτε επιστρέφει στην Αθήνα, κάνει προπόνηση πάλι με τους παλιούς συναθλητές του, πηγαίνει εκδρομές μαζί τους και βοηθά την ομάδα χορηγικά για να υπάρχει αθλητική ενδυμασία σε όλα τα τμήματα. Μέσω της ταινίας του ανακατασκευάστηκε το γήπεδο Ζωγράφου και το ανοιχτό “Σωτήρης Πέτρουλας”.
Ποιο είναι το μάθημα λοιπόν; «Να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και ποιος μας βοήθησε στα δύσκολα. Ποιος μας στήριξε, ποιος μας έδωσε ώθηση ανιδιοτελώς και ποιος μας έδωσε το κίνητρο να έχουμε όνειρα, να στοχεύουμε ψηλά».
Ποιο είναι το μάθημα λοιπόν; «Να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και ποιος μας βοήθησε στα δύσκολα. Ποιος μας στήριξε, ποιος μας έδωσε ώθηση ανιδιοτελώς και ποιος μας έδωσε το κίνητρο να έχουμε όνειρα, να στοχεύουμε ψηλά».
Ο Γιάννης το κάνει και το έκανε πάντα γιατί, ενώ στοχεύει ψηλά, πατάει γερά στη γη και γυρίζει πάντα το κεφάλι του πίσω για να κοιτάξει ξανά τα πρώτα βήματά του. Κοιτάει πρώτα στην Ελλάδα, μετά στα Σεπόλια, μετά στη γειτονιά του όπου ήταν αγαπητός, εκεί που μοιράζονταν ένα ζευγάρι αθλητικά με τον αδελφό του και έπαιζαν εναλλάξ, εκεί που με τρόμο έτρεχαν για να φτάσουν στο σπίτι μήπως τους δει κάποιο ντούκι της Χρυσής Αυγής, εκεί που στις πολύ δύσκολες συνθήκες της ζωής του ως παιδί, βρέθηκε η αγκαλιά μιας μικρής τοπικής ομάδας να του φορέσει τη φανέλα της, να του δώσει μια μπάλα του μπάσκετ και φτερά για να πετάξει.
«Ήμασταν η μοναδική Ακαδημία στην Αθήνα, η οποία προσέφερε σε όλα τα παιδιά να κάνουν σε πολύ καλές συνθήκες αθλητισμό χωρίς να πληρώνουν συνδρομές. Αυτό, για μια φτωχή οικογένεια όπως ήταν τότε η οικογένεια του Γιάννη, αλλά και σε πάρα πάρα πολλά άλλα παιδάκια από όλες τις γειτονιές της Αθήνας ήταν ένα μεγάλο κίνητρο ώστε να τα προσελκύσουμε και να δημιουργήσουμε μια πολύ μεγάλη Ακαδημία», σημείωσε ο γενικός αρχηγός του Φιλαθλητικού.