ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Κάθε μέρα μια καινούρια βιαιοπραγία, μια απόπειρα γυναικοκτονίας

Κάθε μέρα μια καινούρια βιαιοπραγία, μια απόπειρα γυναικοκτονίας 1

ΑΠΟ ΕΛΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Τα τελευταία 24ωρα είναι ένας ακριβής (και κρυφός) συμβολισμός ενός τρομαγμένου πλήθους γυναικών ανά την υφήλιο που προσπαθεί να ξεφύγει από τα χέρια (εν δυνάμει) δραστών. Εντός συνόρων, μια 22χρονη δέχεται δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από έναν 32χρονο μέρα μεσημέρι στην Ερμού. Τη στιγμή που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την ταραχή που προκαλεί η είδηση μετά την τελευταία εξέλιξη της προφυλάκισης του θύτη, μια 32χρονη γυναίκα από το Άργος δέχεται τα βάναυσα χτυπήματα του συζύγου της με σίδερο και στη συνέχεια την περιλούζει με χλωρίνη.

Ανεβαίνοντας στον χάρτη, ποινή φυλάκισης 22 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε έναν άνδρα που χτύπησε άγρια την 29χρονη σύζυγό του, την απείλησε ότι θα την σφάξει και από την μανία του έριξε γροθιά μέχρι και στο ανήλικο παιδί τους.

Λίγες ώρες αρκούν για να χωρέσουν πολλά λεπτά φόβου, ενός φόβου που βιώνει μια γυναίκα που βρέθηκε κοντά σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι «ο έρωτας όπλισε το χέρι του» κι έτσι αναίμακτα –για εκείνον- της αφαίρεσε τη ζωή. Λίγες ώρες είναι αρκετές για να σκορπίσουν τον τρόμο και την αβεβαιότητα για το αν θα καταφέρει να επιζήσει τα επόμενα λεπτά, ξεφεύγοντας από τη μανία ενός αγνώστου… Λίγες ώρες αρκούν για να γίνει το κακό ή για να αποφευχθεί στο παρά ένα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ερμού.

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών εκδηλώνεται πια με τέτοια μαζικότητα που παύει να προκαλεί έκπληξη και ξεχνιέται γρήγορα από την ιλιγγιώδη ταχύτητα των ακραίων περιστατικών.

Σε άλλα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, η θέση της γυναίκας φαίνεται να είναι πιο ευάλωτη αλλά στην πράξη σε οποιοδήποτε σημείο της γης είναι ακριβώς η ίδια αφού η απειλή απλώς αλλάζει πρόσωπα. Ας πάρουμε το παράδειγμα του Πακιστάν. Μια γυναίκα πριν λίγες μέρες πήγε να αποκεφαλιστεί «λόγω βλασφημίας». Mια γυναίκα αστυνομικός τη σώζει (πάλι) στο παρά ένα από το οργισμένο πλήθος.

Όλα ξεκίνησαν όταν η γυναίκα βρισκόταν σε ένα εστιατόριο στη Λαχόρη, και για την ακρίβεια, όταν οι άνθρωποι έξω από αυτό προσβλήθηκαν από την αραβική γραφή στο φόρεμά της. Η λέξη που ήταν τυπωμένη στο φόρεμα ήταν “halwa”, που σημαίνει «όμορφη» στα αραβικά, αλλά το πλήθος την πέρασε για στίχους από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Βιντεοσκοπημένο υλικό τούς δείχνει να φωνάζουν να βγάλει το ένδυμα, ενώ κάποιοι φώναζαν ότι όσοι είναι ένοχοι βλασφημίας, πρέπει να αποκεφαλιστούν. Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν, όπου ορισμένοι άνθρωποι έχουν λιντσαριστεί πριν ακόμη οι υποθέσεις τους οδηγηθούν σε δίκη.

Η αστυνομικός Syeda Shehrbano πήρε το ρίσκο να καλύψει τη γυναίκα με μια μαύρη ρόμπα και μια χρυσή μαντήλα προτού οι δυο τους περάσουν μέσα από το πλήθος, ώστε να την οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέρος. Σε μια τελετή στο Ραβαλπίντι, της απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμή του Πακιστάν στην επιβολή του νόμου από τον στρατό της χώρας, ο οποίος την αποκάλεσε «ατρόμητη».

Στην πραγματικότητα όμως, καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται «ατρόμητη» επειδή βοήθησε κάποια άλλη να ξεφύγει από τον θάνατο. Οποιαδήποτε γυναίκα θα έπρεπε να κυκλοφορεί, φορώντας ό,τι θέλει. Ανεξαρτήτως του πού ζει, θα έπρεπε να κυκλοφορεί παντού με ελευθερία κινήσεων, όπως μες στο σπίτι της χωρίς να αντικρίζει την απειλή στο βλέμμα του συντρόφου της ή το μαχαίρι στην τσέπη ενός περαστικού.

Είτε είναι δολοφονική επίθεση, είτε ενδοοικογενειακή βία, είτε παρολίγον αποκεφαλισμός, η ζωή κάθε γυναίκας διακυβεύεται και μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να ενσωματωθεί στη μακάβρια λίστα της έμφυλης βίας.

Οποιαδήποτε απειλή εναντίον της είναι και από μια «υποπαραλλαγή» για τη «γυναικοκτονία», για τη λέξη που πολλοί εξακολουθούν να εξεγείρονται επειδή δυσκολεύονται να την αναγνωρίσουν.

 

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: istockphoto.com

SHARE THE STORY

Exit mobile version