ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Μαμά τι κάνεις εδώ, δεν πήγες δουλειά;

Μαμά τι κάνεις εδώ, δεν πήγες δουλειά; 1
IStockPhoto.com

Ρωτά με γλυκιά αθωότητα η 7χρονη Φαίδρα, όταν συνειδητοποιεί ότι η (με πρησμένα από τα κλάματα) μαμά της, δεν έφυγε ποτέ από το σχολείο, μετά το πρώτο κουδούνι, διότι περνά και η ίδια… προσαρμογή κρυμμένη μέσα στο αμάξι.

ΑΠΟ ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ

Στον αγιασμό του νέου σχολείου της Φαίδρας και του Δημήτρη ήταν τα συναισθήματά μου και των παιδιών μου, ακόμα σε μία ανεξήγητη εγρήγορση, δίχως σαφήνεια και με έναν ιδιαίτερο εκνευρισμό απέναντι στο άγνωστο. Νέο σχολείο, νέο κτίριο, εκπαιδευτικοί, διαδικασίες και κυρίως μία εσωτερική μάχη, για το πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά μου και... εγώ στην επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η επόμενη μέρα, ήξερα ότι θα είναι αυτή, που εγώ θα πρέπει να προσαρμοστώ, εγώ θα πρέπει να παλέψω με το μέσα μου, που ως κλασική Ελληνίδα μαμά, νομίζει πως τα παιδιά της, είναι ακόμα μωρά και η διαρκής παρουσία μου, θα λυτρώνει τα πάντα και για πάντα. Πόσο λάθος!

Ναι, και τα δύο έκλαψαν σήμερα. Για λίγα λεπτά. Γιατί το κάτι καινούριο, από κάθε άνθρωπο αντιμετωπίζεται διστακτικά και δίχως δυναμισμό. Γιατί λοιπόν ένα 4χρονο και 7χρονο να αντιδράσουν αλλιώς; Τα κατάφεραν όμως και μετά από πολύ λίγο, ηρέμησαν και αφέθηκαν στο ξέγνοιαστο παιχνίδι στην αυλή και στη γλυκύτητα της πρώτης γνωριμίας, με τις νέες συμμαθήτριες και τη δασκάλα τους.

Εγώ όμως; Εγώ που δεν έχω μάθει ακόμα να τιθασεύω τις αγωνίες, ανησυχίες και ανασφάλειες μου, παρέμεινα κρυμμένη μέσα στο αυτοκίνητο, φοβούμενη ότι τα παιδιά μου, δεν θα είναι καλά, φοβούμενη ότι δεν θα ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, φοβούμενη όμως εν τέλει τον ίδιο τον εαυτό μου.

Μαμά τι κάνεις εδώ, δεν πήγες δουλειά; 2

IStockPhoto.com

Ο μικρός Δημήτρης ανέμελα έπαιζε με τους νέους του φίλους και η Φαίδρα, ως μεγαλύτερη και λίγο πιο ώριμη, παρατηρούσε πώς κυλά η ζωή στο νέο της σχολείο, παρέα με τη νέα φίλη της, Ιόλη (εντάξει, ομολογώ ότι βοήθησε πως στο ταπεράκι του σχολείου, είχα σκόπιμα βάλει και αγαπημένες της λιχουδιές που θα γλυκάνουν λίγο την αμηχανία της πρώτης ημέρας της εκεί).

Όταν αντιλήφθηκε ότι κρύβομαι στο αμάξι μου, πλησίασε με απορία και με ρώτησε «μαμά δεν πήγες δουλειά; Τι κάνεις εδώ;». Πάγωσα στο πόσο χαλαρή και χαμογελαστή ήταν και σε κλάσματα ντράπηκα που κοντοστεκόμουν εκεί μία ώρα. Με τρεμάμενη φωνή τη ρώτησα αν είναι καλά, αν της αρέσει εκεί και με χαρά μου σύστησε τη νέα της φίλη.

Έφυγα αμέσως, με κλάματα και πάλι, αλλά αυτή τη φορά ήταν κλάματα ανακούφισης, διότι ήταν και τα δύο καλά. Γιατί να μην ήταν άλλωστε;

Στα παιδιά πρέπει να δίνεις φτερά να πετούν μόνα τους και αφού ανακαλύψουν νέους κόσμους να γυρνούν στην αγκαλιά των γονιών τους, μέχρι τη στιγμή που αυτονομούνται πλήρως.

Έως τότε, θα ήταν φρόνιμο να μην ξαναστήσω καρτέρι πίσω από τα σχολικά κάγκελα (με τον σύζυγό μου να με πειράζει ότι οδεύω προς τη τρέλα) γιατί πίσω από αυτά τα πολύχρωμα καγκελάκια και πίσω από τις σχολικές πόρτες, τα αγγελούδια μας ανθίζουν και μόνα τους.

Καλή σχολική χρονιά, μαμά Ειρήνη!

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ